18 / 04 / 2024

Erzurum'daki kentsel dönüşüm Doğu Anadolu'ya rol model oldu!

Erzurum'daki kentsel dönüşüm Doğu Anadolu'ya rol model oldu!

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kentte yaptığı değişim ve dönüşümle Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki yöneticilere rol modeli oldu. Başkan Sekmen, Dadaşlar diyarında yaptığı hizmetlerle Erzurum’u yeniden Doğu’nun Paris’i yaptı.



Başkan Mehmet Sekmen, hizmet, yatırım ve projeleri gazetemize anlattı. 2016 yılının hamle ve yatırım senesi olacağını ifade eden Sekmen, “2016 yılı bizim kentsel dönüşümde yatırım ve hamle yılımız olacak” dedi. Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Merkez ve ilçelerimizde ‘Bilgi Evi Projesi’ sürüyor. Prestij caddeleri, cephe giydirmeleri, asfalt çalışmaları devam ediyor. İlçelerimize Oltu gibi, Horasan gibi uzaktan içme suyu getirmeye devam edeceğiz. Tekman ilçemize uzaktan içme suyu getireceğiz. Fuar ve Kongre Merkezi Allah nasip ederse bu sene bitecek. Et ve Et Ürünleri Entegre Tesisi bitti. Et ve Süt Kurumu yakında oraya taşınacak. Şehir merkezinde altyapı çalışmalarımız devam edecek. Cadde cadde, sokak sokak kanalizasyon, içme suyu ve yağmur suyu hatlarını yenileyeceğiz. Yine okul bakım ve onarımları, camilere yapacağımız yardımlar, mezarlık düzenlemeleri, ağaç ve çiçek dikimi, çevre düzenlemesi ve yeşillendirme çalışması sürüyor. Şükrü Paşa’da ve Şehitler Caddesi’nde yeni yol yapım çalışmalarımız var. Şehitler Mahallesi’nde konutlaşma devam ediyor. Şu anda ihaleye çıkıyoruz. Evren Paşa’da inşallah inşaatlarımız başlayacak. Kasım Paşa’da, Mumcu’da yeni yol yapım çalışmamız söz konusu. Ayaz Paşa’da, Kongre Caddesi’nde yol çalışmalarımız var. Demirciler ve Aşkale Garajı’nda çalışmalarımız var. Yeni Akıllı Otopark inşaatlarımız başlayacak. Aşağı Mumcu’da yeni bir otopark yapacağız.” Sekmen, Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’ne yeni 5 saha daha yapılacağını hatırlatarak, bu dönem şehirde 100 takımın kamp yapmasının hedeflendiğini bildirdi. Sekmen, “2. Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu yıl hedefimiz on civarı fabrika yaptırmak. Arsaların bitimini bekliyoruz. Belediye olarak yakında bir tekstil fabrikamızı devreye sokacağız. Yine bir ayakkabı fabrikasını da hayata geçireceğiz. Yakında Tebriz-Erzurum arası uçak seferlerini başlatacağız. Erzurum-Antalya uçak seferleri ve sonra da Tiflis-Erzurum, Nahcivan-Erzurum, Bakü-Erzurum hatlarını devreye koyma hedeflerimiz var” diye konuştu.


SEKMEN, ERZURUM’A YENİ YAŞAM MERKEZLERİ KURUYOR

Başkan Mehmet Sekmen, Şehristan İstanbulkapı Konutları’nın Erzurum’da kentsel dönüşüme yeni bir perspektif kazandıracağını ifade etti. Sekmen, şöyle konuştu: “Büyükşehir Belediyemizin iştiraklerinden ERKONUT A.Ş. ile Halkbank iştiraki Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin işbirliğinde inşa edilecek olan Şehristan, konumu, mimarisi ve yüksek malzeme kalitesiyle kentimizin en gözde yeni bir yaşam merkezi olacak. Takribi olarak burası 23 bin 734 metrekare bir alana sahip… 620 daireyi kapsayan Şehristan Konutları; 2+1, 3+1, 4+1 ve 5+2 daire modellerinde yapılacak. Şehristan’da kreş, spor salonu, yürüyüş alanları ve kapalı otopark, kurban kesim yerleri, çocukların eğlenebileceği yeşil alanlar ve parklar gibi birçok sosyal donatı alanı da yer alacak. Şehrin gözdesi Şehristan Konutları, Erzurum’a toplu konutta yeni bir perspektif kazandıracak. Çevre, insan ve ekonominin güzel bir şekilde harmanlandığı Şehristan İstanbulkapı, bizi bugünden geleceğe taşıyarak, sürdürülebilir ve yaşanabilir şehircilik anlayışımıza ışık tutacak. Bu konutlardan, Erzurum dışında yaşayan hemşerilerimizi de birer daire almaya davet ediyorum. Çünkü buradaki bir lüks dairenin fiyatı İstanbul’daki bir sosyal konutun fiyatına denktir. Onun için rahatlıkla alınabilir. Erzurum gelecekte çok farklı bir konumda olacak.”


BİLİM, MÜZE, DOĞA, TARİH VE EĞİTİM PARKI PROJESİ

Sekmen, programda Bilim, Müze, Doğa, Tarih ve Eğitim Parkı Projesi ile ilgili son gelişmeleri aktardı. Başkan Sekmen, şöyle konuştu: “Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız altyapıya başladı. Biz de bu sene Kar Müzesi’nin inşaatını yapacağız. TÜBİTAK’tan da bunun iç donanımını istiyoruz ki EYOWF’a yetiştirelim. Biz bu yıl kaba inşaatı bitireceğiz. Bu proje içerisinde 7 tane müze var. Kar Müzesi, Astronomi Müzesi, Sayılar Müzesi, Tarih Duvarı, Deprem Müzesi, Yaşlılar ve Engelliler Rehabilitasyon ve Ar-Ge Merkezi var. Bu proje 700 dönüm arazi üzerinde yapılacak. Burada 110 bin metrekarelik büyük bir gölet var. Erzurumlular’ın bir gölü olacak inşallah. Burada termal sularımız için bir otelimiz olacak. Yerli ve yabancı turistler, gündüz dağda kayak yapıp gece gelip bu otelde konaklayıp orada da termal sularla tedavi olacak. Tarih duvarı sayesinde 111 bin 111 taşla tarihi yeniden yazacağız. Bu tarih duvarında; Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi yaşatılacak. 2019’da bu projeyi tamamlamayı hedefliyoruz.”


IŞIKLANDIRMA VE ULAŞIM

Başkan Sekmen, Erzurum’un ışık ve aydınlatmada Türkiye’de örnek alınan bir vilayet olduğunu hatırlattı. Sekmen, “Türkiye’mizin hiçbir yerinde Erzurum gibi aydınlatması olan bir şehir yok. Seçim çalışmalarında hemşerilerimiz bize, ‘Bu şehir karanlık bir şehir’ diye dert yanıyordu. Her şeyin üretimini Erzurum’da yapacağız. Şuanda belediye olarak LED’li aydınlatma yapacağız. Arkadaşlarım Çin’de araştırdılar. Bundan sonra LED’li aydınlatma lambalarını biz yapacağız. Bu şehir ışıl ışıl oldu. Erzurum Havalimanı’ndan Erzurum’a girdiğimiz zaman bizi ışıklar karşılayacak. Tortum Yolu, Pasinler Yolu, Çat Yolu her yer ışıl ışıl aydınlatılacak. Bunları da Belediye olarak biz çözeceğiz” şeklinde konuştu. Konuşmasında ulaşım hizmetlerine de değinen Sekmen, şu ifadeleri kullandı: “Doğalgazla çalışan otobüsler aldık. Doğalgaz CNG İstasyonu’nu kurduk. Otobüsleri yavaş yavaş hizmete soktuk. Bu arada özel halk otobüslerini de yenileyeceğiz. Onları da CNG’li hale getirmek istiyorum. Yeni hatlar ilave ettik. Başka yeni hatlar da inşallah ihdas edeceğiz. Hamdolsun araçlarımız bollaştı. Daha güzel bir hizmet sunumu olacak. Şehirde de inşallah bir rahatlama söz konusu olacak.”


Kentsel dönüşümün yıldızı: Şehristan

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşümde yıldız projelerinden biri olan Şehristan İstanbulkapı Konutları’nın temeli düzenlenen görkemli törenle atıldı. Başkan Sekmen, Büyükşehir’in iştiraklerinden ERKONUT A.Ş. ile Halkbank iştiraklerinden Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin işbirliğinde gerçekleşen projeyi şöyle anlattı: “Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin etkisiyle değişen dünyada kentler, kendilerini fiziksel sınırlarının ötesinde dünyaya anlatmak gereği duymaktadırlar. Göreve geldiğimiz gün Erzurum’un kendisini Türkiye ve Avrupa’ya anlatması için en önemli çıkış noktasının medeniyet tasavvuru ölçüsünde bir kentsel dönüşüm çalışması yaparak mümkün olacağı kanaatine vardık. Türkiye’de model teşkil eden yöntemler ışığında şehrin tarihi dokusunu koruyarak Erzurum ili sınırlarında 22 değişik bölgede 7 milyon metrekarelik alanda kentsel dönüşüm çalışması yapmaktayız. Bu dönüşüm ile birlikte şehrin tarihi hüviyetini, sosyal, ekonomik ve kültürel varlıklarını koruyarak, işlevsiz alanları ve plansız gelişen kent dokularını ihya edip yeni imar planlarıyla düzenli ve çağdaş bir görünüme kavuşturmayı hedefledik. Binlerce yıllık köklerden gelen tarih ve kültür şehri Erzurum’a bugün yeni bir yaşam alanı kazandırmak için sizlerle bir arada bulunuyoruz. Önce şunu ifade edeyim, ‘Belediye konut işiyle ilgilenir mi? Acaba belediyenin, kamunun bu işlerle ilgilenmesi özel sektörü engeller mi?’ diye düşünülebilir. Hemen ifade edeyim ki, Büyükşehir Belediyesi’nin veya kamunun bu işlerle ilgilenmesi özel sektörümüzü engellemek yerine teşvik eder. Biz özel sektörle beraber inşallah konut yapımını Erzurum’da devam ettireceğiz. İnanıyoruz ki bu konut yapımı şehrimize bir vizyon hatta bir misyon hatta bir marka kazandıracak. Hele hele bunu Halkbank ve Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile beraber yapmamız şehrimize ayrı bir hüviyet, ayrı bir önem kazandıracak. Bunu hassaten belirtmek isterim.”


Yeni Birlik


Geri Dön