26 / 04 / 2024

Ertuğrul Günay: Anamur ikincil konut işgaline uğramadı!

Ertuğrul Günay: Anamur ikincil konut işgaline uğramadı!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Anamur'un ikincil konut işgaline uğramadığını belirtti



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmde Türkiye´nin dünya ortalamasının üzerinde sayısal artış sağladığını ancak bu artışın bazı problemlere neden olduğunu söyledi.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği´nin (TÜRSAB) Divan Talya Oteli´nde düzenlediği toplantıda tur operatörleri ile bir araya gelen Günay, toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, turizmin niceliksel olarak gelişmesinin yanı sıra niteliksel olarak da gelişmesinin herkesin ortak arzusu olduğunu söyledi.

Türkiye´nin turizmde geçen yıl krize rağmen sayısal olarak yılı olumlu tamamlama başarısını gösterdiğini ifade eden Günay, şöyle konuştu:
"Bu yıl da turizm yılın ilk 6 ayı itibarıyla yüzde 9.4 civarında sayısal, yüzde 3.9 civarında ise gelir artışı gösteriyor. Önceki yıllarda olduğu gibi Türkiye rakamları dünya ortalamasının üzerinde. Ama bu hızlı artışa uygun bir altyapı geliştirmede aynı gayretle, aynı başarıda, bir çizgi izlememiz gerekiyor. Son zamanlarda sayısal olarak bu hızlı artış bazı problemlerle karşılaşmamız sonucunu da doğurdu. Trafik kazaları başta olmak üzere ya da bazı tur şirketlerinin, tur operatörlerinin, seyahat acentelerinin son zamanlarda yaşadığı sektörün öteki bölümlerine de yansıyan ekonomik sorunlar nedeniyle mevsimin ortasında kendimize çekidüzen verme ihtiyacı, bundan sonrasına dönük bir yol haritası çizme ihtiyacı ortaya çıktı."

-GAZİPAŞA HAVAALANI-
Mersin ve Antalya arasında kitle turizmiyle ilgili çok bakir alanlar olduğunu vurgulayan Günay, şu anda Antalya´nın potansiyelinin kullanıldığını ancak bu kentle aynı doğa, bitki örtüsü ve tarihe sahip 300 kilometreden fazla bir sahil bulunduğunu kaydetti. Mersin-Antalya duble yolunun 2012´de bitirilmesinin planlandığını belirten Günay, Gazipaşa havaalanının da küçük uçaklarla da olsa işletmeye açıldığına dikkat çekti. Bakan Günay, "Ama biz Gazipaşa Havaalanı´nın uluslararası standartları yükselen bir havaalanı olmasını çok arzu ediyoruz" dedi.

Anamur´un inanılmaz bir yerleşim merkezi olduğunu, henüz ikincil konut işgaline uğramadığını belirten Günay, "Gelecekte Antalya´dan çıkarttığımız derslerle kitle turizmi açısından Mersin, özellikle Mersin´in Silifke´den bu tarafa olan kesiminde çok güzel, yeni yatırımlar, girişimler yapabiliriz. Antalya´dan çıkarttığımız derslerle ağaç boyunu geçmeyecek yatırım ve işletmeler yapabiliriz. Antalya´da şu anda kullanmakta olduğumuz doğu bölgesinin yani Kundu-Belek hattının daha da doğusunda gerçekten bakir bir alan yakın bir gelecekte sanıyorum Türkiye için çok yeni ufuklara vesile olacaktır" diye konuştu.

-TÜRSAB BAŞKANI ULUSOY-
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da bu yılın değerlendirmesi ve gelecek yılın planlaması için bir araya geldiklerini ifade ederek, Türkiye´de 1 milyon aşkın yatak, 18 marina, 12 bin çekek alanı, 16´sı uluslararası 46 havalimanı bulunduğunu söyledi.

Ulusoy, 2023 yılında hedeflenen 50 milyon ziyaretçi ve 40 milyar dolarlık dövizi elde etmek için ulaşım, konaklama ve sağlık alanında gerekli standartları yakalamak gerektiğini kaydetti.
Merkez Bankası´nın politikalarını beğendiğini anlatan Ulusoy, buna karşın kurdan doğan zararlarının da telafi edilmesini istedi. Ulusoy, toplantıda vizesi kalkan ülkelere yönelik izlenecek turizm planlamasının da görüşüleceğini  sözlerine ekledi.
AA

Geri Dön