19 / 03 / 2024

Emlakta YEP dönemi başlıyor!

Emlakta YEP dönemi başlıyor!

Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) gayrimenkul sektörünü de ilgilendiren önemli kararlar yer aldı. Bundan sonra tapu harçları ve emlak vergilerinde daha adil bir süreç işleyecek.



Önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan 3 yıllık programda gayrimenkul sektörünü de yakından ilgilendiren bazı önemli başlıklar dikkat çekti. Yeni Şafak gazetesinden Emine Açar'ın haberine göre, Bakan Berat Albayrak, kurulacak Taşınmaz Değerleme Sistemi'yle “Tapu harçları ve emlak vergilerinde adil bir süreç olacak” dedi. Kararın açıklanmasından sonraCumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde görüşlerine başvurduğumuz sektörün büyükleri arasında yer alan iki firmanın patronu yıllarca mücadele ettikleri haksız rekabetin yeni dönemde ortadan kalkacağının birer işareti olarak kararı yorumları. Bunun ekonomiye katkısının da yüksek olacağına söylendi.

SESSİZLİK DİKKAT ÇEKİCİ


Daha sonra telefonla ve halkla ilişkiler şirketleri aracılığıyla ulaşmaya çalıştığımız bir çok müteahhitten ise konu ile ilgili olumlu veya olumsuz bir geri dönüş edinemedik. Halkla İlişkiler aracılığıyla tek görüş de Makyol İnşaat adına bize ulaştırıldı. Bu görüşte de kurumsal firmalar ile kurumsal olmayan firmalar arasında rekabet eşitliğinin oluşturulacağı beliritldi.

ENVANTER ÇIKARILACAK


Peki yeni dönemde neler olacak? Öncelikle Taşınmaz değerleme sistemi kurulacak ve gayrimenkul envanteri tamamlanacak. Böylece, tapu harçları ve emlak vergilerinin gerçek değerleri üzerinden alınacak. Gayrimenkul vergilendirme sistemi de yeniden düzenlenecek.

DEĞER ARTIŞLARINDAN PAY


Gayrimenkulde rant elde edilmesine yönelik de önemli bir adım atıldığını da gördük. Daha önce birçok kez gündeme gelen imar planı revizyonları ile oluşan değer artışlarından yeni dönemde vergi artık kaçınılmaz olacak. Bakan Berat Albayrak, söz konusu değer artışından kamuya gerçekçi oranda pay alınması ve artışların adaletli paylaşımının sağlanacağını belirtti. Sektörü ilgilendiren bir diğer önemli başlık da Emlak Bankası oldu. Albayrak, yeniden yapılandırılacak olan Türkiye Emlak Bankası’nın ülkemizde gayrimenkul sektörünün en iyi uygulamaları kapsamında, gayrimenkul finansmanını yönlendirecek bir banka haline getirileceğini belirtti.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ UNUTMADI


2019-2021 dönemlerini kapsayan orta vadeli planda Kentsel Dönüşüm uygulamalarının da hızla süreceği aktarıldı. Dönüşüm tarihi ve geleneksel kent merkezlerinin kimliği korunarak yapılacak.

Yerinde bir karar

Emlakta YEP dönemi başlıyor!


Makyol Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Kemal Şahismailoglu alınan kararın yerinde olduğunu söyledi. Şahismailoğlu, “Bu alanda alınan vergilerin gerçek değeri üzerinden alınması sağlanarak, kurumsal firmalarla kurumsal olmayan firmalar arasında rekabet eşitliği yaratılmış olacak. Bu durum konut sahibi olacaklara da vergi eşitliği sağlayacağından tüketiciyi kurumsal firmalardan satın almaya yöneltecek” diye konuştu.

Yeni Ekonomi Paketi'nden inşaat sektörüne neler çıktı?


Geri Dön