25 / 04 / 2024

Yabancılar emlak vergisi öder mi?

Yabancılar emlak vergisi öder mi?

Yabancı uyruklu kimselerin Türkiye'de edindikleri gayrimenkuller ile ilgili olarak en çok merak edilen hususlar arasında emlak vergisi bulunuyor: Yabancılar emlak vergisi öder mi? İşte yanıtı...



Yabancılar emlak vergisi öder mi?

Yabancı uyruklu kimselerin Türkiye'de edindikleri gayrimenkuller ile ilgili olarak en çok merak edilen hususlar arasında "Yabancılar emlak vergisi öder mi?" sorusu yer alıyor.


Gerek tapu işlemleri sırasında ödenmesi gereken harç olsun gerek emlak vergisi olsun; yabancı uyruklu kişiler ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasında hiçbir fark bulunmuyor.


Tapu Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre, karşılıklılık ilkesi çevçevesi içerisinde yabancı uyruklu kimseler de Türkiye'den taşınmaz sahibi oluyor ve taşınmaz sahibi olmanın getirdiği sorumlulukları da üstlenmiş oluyor.


"Yabancılar emlak vergisi öder mi?" sorusunun Tapu Kanunu kapsamındaki yanıtı aşağıda yer alıyor:


Madde 35: 

Karşılıklı olmak ve kanunî sınırlamalara uyulmak kaydıyla, yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde bu ülkelerin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde taşınmaz edinebilirler. 


Karşılıklılık ilkesinin uygulanmasında, yabancı devletin taşınmaz ediniminde kendi vatandaşlarına veya yabancı ülkelerde bu ülkelerin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerine tanıdığı hakların, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına veya ticaret şirketlerine de tanınması esastır.



Karşılıklılık ilkesi nedir?


Geri Dön