18 / 04 / 2024

ENKA, İstinye'yi gösterip ABD'ye 12 elçilik binası yaptı!

ENKA, İstinye'yi gösterip ABD'ye 12 elçilik binası yaptı!

İstinyedeki kale gibi bina örnek oldu, Amerika için 12 elçilik binası yaptı... Enka, ABDnin dünyanın dört bir yanındaki elçilik ve konsolosluk binalarını inşa ediyor



İstanbulda İstinyedeki kale gibi ABD Konsolosluğu binasıyla bu alandaki ilk işine imza atan Enka, ABDli ortağı Cadell ile şu ana kadar Nepal, Cezayir, Sierra Leone, Kamerun ve Malinin aralarında olduğu 12 ülkede büyükelçilik binası yaptı. Son olarak Papua Yeni Ginedeki projeyi iki ortak aldı.

Türkiyenin dünya çapında tanınan inşaat ve taahhüt şirketlerinden Enka, ABDnin dünyanın dört bir yanındaki elçilik ve konsolosluk binalarını inşa ediyor. İstanbulda İstinyedeki kale gibi ABD Konsolosluğu binasıyla bu alandaki ilk işine imza atan Enka, şu ana kadar ABD için 12 tane büyükelçilik binası yaptı. Enka, bu projelerdeki ortağı ABDli Cadell şirketiyle Nepal, Cezayir, Kamerun, Gine, Mali, Sierra Leone gibi ülkelerde çalıştı. Bu projleri Bosna Hersek, Cibuti ve Burundi izledi. Son olarak da Papua Yeni Ginedeki büyükelçilik projesini de iki ortak aldı.

İyi bir referans oldu

ABDnin İstanbul Başkonsolosluğu binasının yaptıktan sonra yurtdışında birçok ABD büyükelçiliği binasının inşaatını da üslendiklerini belirten Enkanın Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara, İstanbulun kendileri için iyi bir referans olduğunu söyledi.

Sinan Tara, Bugüne kadar 12 ABD büyükelçiliği binası yaptık. Bunların çoğu sıfırdan başladığımız yeni projelerdi. Nepalden Cibutiye, Kamerundan Brundiye kadar birçok ülkede büyükelçilik binası yaptık. Bu projeleri ABDli Cadell şirketiyle ortak yürütüyoruz. Şu anda yürüyen projeler arasında Papua Yeni Ginenin büyükelçilik binası da var diye konuştu. 2008 yılındaki krizden sonra müteahhitlik sektörünün olumsuz etkilendiğini ve işlerin ivmesinin azaldığına da değinen Tara, artık iş almanın çok daha zor olduğunu vurguladı. Son 3 yılda yurtdışında müteahhitliğin çok zorlaştığını kaydeden Tara, halihazırda sürdürdükleri projelerle ilgili şu bilgileri verdi: Rusya bu işten çok etkilendi. Blue City projemiz durdu. Yatırımcılar finansman temin edemediler. Artık daha az iş ama daha yoğun rekabet var. Pasta küçüldü ama rakipler aynı rakipler. Bu zorlu ortamda Ummanda 2 milyar dolarlık büyük bir havaalanı terminali projesi aldık. 2014 yılında tamamlayacağız. Cibuti, Brundi, Ekvator Ginesi gibi ülkelerde işlerimiz var. Afganistanda 700 milyon dolarlık bir işimiz var. Ortaklarımızla birlikte toplam 4 milyar dolarlık işi yürütüyoruz. Global bir rekabet var. Bu ortamda fiyat düşürerek değil kaliteli ve zamanında teslim özelliklerimizi öne çıkararak iş almaya çalışıyoruz. Ama maalesef bu şekilde iş isteyen müşteri sayısı da fazla değil.

Artık iş almak çok zor

Krizin şirketlerin cirolarına da yansıdığını ifade eden Sinan Tara, Ciromuz, 2008den sonra düştü. Krizden önce 7 milyar dolardı ciromuz. Şimdi 5 milyar dolar civarında. Tekrar 7 milyar dolar seviyesine çıkması da bir zor olacak bu şartlarda. Ama biz yeni işler alarak daha da düşürmemek için uğraşıyoruz. Krizin bitmesi, yeniden yatırım iştahının artmasıyla bizim işlerimiz de açılacak. Ama bu kısa zamanda olur mu bilemiyorum, zaten uzmanlar da bunun cevabını bilmiyor diye konuştu.

ÜÇÜNCÜ KUŞAK TARA YÖNETİMDE YERİNİ ALDI

ENKA Holdingde üçüncü kuşak da işe el attı. Sinan Taranın oğlu Mehmet Tara, şirketin yönetim kuruluna girdi. Sinan Tara, oğlu Mehmetin 4 yıldır Enka için son derece önemli bir pazar olan Moskovada görev aldığını belirterek, Artık Türkiyeye döndü. Yavaş yavaş tüm alanlardaki projelerimizde görev almaya başladı dedi.

Mehmet Tara, dedesi Şarık Tarayı andırıyor. Bunu kendisine ilettiğimizde, İnanır mısınız sokakta çevirip soran oldu cevabını verdi.

Mühendislik kapasiteniz yoksa taşeron olursunuz

ENKA olarak kendilerini global pazarda kanıtladıklarını anlatan Sinan Tara, artık daha yüksek mühendislik kapasitesine ulaşmak istediklerini ve bu yönde çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını söyledi. Tara, şöyle devam etti: Türk şirketlerinin petrokimya ve enerjide, özellikle petrokimyada yeterli mühendislik kapasitesi yok. O yüzden bazı işlere birinci şirket olarak giremiyoruz. Hedef artık daha yüksek mühendislik işlerini alabilmek ve ileriye gidebilmek, anahtar teslim iş yapabilmek. Elektrik işlerinde artık mühendislik dahil her işi biz yapıyoruz. Petrokimyada da bu seviyeye gelmeyi hedefliyoruz. Mühendislik kapasitenizi genişletirseniz dünyanın her yerinden iş gelir. Başka bir lige çıkarsınız. Dünyada böyle sadece 10-15 tane şirket var. Enka olarak hedefimiz 10 yıl içinde petrokimya projelerinde mühendislik yapmak.

Libyadaki projelerde Türk şirketlerinin Sarkozynin taşeronu olacağına ilişkin yorumları sorduğumuz Tara, Sarkozynin taşeronu olup olmamak önemli değil. Mühendislik kapasiteniz yoksa mecburen taşeron olursunuz yanıtını verdi.

Depreme dayanıklı bina para değil kafa işidir

TÜRKİYENİN dünya çapında inşaat ve altyapı projeleri gerçekleştiren şirketlerinden biri olan Enkanın Yönetim Kurulu Başkanı olarak Sinan Tara, Türkiyenin depreme dayanıklı bina sorununu nasıl aşacağı konusunda ilginç değerlendirmelerde bulundu. Tara, Öncelikle depreme dayanıklılık konusuna hükümet kadar, insanların kendisi sahip çıkmalı. Yani bir kişi nasıl hasta olduğunda, berbere ya da terziye değil de doktora gidiyorsa ev, işyeri alırken de inşaatın en iyisini seçmek zorunda. Bu bilincin oluşmasının zamanı geldi. İnsanların bu konuya sahip çıkması gerekiyor. Maliyete gelince, depreme dayanıklı bina para değil, kafa işidir. 100 bin liralık bir evin depreme dayanıklılığın sağlandığı kaba inşaatının maliyeti toplam maliyetin yüzde 25ini geçmez. Buna bir yüzde 5 daha ekleyerek binayı sağlam yapmaya kimse itiraz etmez diye konuştu. Van depreminde yıkılan binaların Türkiyenin imajına zarar verdiğini kaydeden Tara, Depremde yıkılan binalar yurtdışında Türkiyenin imajını zedeliyor. Türk müteahhitlerin işleri tam olarak ilgili olmadığı için belki etkilenmiyor ama genel olarak imajımız zedeleniyor dedi.

Şartlar uygun olursa 3. köprü ve nükleer santralı yaparız

YURTİÇİ ve yurtdışında enerjiden inşaata 4 milyar dolarlık proje yürüten Enka, Türkiyedeki büyük projelerle de ilgileniyor. Üçüncü köprü, İzmit Körfez Geçişi ve nükleer santral projeleriyle ilgilendiklerini söyleyen Enkanın Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara, Gerek üçüncü köprü gerekse İzmit Körfez geçişi projeleri için yeterli teknolojimiz ve birikimimiz var. Çelik konstrüksiyon işinde ciddi rol oynayabileceğimizi düşünüyoruz. Bu projelerle ilgileniyoruz ve şartların oluşmasını bekliyoruz. Nükleer santral konusunda şartlar uygun olursa müteahhit olarak yer alırız dedi.

Şu anda daha çok yurtdışına konsantre olduklarını ancak Türkiyedeki büyük projelerle ilgili gelişmeleri de yakından takip ettiklerini kaydeden Tara, Üçüncü köprü ile zamanı gelince, şartlar oluşunca ilgileneceğiz. Konsorsiyum olması daha mantıklı ve biz de bir konsorsiyumda yer alabiliriz. Günü geldiğinde şartlar uygun mu değil mi oturup değerlendireceğiz. İzmit geçişi için Japon şirketle köprünün müteahhitliği için görüşüyoruz. Daha önce Japonlarla birlikte oldukça zor bir çelik köprü yapmıştık. Üçüncü köprü projesinde yatırımcı olarak değilse bile köprünün üretiminde ciddi bir rol alabiliriz. Nükleer santralde ise Rus şirket bilgi toplama mahiyetinde bütün Türk şirketleriyle görüşüyor. Bizimle de görüşüyorlar, sonuçta biz de müteahhidiz ve uygun şartlar olursa bu projede de yer alırız diye konuştu.

Türk şirketleri Libyada tekrar etkin olacaktır

Türk şirketlerinin bir zamanlar en büyük pazarlarından biri olan Libyadaki gelişmelere de değinen Sinan Tara, Enkanın Libyada bir elektrik santrali projesi bulunduğunu ve son gelişmelerden dolayı şu anda durdurulduğunu anlattı.

Sinan Tara, ülkedeki yeni durumun Türk müteahhitlerine etkileri konusunda sözlerini şöyle sürdürdü: Libyada artık yeni bir dönem başladı. Ülke artık eskisi kadar devletçi olmayacak. Yani eskisi kadar çok iş devletten gelmeyecek. Kurulack hükümet kendi özel sektörünü desteklemek isteyecektir. Bundan sonra rekabetin yoğun oluduğu değişik bir pazar söz konusu. Ancak ben Türkiyenin bu süreçte Libyada önemli bir rol üstleneceğini düşünüyorum. Türkiyenin altyapı projelerindeki birikimi bunu sağlayacaktır.
Vatan/Necla DALAN


Geri Dön