26 / 04 / 2024

Enerji Kimlik Belgesi alan bina sayısı 674 bine ulaştı!

Enerji Kimlik Belgesi alan bina sayısı 674 bine ulaştı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca binaların enerji kullanımı, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimini içeren Enerji Kimlik Belgesi alan bina sayısı 674 bine ulaştı. 



2011'den sonra yapı ruhsatı alan binalar için zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi alan bina sayısı 674 bine ulaştı. 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında binaların ısıtma, soğutma, sıcak su, havalandırma, aydınlatma, yenilenebilir enerji kullanımı gibi enerji tüketimlerini içeren Enerji Kimlik Belgesi alan sayısı her geçen gün artıyor. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; yeni binalar için zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi sayısı 2017'de 180 bin 428'e ulaşmıştı. 2011'den itibaren Enerji Kimlik Belgesi alan toplam bina sayısı ise 674 bin olarak açıklandı.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki şunları söyledi; "Sürdürülebilir, çevreye duyarlı, alt yapısı tamamlanmış, insanların daha mutlu, daha huzurlu ve sağlıklı yaşayacağı şehirler için önemli konulardan bir tanesi binalarda tüketilen enerjinin verimli kullanılmasıdır." dedi.

Bu kapsamda Bakanlık olarak Enerji Kimlik Belgesi çalışmalarına devam ederken bir yandan da bu konuyla ilgili personel eğitimlerinin sürdürüldüğünü dile getiren Özhaseki, "2017 yılı içinde 250 olmak üzere toplamda bin 385 personele eğitim verdik" diye konuştu.

Özhaseki, mevcut binalar için 2 Mayıs 2016'dan itibaren zorunlu hale getirilen binalara ilişkin alım, satım ve kiraya verme işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi aranması şartını da 1 Ocak 2020'ye ertelediklerini de sözlerine ekledi. 


Geri Dön