16 / 04 / 2024

En fazla eleman arayan sektörler inşaat ve turizm!

En fazla eleman arayan sektörler inşaat ve turizm!

Yenibiris.com verilerine göre bu yıl en fazla eleman aranan sektörler yapı-inşaat, turizm ve perakende oldu. Bütün sektörlerde en çok satış temsilcisi arandı...



Yenibiris.com verilerine göre bu yıl en fazla eleman aranan sektörler yapı-inşaat, turizm ve perakende oldu. Bütün sektörlerde en çok satış temsilcisi arandı. 2013’te en fazla iş başvurusu yapılan sektör yapı-inşaat iken, iş arayanlar bu yıl en çok bankacılık-finansa ilgi gösterdi. Sektörde Gişe Elemanı ilanları, bu yıl toplam 5 milyon 435 bin rekor başvuru aldı.


Türkiye’nin iş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com, yayınlanan ilan ve yapılan başvuruları değerlendirerek 2014 İstihdam Raporu’nu açıkladı. Yenibiris.com’da iş ilanları geçen yıla göre % 12 oranında artarken başvurulardaki artış % 25 oldu. 2013’ün en çok ilan veren sektörü yapı-inşaat, 2014’ün de galibi oldu. Yapı-inşaatın hemen ardından turizm-otelcilik ve perakende geldi. 2013’e göre eleman arayışını en fazla artıran sektörler arasında yüzde 26 artışla lojistik, yüzde 22 ile turizm-otelcilik, yüzde 18 ile medya ilk üçte yer aldı.


Kasiyer ve garsona ihtiyaç arttı

Şirketler 2014’te de, geçen yıl olduğu gibi en çok satış bölümleri için çalışma arkadaşı aradı. Satışın ardından mali İşler-finansman geldi. 2013’ten farklı olarak perakende sektöründeki kasiyer ihtiyacı % 32 artarak mağaza satış danışmanını geçti. 2013’e göre en fazla farkı, turizm ve restoran sektörlerinde % 75 oranında artan garson ilanları gösterdi.


En çok çalışılmak istenen sektör Bankacılık

İş arayanlar arasında geçtiğimiz yılın en popüler sektörü yapı-inşaat, bu yıl yerini bankacılık-finans sektörüne bıraktı. Alan olarak bireysel bankacılık ilanları öne çıkarken, bankacılığa yapılan başvurular 2013’e göre yüzde 64 oranında arttı. Geçen yılın birincisi satış temsilcisi pozisyonunu geçen gişe elemanı, toplam 5 milyon 435 bin rekor başvuru aldı. Tek bir ilana en fazla başvuru, 1 milyon 703 bin kişi ile ADK İnsan Kaynakları ve Danışmanlık’ın part-time gişe destek yetkilisi pozisyonuna yapıldı. Yapı ve Kredi Bankası’nın aynı başlıklı ilanı da 133 binin üzerinde başvuru aldı. 


2013’e göre başvurularını en çok artıran sektörler

1-İnsan Kaynakları Danışmanlık % 71

2-Bankacılık-Finans % 64

3-Lojistik-Taşımacılık % 41

İş, işte arandı

Bu yıl Yenibiris.com’daki iş ilanlarına başvurular 2013’e göre yüzde 25 oranında yükseldi. Yarıya yakını bir işte çalışmakta olan iş arayanlar, başvurularını en çok saat Pazartesi günleri saat 14.00-15.00 arasında gerçekleştirdi. Çalışırken yeni bir iş arama sebebi, düşük ücret. Bir kişi, ayda ortalama 9 işe başvuru yaptı.


En fazla aday arayışı Mart ayında

Şirketlerin insan kaynakları yetkililerinin ise ilanlarını girmek ve başvurulara bakmak için tercihi Pazartesi sabah saatleri oldu. Yıl içinde en çok iş ilanı Mart ayında verildi. İlanlarda en çok aranan özellik “2 yıl deneyim” oldu.İşe alım yapılan sektörler ve alanlar açısından 2013’e göre büyük değişikliklerin yaşanmadığını ancak aday başvurularında ilk sıraların değiştiğini ifade eden Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kâmil Özörnek, “2015’te özellikle perakende, turizm, sağlık, hizmet, eğitim ve enerji gibi sektörlerde hareketliliğin devam etmesini bekliyoruz. Ocak 2015’te yılın başı olması itibariyle iş başvuruları da artacaktır. Başvuruda bulunacaklara en önemli önerimiz, özgeçmişin, ilanda aranan kriterlere uygun olarak hazırlanması. Çalışmak istediği alanda deneyimi olmayan adaylar, bu alanda aldığı kurs-seminer, yaptığı araştırma, görev aldığı proje, gönüllü çalışma gibi kendisini öne çıkartacak unsurları özgeçmişine mutlaka eklemeli. İşe alım uzmanları için bu faktörlerin de önemi arttı” dedi. 


Geri Dön