29 / 03 / 2024

ESBAŞ 55 milyar dolar hacme ulaştı 20 bin kişiye iş sağlanıyor!

ESBAŞ 55 milyar dolar hacme ulaştı 20 bin kişiye iş sağlanıyor!

'Yap- İşlet- Devret’ modeliyle kurulan ilk serbest bölge ESBAŞ, 1990’dan bu yana 55 milyar $ ticaret hacmine ulaştı. Yeni hedef, bölgeyi mükemmelliyet merkezi haline getirmek.



Ege Serbest Bölgesi’nin (ESBAŞ) CEO’su Faruk Güler, “Bölgede 74’ü yabancı, toplam 200 firma faaliyet gösteriyor. 2013’te gerçekleşen ticaret hacmi 4.7 milyar dolar olup bölgenin hizmete girişinden bugüne kadar gerçekleşen toplam ticaret hacmi ise yaklaşık 55 milyar dolara ulaştı” dedi. Türkiye Kalite Derneği’yle 2012’de İyi Niyet Bildirgesi imzaladıklarını hatırlatan Güler, “Bu tarihten sonra başlatılan EFQM projesi ile birlikte, Mükemmellik Modelini temel alan yönetim sistemi geliştirme çalışmaları sürdürülmeye devam ediyor. En önemli paydaşlarımızdan olan Ege Serbest Bölge'si firmalarından alacağımız geribildirim ve destek ile Ege Serbest Bölgesini bir ‘Mükemmellik Merkezi’ haline getirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu. ESBAŞ, bugün 2,2 milyon metrekarelik bir alan üzerinde faaliyet gösteriyor. CEO Faruk Güler, “Bölgede yaratılan istihdam yaklaşık 20 bin kişi. Türkiye'deki 19 serbest bölgede yaratılan toplam istihdamın 3’te 1’i burada" şeklinde konuştu.


SERBEST BÖLGENİN AVANTAJLARI NELER?


- Üretici firmalar, Bölge içindeki faaliyetlerinden dolayı elde ettikleri kazançları için Kurumlar vergisi çalıştırdıkları personel için gelir vergisi ödemezler 

- Yurtdışından getirilen mallar için gümrük vergisi yoktur. 

- Yurtiçinden yapılacak satışlar ihracat sayıldığından, Bölge kullanıcıları yurtiçinden KDV'siz uygun fiyatlarla ara mamul ve malzeme satın alabilirler. 

- Dövizle alım-satım mecburiyeti sebebiyle enflasyondan yurtiçine nazaran az etkilenirler.


Akşam


Geri Dön