29 / 03 / 2024

Ergün Polat Google Earth'tan bakıp arsa alıyor

Ergün Polat Google Earth'tan bakıp arsa alıyor

Adnan Polat'ın kuzeni Ergün Polat'a göre ailenin yüzde 60'ı Fenerbahçeli



Ergün Polat, koyu bir Fenerbahçeli. Hiçbir maçı kaçırmamaya çalışıyor. Zaten, onun açıklamalarına göre, ailenin yüzde 60'ı da Fenerbahçeli. Arazi sahiplerine çalışmaktan arsa alamayıp bugünlerde Google earth'den arazileri görüp beğenerek satın alan Ergün Polat'ın bugünlerdeki gündeminde Fenerbahçe dışında bir de yabancılarla ortaklık ve şehir içinde butik projeler yapmak var
  
Ergün Polat... Soyadı size Polat Holding'i çağrıştırıyorsa yanılmıyorsunuz. Çünkü, Adnan Polat'ın kuzeni. Ama, Polat Holdin'den çok başka bir rota çizmeyi tercih etmiş kendisine. Önce ABD'den döndükten sonra1980'lerin yükselen trendi olan tekstile, sonra turizme girmiş. Ancak, kendi deyişiyle, "ayaklarının altındaki elmas tarlalarını fark ederek" aile işine, yani inşaatta karar kılmış. Şimdiki planı elmas tarlalarını daha da verimli hale getirebilecek bir adım atmak. Polat, şehir merkezlerinde butik projeler yapmayı planlıyor.

Polat, oldukça ilginç bir isim. Sanırız ki, Adnan Polat ile tüm samimiyetine rağmen Fenerbahçe maçlarını hiçbir şekilde kaçırmaması, üstelik kongre üyesi olması ve "Bizim ailenin yüzde 60'ı Fenerbahçeli. Anket sonuçları açıklanıyor. Türkiye'nin yüzde 60'ı Galatarasaraylı. Bu anketleri kim, nerede yapıyor, anlayamıyorum. Bizim ailede bu oran tam tersi. Ailenin yüzde 60'ı Fenerbahçeli" demesi bunun en somut kanıtlarından. Polat ile oldukça zevkli bir söyleşi gerçekleştirdik
 
- Sizin hikayeniz nasıl başlıyor?
1964 yılında doğdum. 19 Mayıs İlkokulu'nu bitirdim. Ortaokulu Yıldız Koleji'nde, liseyi Esen-İş'te bitirdim. Üniversite için ABD'ye gittim. Los Angeles'ta Santa Monica College'de mimarlık okudum. Ama bitirmedim. Derslerim iyiydi ama, babam rahat bırakmıyordu. İkide bir arıyordu. 1985 yılında Türkiye'ye dönerek tekstil işine girdim. Triko işiyle uğraştım. Almanya'ya ihracat yapıyorduk. Babam bana çok güvenirdi. Beni hep teşvik ederdi. Sonra kota işi çıktı. İşin tadı kaçtı. 2 sene yaptıktan sonra bıraktım.

TÜRKİYE TEKSTİL VE TURİZME DÖNDÜ, BİZ DE…
- Aile olarak inşaat ile uğraşıyordunuz? Neden tekstil sektörüne yöneldiniz?
ABD'deyken Türkiye'nin yüzü yön değiştirmişti. Özal Türkiyesi'nde yüzler tekstil ve turizme dönmüştü. Ben de tekstilden sonra turizme girdim. Alanya'da 270 yataklı, 4 yıldızlı bir otel inşa ettik. O işle uğraştım. Polat Alara Otel halen ailemize ait. Babam ve kardeşim çalıştırıyor. 1996 yılında aile şirketimizden ayrıldım. Kendi işimi kurdum. Bir ortakla beraber Göztepe'de bir apartman yaptık. 1998'de o ortaklık da bitti. Daha sonra Ergün Polat İnşaat'ı kurdum.

AYAKLARIMIN ALTINDAKİ ELMAS TARLALARI
- Aile mesleğinize dönüş yaptınız… Turizm ve tekstilde aradığınızı bulamadınız mı?
Hayır. Elmas tarlaları ayaklarımın altındaydı. Hayatta en iyi bildiğim iş inşaattı. İnşaat yapmak beni mutlu ediyordu. Her ne kadar bir dönem turizm ve tekstil işiyle uğraşmış da olsam en iyi bildiğim işti. Babamlar yıllarca İstanbul'un en merkezi noktalarında projeler yapmışlardı. Bağdat Caddesi gibi şimdi herkesin proje yapmak istediği bir yerden 1980'lerde çekilmişlerdi. Merkezi noktaları çok iyi biliyordum. İnşaat yapmak zordu. Bunun için gelişecek yönlere baktım. Şerifali bana çok mantıklı geldi. İlk işimizi 1997 yılında yapmıştık. 30 konutluk bir apartman. Sonra, bu işlerin apartman yaparak olmayacağını, markalaşma döneminin başlayacağını gördüm. 2000 yılında Atapol markasını tescil ettirdim. Bu markayla konut üretmeye başladık.

- Ne yaptınız şimdiye kadar?
133 evlik Atapol Konutları, Alemdağ'da 26 villalık Atapol Konakları, Çakmak'ta 215 konutluk Atapol Residence ve 110 konutluk Atapol Vadi Konutları.

BUTİKLE ÖZÜMÜZE DÖNECEĞİZ
- Bundan sonra gündemde ne var?
Küçükyalı'da, İstanbul Ticaret Üniversitesi'ne komşu 4 bin 200 metrekare arsa aldım. Plan çalışmalarını yaptırıyoruz. İşmerkezi, hastane veya üniversite olabilir. Teklifleri değerlendireceğiz. Sarıyer ve Ataşehir'de üst gelir grubuna yönelik projeler yapmak istiyoruz. Geçmişte Moda ve Bağdat Caddesi'nde butik işler yapıyorduk. Site işine sonradan girmiştik. Şimdi, tekrar özümüze dönüyoruz.

GOOGLE EARTH'DEN ARAZİ ALIYOR
- Peki geçmişte hiç arsa yatırımı yapmadınız mı?
1950'lerden beri inşaat yapıyoruz. İşe sıfırdan, sermayesiz başladım. İlk işimi kurarken babamdan 150 bin dolar ödünç para almıştım. 3 ay içinde geri vermiştim. En büyük sermayem soy ismim. Güvenirliğimiz. Kredibilitemiz. Senetsiz çeksiz mal alabilmemiz. Bizden ev alanlar bize sonsuz güvenirler. Hep işle uğraştık.
Arsa ve arazi sahiplerine çalışmaktan, arsa veya arazi alamadım. Param olmadı. Hep arsa ve arazi sahiplerini zengin ettik. O boşluğumu fark ettim. Şimdi arsa ve araziye yatırım yapıyorum. Google earth'ten bakıyorum, gitmeden arsa alıyorum. Tabii almadan önce birkaç kişiye soruyorum. Yine de tüm incelemelerimde Google earth'ü baz alıyorum. Tamamlanmış evlerde arsa ve arazi ile takas teklifi gelirse gözüm kapalı giriyorum.

- Bundan sonraki hedefiniz ne?
Hedefim nitelikli ve mimari açıdan iddialı, gelecek kuşaklara miras bırakabileceğim konutlar imza atmak. Bu tür projeleri yapmak iş değil. Kolay. Ama imar konusunda belediyelerin yardımcı olması gerekiyor. Şehir içinde kalan arsalarda özel imar izinleri verilmeli.

AİLEM BAŞARMIŞTI, BEN, TEK BAŞIMA YAPMALIYDIM
- Neden aile şirketinden ayrılmaya ihtiyaç duydunuz?
İçimdeki başarma arzusu ve onların başarmış olması. Onların yaptığının üzerine daha fazlasını koymak. Onların tecrübelerinden faydalanarak tek başıma iyi şeyler yapmam gerektiğine inandım. Bunun için kendi şirketimi kurdum.

YABANCI ORTAKLIK DÜŞÜNÜYORUZ
- Şirket olarak bundan sonraki hedefiniz ne?
rdrbrdrdotrsp20 Yabancılarla uygun bir ortaklık için fırsatları değerlendireceğim. Şirketimin kuruluşu ve organizasyonu buna elverişli. İngiliz ve Fransız normlarına göre gerekli belgelerimiz var. Her 6 ayda bir denetleniyoruz. Her yaptığımız işin tanımı ve dökümantasyonu var. Bunlar yabancı ortaklıklar için çok önemli.

MÜTEAHHİTLİK DOĞRU YAPILIRSA KUTSAL BİR İŞ
- Çocukluğunuzdan beri konut işinin içindesiniz? Neler değişiyor bu piyasada?
Yaşam faktörleri ön plana çıktı. Mahalle yaşantısı ölünce insanlar yalnızlaştı. Komşuluklar bitti. Bunun farkına varan inşaat şirketleri site konseptini geliştirdi. Biten komşulukları yeniden canlandırdı. Yeni bir yaşam… Evlilikler… Doğanlar… Çocukların o yeşil alanlarda oynaması… Bunları gördükçe müteahhitliğin doğru yapıldığında ne kadar kutsal bir iş olduğunu anlıyorum.  Müşteri memnuniyeti her geçen yıl daha önemli hale geliyor. Bu memnuniyeti sağlamak için malzeme seçiminde daha kaliteli markaları tercih etmeye zorluyor.

SABAHLARI ORMANDA YÜRÜRÜRÜM, AMA SİLAHIMLA
- Kaç çocuğunuz var?
3 çocuğum var. Em büyükleri Emre 22 yaşında Bilgi Üniversitesi'nde finans matematiği okuyor. Emir 3. sınıfa gidiyor. Eren ise 3 yaşında.

- Bir gününüz nasıl geçiyor?
Sabahları 06.30'da kalkarım. Saat 07.00'den itibaren 1 saat yürüyüş yaparım. Orman içinde. Belimde silahımla. Eve geçerim kahvaltımı yaparım. Şantiye varsa, şantiyeye giderim. yoksa en geç 10.00'da ofiste olurum. Akşam 18.00'e kadar ofisteyimdir. Günümün çoğunu arsa ve arazilere harcıyorum.

BİZİM AİLENİN YÜZDE 60'I FENERBAHÇELİ, ADNAN POLAT YÜZDE 40'IN İÇİNDE
- Futbola merakınız var mı?
Haftasonları Fenerbahçe maçlarına gidiyorum. Fenerbahçe'de kongre üyesiyim.

-Adnan Polat biliyor mu?
Bilmez olur mu? Bizim ailenin yüzde 60'ı Fenerbahçeli. Anket sonuçları açıklanıyor; Türkiye'nin yüzde 60'ı Galatarasaraylı. Bu anketleri kim, nerede yapıyor, anlayamıyorum. Bizim ailede bu oran tam tersi. Ailenin yüzde 60'ı Fenerbahçeli.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön