24 / 04 / 2024

Emlak vergisinde 'sıfır oran' avantajı!

Emlak vergisinde 'sıfır oran' avantajı!

Milyonlarca vatandaş için emlak vergisi ödemeleri devam ediyor. Ancak emlak vergisinden muaf olanlar, vergi ödemeyecek olanlar da bulunuyor. Peki sıfır oranlı vergi avantajından kimler yararlanabilecek? İşte vergi muafiyetinin püf noktaları...



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, bugükü köşesinde ''Emlak vergisinden kimler muaf?''  konusunu kaleme aldı. İşte o yazı...

Emlak vergisinde sıfır oran avantajı!

Gayrimenkul sahipleri her yıl gayrimenkulünün kayıtlı olduğu belediyeye iki taksit şeklinde emlak vergisi ödüyor. İlk taksit ödemeleri mart ayından mayıs sonuna kadar, ikinci taksit ödemeleri kasım sonuna yapılıyor.  Zamanında ödenmeyen emlak vergisi için yüzde 1.6 oranında gecikme zammı uygulanıyor.

SIFIR ORANLI

- Geliri olmayan ev hanımları ve işsizler brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutu bulunanlar,

- Engelliler, gaziler ve şehit yakınları,

- Emekli maaşı dışında bir başka geliri bulunmayan emekliler sıfır oranlı vergi avantajından faydalanabiliyor. 

Muafiyet için belediyeye mi başvuruluyor?

Muafiyet koşullarına sahip mülk sahiplerinin belediyeye gidip, başvuru yapmaları şartı bulunuyor.

Belediyeye başvuru yapan vatandaşlardan ayrıca bir belge istenmiyor ve başvurularda belediyeye verilen beyan ve taahhüt geçerli oluyor. Belediyeler ilgili gayrimenkulle ilgili öncelikle kendi kayıtlarında bulunan bilgi ve belgelerden yararlanıyor ve gerek duyulması halinde tüm kontroller yapılıyor.

Emlak vergisinde sıfır oran avantajı!

Eş çalışıyorsa vergi ödenecek mi?

200 metrekareyi geçmeyen tek konutu bulunan ve kendi adına geliri de olmayan kişilerin, eşlerinin geliri olsa da, yine vergi muafiyeti sürüyor.

Faiz geliri muafiyete engel mi?

Geçtiğimiz yıl içerisinde 49 bin liraya ulaşan mevduat faizi, repo benzeri (menkul sermaye iradı) elde edilen gelir için de sıfır oranlı emlak vergisi avantajı bulunuyor.

Emlak vergisinde sıfır oran avantajı!

Nafaka alınması muafiyete engel mi?

Brüt 200 metrekareyi aşmayan sadece bir konutu bulunan ve nafaka geliri dışında başka hiç bir geliri bulanmayanlar da muafiyetten yararlanabiliyor.

Gayrimenkul hisseliyse avantaj yine uygulanabilir mi?

Brüt 200 metrekareyi aşmayan bir konutu bulunan mülk sahipleri (emekliler, ev hanımı, engelliler ve işsizler) sıfır oranlı vergi avantajından faydalanabiliyor. 

Emlak vergisinde sıfır oran avantajı!

ENGELLİLERDE GELİR OLSA DA AVANTAJ DEVAM EDİYOR

Brüt 200 metrekareyi aşmayan bir konutu bulunan engelliler emlak vergisinden muaf tutuluyor.

Engelli vatandaşlar sahip oldukları bir evini kiraya verip yakınlarının yanında kalsa bile o evleri için indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisinden faydalanabiliyor.

Bir evi bulunan engellilerin, kira geliri elde ettiği başkaca işyerleri olsa da, tek konut için emlak vergisi muafiyetinden yararlanabiliyor.

Emlak vergisinden hangi şartları taşıyanlar muaf?

Emekliye vergi de yok!


Geri Dön