25 / 04 / 2024

Eşe vekaletname vererek denetçilik sağlanabilir mi?

Eşe vekaletname vererek denetçilik sağlanabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Eşe vekaletname vererek ya da dairede hissedar yapılarak denetçilik sağlanabilir mi?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Tapuda aile konutu şerhi varsa malik olmayan eş denetçi olabilir” demişsiniz. Bir meslektaşınız da olamayacağına dair karar göstermiş. Peki eşe vekaletname vererek ya da dairede hissedar yapılarak denetçilik sağlanabilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Eşe vekaletname vererek denetçilik sağlanabilir mi?

Bir yazınızda “Tapuda aile konutu şerhi varsa malik olmayan eş denetçi olabilir” demişsiniz. Bir meslektaşınız da olamayacağına dair karar göstermiş. Peki eşe vekaletname vererek ya da dairede hissedar yapılarak denetçilik sağlanabilir mi? l B.İ.

Bu soru karşısında endişe duydum. Çünkü aile konutu şerhinin varlığı halinde malik olmayan eşin denetçi olabileceğine dair bir yazı yazmadım. Okuyucumdan özellikle isteğim bu yazımı bana iletmesi. Evet, yasa denetçi için malik olma şartı arıyor. Bunun için özellikle Yargıtay kararı aramaya gerek yok.

Denetçilik için malik olmak şart. Vekalet vererek bu sağlanır mı? Hayır. Vekalet ancak kat malikleri toplantısına katılma yetkisi verir. Dolayısıyla malik olmayan eşe denetçi olma vekaleti verilemez. Tabii akla şöyle bir soru geliyor. Binada denetçi olabilecek kişi sadece kendisine vekalet verilmesi düşünülen kişi mi? Denetçi olabilecek bir başkası yok mu?

Elbette ilginçtir ki başkası yoksa o halde mutlaka denetçi düşünülen kişi olacaksa kendisine bir mülk edinmesi gerekecektir ki, bir denetçilik için birine daire bağışlamak gibi komik bir olayı düşünemiyorum.

Yukarıdaki hususlara yine dönmek istiyorum, aile konutu şerhi ile olabileceği yazımı görmek istediğimi veya tarih itibarıyla hangi günkü yazım olduğunun bana bildirilmesini ısrarla istememin nedeni şu: Acaba bir başka yazı bana mı mal edildi? Yoksa bir başka şekildeki ifadem yanlış mı anlaşıldı? Bunları görmek istiyorum.


Geri Dön