25 / 04 / 2024

Eren Holding 550 milyon dolarlık enerji yatırımı yapacak!

Eren Holding 550 milyon dolarlık enerji yatırımı yapacak!

Çimentoda Mersin'de 450 milyon dolarlık yeni bir yatırıma başlamaya hazırlanan Eren Holding, 100 milyon dolarlık bir yatırımla da çöpten enerji üretmeye başlayacak. Holding elektrik üretim ihalelerini de yakından izliyor  



Geçtiğimiz yıl 1,6 milyar dolar değerindeki Zonguldak Çatalağzı Termik Santrali yatırımını tamamlayan Eren Holding, enerji alanındaki faaliyetlerini, elektrik üretim ihaleleri ile hızlandırmayı planlıyor. Geçtiğimiz yıl IC İçtaş AŞ ortaklığı ile elektrik dağıtım ihalelerine katılan ancak umduğunu bulamayan holding, bu yıl ihaleye çıkması beklenen elektrik üretim santrallerine de talip olduğunu açıkladı. Özellikle Zonguldak'ta devlete ait termik santraller ile ilgilendiklerini belirten Eren
Holding Mali İşler İcra Başkanı Saffet Molvalı, HES projeleri ile de ilgilendiklerini ifade etti. Molvalı, dağıtım ihalelerinde başlayan IC İçtaş ortaklığının üretim ihalelerinde de sürebileceğinin sinyallerini verdi.

Yönetim olarak krlı görünmeyen ve uzun vadede geri dönüşüm göstermeyen projelerden uzak durduklarını anlatan Molvalı, elektrik dağıtım ihalelerinden krlı görünmediği için son aşamada çekildiklerini söyledi. Molvalı, dağıtım ihalelerinde fiyatların sadece yüzde 100 özel sermaye ile gerçekleşmesi durumunda karlı olabilecek seviyeye geldiğini ve bunun da şirketler açısından pek mümkün olmadığını dile getirdi. Bundan sonraki dönemde elektrik üretim santralleri ihaleleri ile ilgilendiklerini ifade eden Molvalı, "Şu anda Zonguldak'ta üretim yapıyoruz. Orada yine devlete ait santraller var, onların ihalelerine katılmak istiyoruz, HES'lere katılmak istiyoruz. Önce ihaleye çıkması ve bizim de görmemiz gerekir. Zonguldak çevresindeki ihalelere girmek istiyoruz" diye konuştu.

Dağıtım ihalelerine girdikleri İçtaş'ın ile güzel bir ortaklıkları olduğunu kaydeden Molvalı, "Onlar da bizimle devam etmek istiyorlar. Güzel bir ortaklığımız oldu. Birbirimizi iyi anladığımızı düşünüyoruz, bundan sonra da on
larla devam etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Molvalı, Zonguldak'taki aylık üretim rakamları ile Türkiye'nin en büyük üreticisi olduklarını belirtti. Bu yıl enerji cirolarının 2,5 milyar doları bulacağını kaydeden Molvalı, Türkiye'nin elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 5'ini karşıladıklarını, bu yıl gerçekleşecek özelleştirmeler neticesinde bu rakamı dahada yukarıya çıkaraDiıeceıucıdi. 2011 için planladıkları yeni yatırımlar ile ilgili bilgi de veren Molvalı, çimentoda yeni bir yatırım düşündüklerini söyledi. Toplam 450 milyon dolara mal olacak proje için şu an kapasite belirme çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Molvalı, yatırımın Mersin Anamur'da gerçekleşeceğini açıkladı. Molvalı, arazinin liman ve elektrik üretim projelerine de imkan verdiğini bu nedenle yatırım bütçesini geniş tuttuklarını kaydetti. Bunun dışında yine bu yıl içinde çöp yakma üretim tesisi kuracaklarını dile getiren Molvalı, bu yatırımın da Çorum'daki Modern Karton üretim tesislerinin yanında yer alacağım belirtti. Molvalı, çöp yakma tesisinin yatırım bütçesini ise 100 milyon dolar olarak açıkladı.

Lacoste, Burberry, Swatch gibi makalarla faaliyet gösterdikleri perakende de portföylerine yeni bir marka ekleyebileceklerini vurgulayan Molvalı, "Perakende de yeni markalar için çalışıyor çocuklar. Geçenlerde de geldiler yine benden bir fikir sordular, bir tanıtım yapmamı istediler, banka referanslarını istediler. Onlar da görüşüyorlar. Perakende de büyüme hedefimiz yok ama elimize fırsat geldiği zaman iş kendiliğinden büyüyor. Orada enerji gibi zor değil iş. Küçük rakamlarla yatırım yapmak daha zor oluyor. Orada özkaynaklarla devam edebiliyoruz" dedi.

2011'de hayata geçirecekleri yaorım projeleri nedeniyle ciddi bir büyüme beklemediklerini kaydeden Molvalı, bu yılı 3,5 milyar dolar ciro ile kapatıp, 2012'deyatırımlann geri dönüşünü alacaklarını sözlerine ekledi.
Dünya/Sayime Barışçı
 

 


 


Geri Dön