29 / 03 / 2024

Emlak vergisinde İstanbul'da hangi ilçeler öne çıkıyor?

Emlak vergisinde İstanbul'da hangi ilçeler öne çıkıyor?

İstanbul'da emlak vergisine yapılacak zamlar belli oldu. En çok verginin arttığı Beykoz Göksu'da yüzde 393.78'lik zam yapıldı.



Ev, arsa, arazi, işyeri gibi milyonlarca taşınmaz sahibinin ödediği emlak vergisine esas olacak ve önümüzdeki dört senenin emlak rayiç bedellerini belirleyecek takdir komisyonları toplandı. Cumhuriyet'ten Esra Ulus'un haberine göre; 30 Haziran itibariyle yeni rakamları muhtarlıktaki askıya çıkarıldı. Fakat yapılan zamlar nedeniyle davalar açılmaya başladı.

Özellikle İstanbul’un ilçelerinde yüzde 100’ü aşan zamlar şaşırtıyor. örneğin İstanbul Beykoz’daki yüzde 393.78 zam dudak uçuklattı Bu kapsamda S.S. Göksu Evleri Arsa ve Konut Yapı Kooperatifi de İstanbul Vergi Mahkemesi Başkanlığı’na başvurarak Beykoz Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne dava açtı ve yürütmenin durdurulmasını talep etti.

Yasal kriter uyarısı hatırlatıldı

Dilekçede, davacı olan kooperatifin maliki yer alan gayrimenkullerin emlak vergilerinin takdiri esnasında Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 19 Mart 2021 tarih ve 2021/1 Sayılı Emlak Vergisi Kanunu İç Genelgesi’nde belirtilen değerlemeye yönelik objektif kriterlerin göz ardı edildiği ifade edildi ve “Gerçek alım-satım değerleriyle ilgisi bulunmayan, olağanüstü yüksek arsa değerlerinin takdir edilerek adil olmayan, orantısız ve fahiş artış yapıldı” denildi.
Yine dilekçede aynı cadde veya sokak üzerindeki en düşük değerdeki arsanın değerinin dikkate alınması gerektiği ifade edilirken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre geçen dört senede İstanbul’da enflasyonun yüzde 73.36 arttığı anımsatıldı ve metrekare başına yüzde 393.78’lik zammın hiçbir yasal kriterlere uygun olmadığı ifade edildi.

Ayrıca dilekçede öne çıkan diğer bir konu ise bölgenin henüz bir imar planının olmadığına ilişkin açıklama.  İstanbul 4. İdare Mahkemesi kararı ile Beykoz bölgesi imar planlarının iptal edildiği, henüz kesinleşen bir karar da olmadığı belirtildi. İmar planı düzenlenmemiş olması karşısında gayrimenkullerin emlak değerini belirleyecek somut bir değerin olmadığı da vurgulandı. Tüm anlatılan gerekçeler dahilinde takdir komisyonu kararının iptali istendi.  

Emlak vergisinde İstanbul da hangi ilçeler öne çıkıyor?

Birçok yer sorunlu

Benzer bir tartışma İstanbul Beyoğlu Belediyesi’yle yaşanıyor. Geçen ay yüzde 45 olarak belirlenen emlak vergi artışı, bu ay yüzde 80’e yükseltildi. Belediye, emlak vergisi rayiç bedellerinin belirlenmesi döneminde Beyoğlu sakinlerinin yüzde 45’lik zamma yaptığı itirazları değerlendirmezkken valilik merkez komisyonunun tavsiye niteliğindeki yüzde 80’lik zam önerisini dikkate alarak vergi zammını yüzde 45’ten 80’e çıkarttı.

Beyoğlu'nda emlak vergisi tartışması!
 


Geri Dön