24 / 04 / 2024

Emlak vergisi oranları 2013!

Emlak vergisi oranları 2013!

Beklentilerin aksine emlak vergisi oranları 2013 yılında yüzde 7.80 artış yaşadı. 1. taksit ödemelerinin 31 Mayıs'ta son bulacağı emlak vergisine dair tüm merak ettikleriniz için tıklayın...




Emlak vergisi oranları 2013 yılında yüzde 7.80 oranında artış gördü. 3.90 oranında artış beklenirken, Bakanlar Kurulu beklentilerin aksine artışın yüzde 7.80 oranında olacağını karara bağladı. 2013 yılında uygulanacak emlak vergisi kanununa göre, emlak vergisine tabi metrekare birim değerleri yeniden değerleme oranı yüzde 7.80 olarak belirlendi.


Emlak vergisi nasıl belirleniyor?

Emlak vergisi oranları yani binaların, arsaların metrekare değerleri ilgili takdir komisyonları tarafından dört yılda bir belirleniyor. Peki bu değerleme neye göre yapılıyor dersek? Söz konusu değerleme bina, arsa ve arazilerin özelliklerine göre belirleniyor. Takdir komisyonlarının değerlemeleri daha sonra Belediyeler tarafından tespit ediliyor ve bu değerleri gayrimenkulun bağlı bulunduğu muhtarlıklardan görebiliyorsunuz. 


Emlak vergisi ödemeyecekler...  

Emlak vergisinin ödenmeyeceği binalar; kamu kurumlarına ait binalar ve koruma – sit alanlarındaki binalar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Siz de bu niteliklere sahip bina veya arsaya sahipseniz, durumu ilgili belediyeye dilekçe ile bildirmeniz gerekiyor. 


Öte yandan emlak vergisi ödemeyecek kişiler ise şu başlıklar altında toplanıyor; 


-Ssk, bağkur ve emekli sandığından emekli olan ve başka geliri olmayanlar ile bunların dul ve yetimleri

-Emekli olmayan, başka yerden de geliri olmayan işsizler ve ev hanımları

-Engelli vatandaşlarımız

-Şehitlerin dul ve yetimleri,

-Gaziler 


Emlak vergisi ödeyecekler... 

Türkiye sınırları dahilinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisi konusu içine giriyor. Türkiye'de şu an yaklaşık 20 milyona yakın emlak vergisi mükellefi bulunuyor. Emlak vergisi tutarlarını ise gayrimenkul ya da arsanın bağlı olduğu Belediyeler tahsil ediyor. 


Birden fazla gayrimenkul veya işyerine sahip olanlar...

Birden fazla gayrimenkul veya işyerine sahip olanların bu durumlarının emlak vergisi oranına etkisi yok. Yani birden fazla gayrimenkule sahip olanların daha fazla emlak vergisi ödemeleri gerekmiyor. Ancak burada altının çizilmesi gereken husus; konutun nerede olduğu. Konutun bulunduğu yere göre emlak vergisi oranları değişebiliyor. Örneğin; Büyükşehir Belediyesi içinde bir gayrimenkul veya arsaya sahip olanlar emlak vergilerini yüzde 100 artışla ödüyorlar. 


Emlak vergisi ne zaman ödenecek? 

Emlak vergisi oranları 2013 yılında yüzde 7.80 artış gördü. Emlak vergisi ödeme tarihleri 2013 yılının iki döneminde gerçekleştirilecek. Buna göre, emlak vergisi 1.taksit dönemi 1 Ocak ile 31 Mayıs tarihleri arasında. Emlak vergisi 2.taksit ödemeleri ise 1 Kasım ile 30 Kasım arasında gerçekleştirilecek.  



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 


Geri Dön