29 / 03 / 2024

Emrullah Eruslu'dan Florida’da çöken bina ile ilgili önemli açıklama!

Emrullah Eruslu'dan Florida’da çöken bina ile ilgili önemli açıklama!

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Başkanı Emrullah Eruslu Florida’da çöken bina ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.



Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER), ABD Florida'da çöken bina ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu konuyla ilgili olarak “Binadaki su yalıtımı eksikliklerinin ‘büyük yapısal hasara’ neden olduğunun belirtildiği rapor, binaların doğru su yalıtımı uygulamalarıyla korunmasının hayati önem taşıdığını bir kez daha ortaya koydu” şeklinde konuştu.

Özellikle depreme karşı güvenli binalara sahip olabilmek için tüm binaların su yalıtımıyla korunması gerektiğine değinen İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, şöyle konuştu: “Florida eyaletinde 12 katlı binanın çökmesi sonucu yaşanan gelişmeleri üzüntü ile takip ediyoruz. Halen arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği söz konusu binayla ilgili yayınlanan rapor, facianın bir dizi ihmal sonucu yaşandığını gösteriyor. Ekim 2018 tarihli bu raporda, ilgili binada yapılan inceleme sonucunda binanın otopark ve havuz gibi muhtelif bölümlerinde su yalıtım uygulamasında yaşanan bazı sorunlar ve eksiklerin tespit edildiğinin anlaşılarak, bu sorunların da ‘büyük yapısal hasara’ neden olduğuna dikkat çekiliyor. Binanın bahse konu bölümlerinin düz olarak imal edilmesi sonucu suyun, yapıdan tahliye edilemediği ve su yalıtım malzemesi üzerinde buharlaşana kadar kalması sonucu su yalıtım malzemesinin ömrünü tamamladığı ve bu sebeple yenilenmesi gerektiği vurgulanıyor. Binadaki su yalıtımı eksikliklerinin, bu alanların altındaki betonarme yapı elemanlarında ciddi yapısal hasara neden olduğu belirtilerek kolon, kiriş ve perde duvarlarda betonun bütünlüğünün bozularak kırıkların, dökülmelerin ve çatlakların oluştuğu ifade ediliyor. Tüm bu yaşananlar, binaların doğru malzeme, detay ve su yalıtımı uygulamaları ile korunmasının ne kadar hayati önem taşıdığını bir kez daha gözler önüne seriyor.“ 

Emrullah Eruslu dan Florida’da çöken bina ile ilgili önemli açıklama!

Ülkemizde meydana gelen deprem sonrası gerçekleştirilen hasar tespit çalışmalarında benzer durumlarla karşılaşıldığını dile getiren Emrullah Eruslu, “Bu anlamda İZODER olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte uzun süren çalışmalarımızın sonucunda 01 Haziran 2018’de yürürlüğe giren ‘Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği, Türkiye inşaat sektörü ve vatandaşlarımız açısından çok önemli bir adım oldu. Yeni yapılacak binalarda bu yönetmelikte öngörülen esaslara uyulması güvensiz olan yapıların ‘Kentsel Dönüşüm’ ile  ilgili yönetmelik ve mevzuatlar  çerçevesinde güvenli, enerji verimli ve konforlu bir şekilde bir an önce yenilenmesi en önemli yaklaşım olmalıdır” dedi.

Can ve mal güvenliği için depreme dayanıklı binalar inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Emrullah Eruslu, “Ülkemizin deprem kuşağında olması nedeniyle, depreme güvenli yapılara sahip olmak için tüm binaların su yalıtımı ile korunması gerekiyor. Bu konuda herkesin duyarlı olup yaşadığı binada su yalıtımı yapılıp yapılmadığını ve binanın depreme dayanıklılığını sorgulamasını tavsiye ediyoruz. Yalıtım, güvenli yapılaşmanın vazgeçilmez unsurlarındandır. Yalıtımın, yapıların tasarlandıkları dayanım performanslarının korunmasında çok önemli bir rolü vardır. Bunun aynı zamanda hayati önem taşıdığı konusunda kamuoyunu ve ilgilileri uyarmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

ABD'de felaket! Florida'da 12 katlı bina çöktü!


Geri Dön