25 / 04 / 2024

Emlak vergisi ne kadar ödenecek?

Emlak vergisi ne kadar ödenecek?

Gerçek kişilerin vergilendirilmesinde ise meskenler için muafiyet bulunuyor. 200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip kimseler diğer koşulları da taşımaları halinde muaf olabiliyor. Peki, muaf olmayanlar ne kadar emlak vergisi ödeyecek?



Emlak vergisi ne kadar ödenecek?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye'deki tüm gayrimenkuller için emlak vergisi ödeniyor. Vergide birtakım geçici ve kalıcı muafiyetler de bulunuyor.


Gerçek kişilerin vergilendirilmesinde ise meskenler için muafiyet uygulanıyor. 200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip kimseler diğer koşulları da taşımaları halinde vergiden muaf olabiliyor.


Sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabilen kimseler şu şekilde; - Ev hanımları, İşsizler, Engelliler, Gaziler ile Emekliler. Bu kimseler belediyeye bir dilekçe vererek emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor.


Peki, vergiden muaf olmayan mükellefler ne kadar emlak vergisi ödeyecek? 2015 yılında emlak vergisi ne kadar?


Emlak vergisi oranları:

Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3    


Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Vergi için ödenecek bedel, taşınmaz malın değeri ve türüne göre hesaplanıyor. Yukarıda da görüldüğü üzere büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


Vergi Mart, Nisan, Mayıs ayları ile Kasım ayı olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor. Ödemeler bağlı olunan belediyenin tahsilat veznelerine yapılıyor.


10 soruda emlak vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön