18 / 04 / 2024

Erdoğan: Küba'dan inşaat karşılığında doktor alalım!

Erdoğan: Küba'dan inşaat karşılığında doktor alalım!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Latin Amerika turuyla gündeme gelen Küba'nın sağlık potansiyeli Türkiye'nin hekim açığını kapatmak için kullanılacak. Erdoğan Latin Amerika dönüşü yaptığı açıklamada 'Barter' modelini güdeme getirdi.



2014 verilerine göre 20 bin uzman, 10 bin pratisyen hekim açığı bulunan Türkiye Küba'dan doktor ihracatı yapmayı planlıyor. İnşaat sektöründe rüştünü ispatlayan Türkiye'nin Küba'nın tarihi yapılarını restore edip karşılığında hekim ihracatı yapacağı bir barter modeli üzerinde konuşuluyor. 


CERRAHİ AÇIĞI KAPATABİLİR 


Türkiye'de 130 bin doktorun göx-ev yaptığını ancak OECD ortalamalarına göre bu rakamın 250 bine ulaşması gerektiğine dikkat çeken Özel Hastaneler ve Küba'nın inşaatını biz yapalım karşılığında doktor alalım Türkiye 20 bin uzman, 10 bin pratisyen hekim açığını sağlıkta öncü Küba'dan karşılamayı planlıyor. Doktor ihracatından yılda 8 milyar $ kazanan Küba özellikle cerrahlarıyla ünlü. 


Tarihi binalarını onarırız 


KÜBA'NIN sağlık alanında dünyanın en ileri ülkelerden olduğunu ancak Amerikan ambargosu nedeniyle bu özeliğinin ortaya çıkmadığını belirten DEİK Orta Amerika ve Karayipler iş Konseyi Başkanı Aykut Eken, "Bundan 20 sene önce Kübalı uzmanlar Türkiye'ye gelip ortak bir ilaç tesisi kurmak için araştırmalar yaptılar. O dönem bir neticeye varılamadı, ilaç konusunda da çok iyiler. Dünyada ilk kolesterol ilacını onlar çıkardılar. Ama yine ambargo olduğu için kimse bunları bilmez" dedi. 


Erdoğan'ın Latin Amerika açılımını bu anlamda son derece olumlu bulduğunu dile getiren Eken şunları kaydetti: "Latin Amerika ülkeleri ciddi ticari potansiyele sahip. Örneğin Türkiye Küba'nın sağlık potansiyelinden faydalanabilir. Bizim hekim açığımız onlarla kapatılabilir. Karşılığında biz de onların tarihi binalarını onarabiliriz. Küba'da devasa tarihi binalar var ciddi restorasyona ihtiyaç duyan. Ama boyaları ve ya çivileri bile yok. Türk inşaat sektörü bu binaları yenileyebilir." Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, hekimleriyle ünlü s "I Küba'dan bu konuda destek alına/ bileceğini söyledi. Özellikle cerrahi 1 alanında Küba'nın ciddi potansiye_ le sahip olduğunu ifade eden Bahat, "Türkiye'de hekim açığı var ama sağlık hizmetini insan üstü şartlarda çalışarak açığı gideriyoruz. Hekim arkadaşlarımızda ve sağlık çalışanlarında yorgunluk var bu yorgunluk emeğinin karşılığını yeterince alamamakla ilgili. 

Yurtdışından hekim getirilmesi yükü hafifletecektir. ama emeği ucuzlatma projesi değil açığı karşılama olmalıdır" dedi. 


Akşam


Geri Dön