25 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Salaş yapıları şehirlerimizden atmalıyız!

Erdoğan Bayraktar: Salaş yapıları şehirlerimizden atmalıyız!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Türkiye genelinde elden geçmesi gereken 6.5 milyon konut var. Salaş yapıları şehirlerimizden söküp atmalıyız” dedi






Bakan Bayraktar,  İzmir  Kaya Termal Otel’de, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü” konulu bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, her yönüyle gelişen Türkiye’nin, şehirleriyle de dünyaya iyi bir fotoğraf vermesi gerektiğini söyledi. 


Kentsel Dönüşüm Yasası’nın önemli kolaylıklar getirdiğini belirten Bakan Bayraktar, İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli başta olmak üzere, afet riskinin yüksek olduğu bölgelerde kent dönüşümünün acilen yapılması gerektiğini vurguladı. 


Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümün “mücerret bir konu” olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Biz, belediye başkanları, milletvekilleri, bakanlar, valiler olarak birinci derecede sorumluluk noktasında olan insanlarız. Devlet adına iş yaptığımızda siyaseti bir kenara bırakmalıyız. Siyaseti bir kenara bırakarak siyaset üstü iş yaparsak, daha hızlı yol almış olacağız. Belki ben de bazen siyasetin etkisinde kalıyorum. İş yaparken siyaseti tamamen unutmamız lazım. Seçim zamanında millet bunu görür ve takdir eder.”


Türkiye’de nüfusun yüzde 76’sının şehirlerde oturduğuna, bu oranın kaçınılmaz olarak artacağına dikkat çeken Bakan Bayraktar, şunları söyledi:


“Avrupa’da şehirleşme büyük ölçüde sanayileşmeyle birlikte planlı yapılabildi. Bizde şehirleşme ağırlıklı olarak 1950’lerde başladı. Kendi yöresinde iş bulamayan insanımız şehirlere göç etti. Bu göç şehirlerin düzenli gelişmesinin önünü tıkadı. Türkiye’de, 1950’den bu yana yapılaşma konusunda bir sürü af çıkarıldı. Hiç birisi derde deva olmadı. 1999 Marmara Depremi sonrasında yapılan konutlar mühendislik bilimine göre sağlam. 6,5 milyon konutun elden geçmesi gerekiyor. İzmir metropolde 1 milyon 100 bin civarında konut var. Bunların 310 bininin değişmesi lazım.”


“Yasa sihirli değnek değil”


Türkiye’nin ciddi bir gelişme içinde olduğunu kaydeden Bakan Bayraktar, “Türkiye’yi dünyada en önemli aktörlerden biri yapmak için çalışma içindeyiz. Hal böyle olunca şehirlerimizin vereceği fotoğrafın da mükemmel olması lazım. Dünyanın şehirleşmesinin getirdiği olgu bu. Biz bunu kentsel dönüşümü yaparak gerçekleştirmek zorundayız” diye konuştu.


Bakan Bayraktar, yasayı çıkarırken belediyelerden ve sivil toplum kuruluşlarından görüş almaya çalıştıklarını kaydetti. 


Yasanın eksikliklerinin olabileceğini ifade eden Bakan Bayraktar, “Yasa hatasızdır demiyorum. Yürürken eksiklikleri önümüze gelecek. Yasa sihirli değnek değil, biz yasa ile vatandaşlara şunu demeye çalıştık. Gönüllülük esası önceliklidir. Riskli bir bölgede oturuyorsanız, binanızın durumunu tespit ettirin. Biz de size yardımcı olacağız. Yasanın uygulayıcıları belediyelerdir. Kentsel dönüşüm bugünden yarına değil ama mutlaka başlamamız lazım. Salaş yapıları şehirlerimizden söküp atmalıyız” dedi.


Bakan Bayraktar, Türkiye’nin halen 200 noktasında kentsel dönüşümün yapıldığını belirterek, “Kentsel dönüşümü millet eksenli, tarafsız yapmalıyız. Bunu inşallah İzmir olarak, Türkiye olarak yapacağız. Belediye kanunuyla kentsel dönüşüm zaten yapılıyor. Gaziantep Belediyesi sadece belediye kanununa dayanarak kentsel dönüşümü yapıyor. Şapka çıkarmak lazım” diye konuştu.


Kentsel dönüşümde sosyal donatıya, yeşil alanlara ağırlık verileceğini ifade eden Bakan Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Kentsel dönüşüm yapmak için ciddi kaynak lazım. Durum ortada, kişi başı gelirimiz 12 bin dolar. Bugün dünyanın 6. büyük ekonomisi olan Brezilya kentsel dönüşümle uğraşıyor. İnanın bizim 10’da birimiz kadar başarılı değil. Biz bu tip acil işlerde birleşebiliyoruz. Biz bu işlerde siyaseti arka plana atıp yapabiliyoruz. Belediyelere kaynak aktaracağız. Samimi olmak zorundayız. Marmara depremi sırasında bir kaç saniye içinde ekonomimiz yüzde 10 küçüldü. Bir deprem olduğu zaman binaların yıkılmasını istemiyoruz. Bunun kaynağını bulacağız.”


“Salaş dairemden nasıl iki daire çıkarırım anlayışı yanlış”


Bakan Bayraktar, İzmir’e önem verdiklerini vurgulayarak, “İzmir’in yüzü gülerse Türkiye’nin yüzünün güleceğini” dile getirdi.


“İzmir bizim olmazsa olmazımızdır” diyen Bakan Bayraktar, “Bugün Sayın Başbakan ile randevumuz vardı, inanın izin alarak geldim. Bizim halkı bilinçlendirmemiz lazım, halkın kentsel dönüşüme sahip çıkması lazım. Vatandaşın ‘yasa çıktı ben bu salaş dairemden nasıl iki üç tane daire çıkarırım’ anlayışı içinde olmaması lazım. Vatandaşa sorumluluk bilincini aşılamamız lazım” dedi.


Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümün inşaat sektöründe çok büyük gelişmelere yol açacağına dikkati çekerek, “En önemlisi mühendislik sistemi çok ciddi anlamda gelişecek. Biz şu anda Çin’den sonra dünyada en fazla iş alan müteahhitlik hizmeti veriyoruz. İkinci olmamıza rağmen o oranda parayı getiremiyoruz. Aldığımız işlerin teknik şartnamesini, müşavirliğini biz yapmıyoruz. Müşavirliği hangi ülke yapıyorsa malzemeyi de oradan alıyorlar” diye konuştu.


Geri Dön