28 / 03 / 2024

Yabancılar gelir vergisi öder mi?

Yabancılar gelir vergisi öder mi?

Yabancılar Türkiye'de sahibi olduğu taşınmaz mallar için vergi mükellefi oluyor. Peki, yabancılar hangi vergileri ödemek ile mükellef olur? Yabancılar gelir vergisi öder mi? İşte yabancı vergileri..



Yabancılar gelir vergisi öder mi?

Yabancılar Türkiye'de sahibi olduğu taşınmaz mallar için vergi mükellefi oluyor. Taşınmazın kiraya verilmesinden elde edilen gelir için kira gelir vergisi; taşınmazın 5 sene içerisinde satılması halinde elde edilen gelir için değer artış kazancı vergisi ödemek ile mükellef oluyor.


Yabancıların kira gelir vergisi..

Kira gelir vergisi, bir sene içerisinde elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Mart ve Temmuz ayları olmak üzere senede iki eşit taksit halinde ödeniyor.


Bir sene boyunca elde edilen kira gelirinin o sene için belirlenen istisna sınırını aşması halinde beyanname verilerek vergi ödemesi yapılıyor.


Yabancıların gayrimenkul gelir vergisi..

Değer artış kazancı vergisi olan bu gayrimenkul gelir vergisi, taşınmaz malın edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor. Elde edilen gelirin istisna haddi sınırından yüksek olması halinde öncelikle beyanname veriliyor. 


Akabinde vergi, satışın gerçekleştiği tarihi takip eden sene içerisinde iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit ödemeleri Mart, İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor.


Yabancıların emlak vergisi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön