28 / 03 / 2024

Ertuğrul Günay: Foça Tatil Köyü için bu yıl ilana çıkacağız!

 Ertuğrul Günay: Foça Tatil Köyü için bu yıl ilana çıkacağız!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Umuyorum ki buranın değerini bilen bir yatırımcı ortaya çıkar ve biz de Foça'nın tekrar Türkiye turizminde parlayan bir yıldız olması yolunda önemli bir adım atmış oluruz'' dedi



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 10 yıldır atıl halde bulunan Foça Tatil Köyü'nün tahsisi konusunda, bu yıl içinde ilana çıkmaya çalışacaklarını belirterek, ''Umuyorum ki buranın değerini bilen bir yatırımcı ortaya çıkar ve biz de Foça'nın tekrar Türkiye turizminde parlayan bir yıldız olması yolunda önemli bir adım atmış oluruz'' dedi.


Günay, açılacak ihaleyle tahsisi yapılarak yeniden turizme kazandırılması planlanan Foça Tatil Köyü'nde incelemeler yaptı. 


İncelemelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Günay, Foça Tatil Köyü'nün 60'lı yıllarda Türkiye turizmi dendiğinde birkaç noktada telaffuz edilirken, dünyaca bilinen bir tatil merkezi olduğunu, fakat 2000'li yıllarda idari olarak yapılan hatalar nedeniyle metruk kaldığını ifade etti. 


Bu hatalar sonucunda tatil köyünün 10 yıldır Türkiye ekonomisine ve sosyal hayatına bir katkısı olmadığını dile getiren Günay, şunları kaydetti: 


''Geride kalan birkaç yıl içinde tatil köyünün bize devredilmesini ve bizim tarafımızdan tahsis edilmesi konusunda birkaç girişim yapmıştım. Ancak özelleştirme (Özeleştirme İdaresi Başkanlığı), ihale yapacağı, satacağı, gelir elde edeceği gibi tezlerle bizim talebimizi bir sonuca vardırmamıştı. Şimdi nihayet özelleştirmenin girişimlerinden bir sonuç alınamayınca, Maliye Bakanlığı tatil köyünün hazine üzerindeki kısmını bize devretti.'' 


Günay, komşu orman arazisinden bir bölümü de tatil köyü sınırlarına dahil ederek, ilana çıkmayı ve burayı yeniden turizme kazandırmayı planladıklarını belirterek, ''Bu yıl içinde ilana çıkmaya çalışacağız ve umuyorum ki buranın değerini bilen bir yatırımcı da ortaya çıkar ve biz de Foça'nın tekrar Türkiye turizminde parlayan bir yıldız olması yolunda önemli bir adım atmış oluruz'' diye konuştu. 


''Tıkır tıkır çalışan tesis kapatıldı'' eleştirisi


İncelemesi sırasında dünyaca tanınan bir tesisin geldiği noktayı görmenin kendisini üzdüğünü ifade eden Günay, şunları söyledi: 


''Türkiye son yıllarda dünya turizminin parmakla gösterilen bir ülkesi haline gelirken, Türkiye'de turizmle özdeşleşmiş bir köyün özelleştirme adı altında böyle metruk ve bakımsız kalmış olmasını şaşkınlıkla karşıladım. Buradaki yanlışlığı en kısa zamanda halletmeye çalışacağız. 


Bir çelişkinin de altını çizmek istiyorum. Hemen ilerde bir kamu işletmesinin denize sıfır kampı var. Bir kamu işletmesinin denize sıfır kampını turizme kazandırmazken, özel sektör tarafından fevkalade işletilen bir kampı özelleştirme adı altında 10 yıla yakın bir süredir kapalı hale getirmek de Türkiye'de kamu idaresinin hangi yanlışları yaptığının çarpıcı bir örneği oluyor. Tıkır tıkır işleyen ve dünyaca bilinen bir merkezini siz özelleştirme adı altında kapalı hale getiriyorsunuz, ama denize sıfır yılda sadece bir ay bazı kamu görevlilerinin ayağını denize soktuğu bir alanı da Başbakanlık'ın bu konudaki talimatlarına rağmen özelleştirmeye ve turizmin hizmetine sokmaya kalkmıyorsunuz. Bu çelişkilerden de bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Bunun bir dosya halinde Ankara'ya götürüyorum.'' 


İzmir'e ''mega müze''


Günay, gazetecilerin İzmir'de yapılması planlanan ''mega müze''ye ilişkin sorusu üzerine de bu konuda  İzmir  İl Genel Meclisi'nden Sümerbank arazisinin kendilerine tahsis edilmesi taleplerinin olduğunu ve burası için bir sponsor da bulunduğunu, ancak henüz bir karar alınamadığını söyledi. 


Manisa'daki yaptırılacak arkeoloji ve etnografya müzesi protokolünün 3 ay içinde tamamlandığını ve bugün imzaladıklarına işaret eden Günay, ''İzmir'de daha uzun zamandan beri talebim var. Ama bir kağıdın altını imzalama imkanına kavuşamadık. İlgililerin dikkatine sunuyorum'' ifadesini kullandı. 


Günay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, ''müzeyle ilgili kamulaştırma çalışmalarına yakında başlayacakları'' yönünde bir açıklaması olduğunu bildiğini ifade ederek, ''İl genel meclisi, özel idare, yerel yönetim, belediye meclisi, hangisi bir alan verirse biz oraya müze yapma gayretine başlayacağız. Ama bir alan bekliyorum. İnşallah bu talebimizi daha da uzatmazlar'' görüşünü dile getirdi. 


AA


Geri Dön