19 / 04 / 2024

Erol Özmandıracı: 2012 gayrimenkul için parlak geçecek!

Erol Özmandıracı: 2012 gayrimenkul için parlak geçecek!

İstanbul'da 42 Maslak projesini hayata geçiren Bay İnşaat'ın Yönetim Kurulu Üyesi Erol Özmandıracı, gayrimenkul açısından 2012'nin parlak geçeceğini düşünüyor



Özmandıracı 'Bence gayrimenkulün Türkiye'de en iyi yatırım aracı olduğu tartışılamaz. Türkiye'deki zengin nüfusa bakınca, çoğunun gayrimenkulden zengin olduğunu görürsünüz' diyor

Bay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Özmandıracı, gayrimenkul sektörünün yaz rehavetini ve küresel krizin etkilerini üzerinden atmasının 5-6 ay daha süreceğini, 2012'nin ise sektör açısından çok parlak geçeceğini düşünüyor. Mayıs ayında satışa sunulan 42 Maslak projesi ile Maslak'ı sahiplendiklerini ve buradaki trafik sorununu mutlaka çözeceklerini vurgulayan Özmandıracı, 'Bence gayrimenkulün Türkiye'de en iyi yatırım aracı olduğu tartışılamaz. Gayirmenkulün orta uzun vadede en çok prim yapan yatırım aracı olacağından hiç şüphem yok. Ben kendi kişisel yatırımlarımı da bu doğrultuda yapıyorum. Gayrimenkul dışındaki yatırım araçlarına tedirginlikle bakıyorum. Türkiye'deki zengin nüfusa bakınca, çoğunun gayrimenkulden zengin olduğunu görürsünüz. Bir fabrika batar ama arazisi sayesinde zarar etmez' diyor.

 - Gayrimenkul sektörü yazı durgun geçirdi, sonbaharda beklenen hareket gelmeye başladı mı
 Türkiye son yıllarda hızlı bir yükseliş trendinde olduğu için, arada sırada oluşabilecek dönemsel geri çekilme süreçlerinde de hemen her şey toparlanacak diye bekliyoruz. Yaz ayları doğal olarak durgun aylar, bunun üzerinde kriz de eklenince belirsiz bir durum oluştu. Herkes beklemede. Türkiye'de 6 aylık bir durgunluk süreci daha yaşanacak diye düşünüyorum.

 - 2012'ye dair beklentileriniz nasıl
 Türkiye gayrimenkul sektörü de, yine dünyadan gelecek pozitif haberlerle birlikte yükselişe geçecek. Sektörün önü çok açık. 2012'ye dair beklentilerim çok yüksek.

Arapların tercihi değişecek

- 'Güvenli liman' dendiği zaman altın akla geliyor. Gayrimenkulün algısı nasıl
Bence gayrimenkulün Türkiye'de en iyi yatırım aracı olduğu tartışılamaz. Ben kendi kişisel yatırımlarımı da bu doğrultuda yapıyorum. Gayrimenkul dışındaki yatırım araçlarına tedirginlikle bakıyorum. Türkiye'deki zengin nüfusa bakınca, çoğunun gayrimenkulden zengin olduğunu görürsünüz. Bir fabrika batar ama arazisi sayesinde zarar etmez.

- 'Arap ilgisi' size de uğradı mı  
Arapların geleneksel yatırım noktaları var. Avrupa'da çok yere girmezler, İngiltere'yi severler. Bizim kapımızı çalan olmadı. Ancak ben de önümüzdeki süreçte yatırım tercihlerini değiştirip, İstanbul'a da yöneleceklerini düşünüyorum.

Maslak'ın trafik sorununu bitiyor

Maslak trafiği sorun olarak karşınıza çıkıyor mu
Maslak'taki trafik sorununu çözeceğiz. Zaten düzenlemeler karayolları tarafından yapıldı, Bunlar belediyede imar yolu olarak tespit edildi. Ama kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Biz bunun sıkı takipçisiyiz.Maslak'ın yolarıyla, düzeniyle, her şeyiyle ilgilenmezsek, biz bu projeyi istediğimiz gibi hayata geçiremeyiz. Nitekim yeni yollar de devreye girecek. Arabalar hiçbir şekilde Büyükdere'ye girmeden, TEM'e çıkabilecek.

İstanbul merkez dışına çıkmayız

- Yakında yeni bir proje olacak mı
Hillpark Suites hala satışta. İstanbul'un merkezinde yine büyük, mixuse projelerimiz olacak. Bizi merkez dışında yerlerde göremeyeceksiniz. 2012'de açıklayacağımız yeni projelerimiz olacak.

- Yine Levent Maslak civarında mı
Biz bu bölgenin geleceğini çok inanıyoruz. Burası Türkiye'nin kalbinin attığı yer olacak. çünkü Levent Maslak hattı hep belli bir standartın üstünde. Bölgede ucuz ve kalitesiz mal yok.   Bugün Ataşehir'de yer bulabilirsiniz ama Maslak'ta artık yer yok.

Rezidans sayısı kule sayısını geçer

- İnsanlar iş merkezi olarak anılan bir bölgede yaşamaya nasıl bakıyor
Bölgede yaşam ihtiyacı olduğunu öngördük. Proje ile birlikte Maslak yepyeni bir çehreye kavuşacak ve bölgede yaşam başlayacak.   Maslak'ın gündüz nüfusu 50 bin kişi. Gece ise Mashatten'da yaşayanları saymazsak birkaç yüz kişi kalıyor. Biz burada içinde ofisleri, rezidansları, oteli, alışveriş merkezi olan bir yaşam alanı yaratıyoruz. İnsanlar projeye çok ilgi gösteriyor. Burada yaşamak istiyorlar. Zaten bizim projemizle birlikte Maslak'taki rezidans kule sayısı, ofis kule sayısını geçecek.

M2 fiyatı 5 bin $'a çıktı

- Satış ve metrekare fiyatı nasıl
42 Maslak'ta 250 bin metrekare inşaat alanımız var. 450 rezidans dairesi ve 60 bin metrekare ofis alanı var. Mayıs ayında rezidans kulelerinin birinin yarısını satışa sunduk. Aşağı yukarı 80 daire sattık. Satışa sunduğumuz ofislerin de yüzde 80'i satıldı.   Satışa çıktığımızda metrekare fiyatlarımız ortalama 4 bin dolardı, şimdi 5 bin dolar civarında. Daireler, mayıstan bu yana yüzde 10-30 prim yaptı. Tabii penthouse'lar daha satışa çıkmadı. Onlarda fiyat değişecek.
Akşam/şženay BÜYÜKKÖşžDERE


Geri Dön