25 / 04 / 2024

Ertuğrul Günay: Turizm gelirlerinde yeni hesaplamalara gidilecek!

Ertuğrul Günay: Turizm gelirlerinde yeni hesaplamalara gidilecek!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay:''Türkiye'nin turizm gelirleri konusunda yeni hesaplama yöntemine ihtiyacı var. Ocak 2013'ten itibaren yeni yöntemlere gideceğiz''



Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Türkiye'nin turizm gelirleri konusunda yeni hesaplama yöntemine ihtiyacı bulunduğunu ifade ederek, ''Ocak 2013'ten itibaren yeni yöntemlere gideceğiz. O zaman turizm gelirlerinin 25 değil, 26, 27, 28 olduğu resmi rakamlarla ortaya çıkacak'' dedi. 

     Günay, TBMM Genel Kurulu'nda bakanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde Hükümet adına söz aldı. 

     Türkiye'nin önünde önemli bir hedef bulunduğuna işaret eden Günay, İzmir'in, 2020 EXPO yarışından başarıyla çıkması halinde sadece İzmir'in değil, Ege ve ülkenin tamamının tanıtımı için fırsat elde edeceklerini kaydetti. 

     Bakanlıklar,  İzmir  Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ile bütün güçleriyle çalıştıklarını dile getiren Günay, daha önce Milano karşısında kaybettikleri yarışı bu kez kaybetmemeye çalışacaklarını vurguladı. 

     Günay, önlerindeki yakın hedefin ise Eskişehir'in Mart 2013'ten itibaren Türk dünyasının kültür başkentliği yapması olduğunu belirtti. Günay, Eskişehir'i bu çerçevede Türk dünyasının ilgi odağı haline getirmeye, ilin kültür altyapısını, turizmi geliştirirken diğer yandan da Türk dünyası arasındaki kültür alışverişini çoğaltmaya çalışacaklarını anlattı. 

     

     -''Büyük kaynak ayırmaksızın ülkemize kazandırıyoruz''- 

     

     Görüşmelerde bir milletvekilinin 12 Eylül döneminde yaşadıkları acılardan söz ettiğine işaret eden Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: 

     ''Bugünkü tarih galiba, basının da yazdığına göre 17 yaşındaki bir çocuğun yaşının büyültülerek ve tıbbi özel inceleme yapılmaksızın, bir anlamda 12 Eylül tuzağını kuranlar ve ülkeyi o tuzağa düşürenler tarafından katledildiği günün yıldönümü. Ülkemizin bir talihsiz, tuzak döneminin, iç, dış ve ekonomi politikalardan kaynaklanan tuzak döneminin bedelini ne yazık ki bu ülkenin, o dönemde sağ sol gibi yapay ayrımlara sürüklenen yoksul çocukları ödediler. Geçmişte yaşadığımız darbelerin müsebbiplerini, hem de her dönem darbe tahrikçisi, şakşakçısı, teşvikçisi, yardakçısı olanları lanetle bu kürsüden işaretlemek istiyorum.'' 

     Günay, Türkiye'den kaçırılan bir çok eseri Türkiye'ye yeniden kazandırmaya çalıştıklarını dile getirerek, ''Geçmiş yıllarda çok büyük bedeller sarf edilirken, son yıllarda biraz da yaratanın yardımıyla, biraz da bakanlığımızın bütçesinin, imkanlarının çok geniş olmadığını bilen bir çok hamiyetli yurttaşımızın veya dünya yurttaşının yardımıyla bunları hemen hemen büyük maddi kaynak ayırmaksızın ülkemize kazandırmaya çalışıyoruz'' dedi. 

     Günay, dünya geçmiş 100-150 yıl önce müzeciliğin, arkeolojinin, tarihin, toprağın altındaki değerini bilirken, kendilerinin ''Bu taştan çok var, alsın götürsün, ne olur'' anlayışıyla bunları ziyan ettiklerini söyledi. 

     

     -''Olsa olsa hesabı''- 

     

     Türkiye'ye varlıklı, kültürlü çevreler gelmediği iddiasının doğru olmadığını vurgulayan Günay, geldiği için Türkiye müzelerinin, son yıllarda dünyada dikkati çekmeye başladığını belirtti. 

     Günay, Türkiye'nin turizm gelirleri konusunda yeni hesaplama yöntemine ihtiyacı olduğunu bildirerek, sözlerini şöyle tamamladı: 

     ''Benim şahsi kanaatim de değil, diğer kamusal birimler de böyle bir ihtiyacı tespit ettiler. Ocak 2013'ten itibaren yeni yöntemlere gideceğiz. Çünkü şu ana kadar Türkiye'nin turizm gelirleri eskimiş yöntemle yapıyordu. Yılda 4 kez sınır kapılarda genç anketörlere, anket formu veriliyor, sorulara, tura verdikleri fiyat yazılıyordu. Onun dışında aldıkları hediyelik eşya, yediklerini, içtiklerini yazmıyorlar. Sosyal sınıfı yüksek olan çevrelere bu anketörler gittiğinde yanıt alamıyor. Kendi sosyal çevrelerine göre bilgi alıyor. TÜİK'in açıkladığı 23 milyar dolar, olsa olsa hesabıyla hesaplanan asgari gelirdir. Yeni hesaplama yöntemiyle yola çıkacağız, geriye doğru projeksiyon yapacağız. O zaman turizm gelirlerinin 25 değil, 26,27,28 olduğu resmi rakamlarla ortaya çıkacak.'' 

     AA


Geri Dön