26 / 04 / 2024

Emrullah Eruslu: Isı kaybının en önemli nedeni yalıtımsız binalar!

 Emrullah Eruslu: Isı kaybının en önemli nedeni yalıtımsız binalar!

Türkiye'de Yalıtım araştırmasına göre, yalıtım konusundaki bilinç zayıf. Oysa ısı yalıtımında en fazla kayıp duvarlardan, pencere ve çatıdan kaynaklanıyor. Isı kaybının en önemli nedeni yalıtımsız binalar...



Türkiye'de Yalıtım araştırmasına göre, yalıtım konusundaki bilinç zayıf. Oysa ısı yalıtımında en fazla kayıp duvarlardan, pencere ve çatıdan kaynaklanıyor.


Eryap'ın TNS araştırma şirketiyle yaptığı "Türkiye'de Yalıtım" araştırmasına göre, ankete yanıt verenlerin yüzde 43'ü binasına yalıtım yaptırmamış. Ankete katılanların yüzde 37 gibi yüksek bir oranı, binalarında ısı kaybından şikâyet ederken yüzde 40'ının da ana sorunu rutubet ve su sızıntısı olup, su yalıtımı sorunu bulunuyor. 


İklimlendirme sektöründe, yalıtım da önemli bir yer tutuyor. Yapılacak uygulamalar ve alınacak önlemlerle daha az tüketerek daha fazla ısınmak mümkün hale geliyor. Eryap A.Ş.'nin TNS Araştırma şirketine yaptırdığı "Türkiye'de Yalıtım" konulu araştırmasında da Türkiye'de yalıtım konusunda konutlarda yaşayanların sıkıntıları ve binalar hakkında mevcut durum ile ilgili oldukça önemli sonuçlar yer alıyor. 


Hatta öyle ki ankete katılanların yansından fazlası Duvarlar elek gibi yüzde 5 l'i binasının temelini hiç kontrol ettirmemiş. 

Eryap CEO'su ve XPS-Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, yalıtım konusundaki bilgisizlik ve insanların oturduknun anket sonuçlarında verdiği bilgilere göre; birçok romatizmal hastalık ile astım, faranjit gibi üst solunum hastalıklarının başlangıcına sebep olan rutubet ve nem hane halklarının yarısından fazlasında yaşanıyor. Verilere göre bu sorun evlerin yarısından fazlasının çatı-tavan-zemin ve duvarlarında yaşanırken evlerin yüzde 46'sı ıslak zeminde su sızıntı sorunu, yüzde 20'sinde ise pencere yanlarında sorun olduğu görülüyor. Isı yalıtımı sıkıntısında ise en fazla ısı kaybı yüzde 63 ile duvarlardan kaynaklanırken bunu pencere yanları, çatı ve zemini takip ediyor: Eruslu, "Bu ısı kaybının en önemli nedeni, yalıtımsız binalardır" diyor. 

lan konutlan hakkındaki ilgisizliğinin anket ile ortaya çıktığım belirterek, "Türkiye'de binalar temelden duvarlara, ıslak zeminlerden çatıya kadar çeşitli yalıtım sorunlan yaşıyor" diyor. Yapılan ankete göre; ankete yanıt verenlerin, yüzde 18'i evinin yaşmı bile bilmiyor. Oturulan evlerin yaşı ortalama 20 yıldır. 

Yani Türkiye'de hanelerin neredeyse yüzde 80'i son deprem yönetmeliğinden önce yapılmış durumda. Ankete göre, konutların yüzde 32'si 11-21 yaş, yüzde 26'sı 21-40 yaş, yüzde 5'i ise 41 ve üzerinde bir yaşa sahip. Eruslu, ankete verilen diğer yanıtlara göre ise hane halklarının çoğunluğunun binaların yalıtım durumunu bilmediğini, ancak rutubet ve ısınma sorunu yaşadığım belirttiklerini vurgulayarak şu bilgileri veriyor: "Ankete yanıt verenlerin yüzde 43'ü binasma yalıtım yapılmadığını belirtirken, yüzde 25'i de bu konuda bilgisi olmadığım söyledi. 

Binasma yalıtım yapıldığını belirtenlerin oranı ise yalnızca 23. Ankete katılanların yüzde 37 gibi yüksek bir oram, binalarında ısı kaybından şikayet ederken, yüzde 40'ımn da ana sorunu rutubet ve su sızıntısı olup su yalıtımı sorunu bulunuyor." 



Cumhuriyet Gazetesi 


Geri Dön