25 / 04 / 2024

Enerji devlerinin gözü bu ihalede!

Enerji devlerinin gözü bu ihalede!

İsrail hükümetinin ülke sularında doğalgaz keşfetmek için Türk firmaları da ihaleye çağırması sonrası Türkiye'nin enerji sektöründe yatırım yapan dev enerji firmaları ihale için kolları sıvadı.




İsrail hükümetinin ülke sularında doğalgaz keşfetmek için Türk firmaları da ihaleye çağırması sonrası Türkiye'nin enerji sektöründe yatırım yapan dev enerji firmaları ihale için kolları sıvadı. Görüşmeler olumlu sonuçlanırsa ilk İsrail gazı 2018'de Türkiye'ye gelecek.

30 MİLYAR METREKÜP GAZ AKIŞI

Türkiye ile İsrail ilişkilerinin yumuşamasının ardından gözler, İsrail doğalgazına çevrilmişti. Görüşmeler sonucunda 2018 yılında Akdeniz'in altına döşenecek yaklaşık 550 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla yılda 30 milyar metreküp gazın Türkiye'ye getirilmesi planlanıyor. Bu gazın yaklaşık 10 milyar metreküpünün Türkiye'de kalması, 20 milyar metreküpünün de Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması bekleniyor.

İHA'LARIN BAKIMI İSRAİL'DEN

Türkiye İsrail ilişkilerinin bozulmasının ardından askeri işbirliği anlaşmaları da askıya alınmıştı. Halen Türkiye'de İsrail'den alınan insansız hava araçları bulunuyor. Fakat askeri ilişkilerin askıya alınmasından dolayı İsrail'in bakımını yapmadığı bu İHA'lar atıl durumda. İsrail ile mutabakat halinde bu İHA'ların bakımını İsrail yeniden yapacak. Böylece DAEŞ ve PKK ile daha etkin mücadele edilecek.

Dev şirketlerin hazırlıkları tamam

İsrail'deki enerji ihalelerine Türk şirketlerinin de davet edileceğinin açıklanması sonrası, Kasım ayında İsrail ülke sularında doğalgaz keşfetmek isteyen Türk firmalar için ihale açılması kararlaştırıldı. Türk firmalar İsrail'e giderek incelemelerde bulunacak. Doğalgaz boru hattı kurulması için görüşmelere başlanacak. Türkiye'nin enerji sektöründe yatırım yapan dev şirketleri İsrail gazı ile ilgileniyordu. Dev şirketler, anlaşma yapılmadan önce bu konuda hazırlıklarını başlatmıştı. Bu firmalar, şu an ise projelerini hazırlayarak bu konudaki hazırlıklarını tamamladı. Anlaşma sağlanırsa doğalgaz boru hattının gazı İsrail'den, boruları ise Türkiye'den olacak.



Yeni Şafak



Geri Dön