23 / 04 / 2024

Esenler'de kafaları karıştıran inşaat!

Esenler'de kafaları karıştıran inşaat!

Dört Yaka Esenler Meydan projesinde “fazla inşaat hakkı” iddiaları gündem oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) tespit ettiği imara aykırılıklar ve usulsüzlüklere karşın projenin inşaatı devam ediyor. 



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Esenler Dört Yaka'da devam eden proje ile ilgili  inşaat ruhsatının iptal edilmesini, herhangi bir inşaata izin verilmemesini ve yasal işlem yapılmasını talep etti.Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre; ilçe belediyesinin CHP’li meclis üyesi Kemal Şahin, “Fazla inşaattan dolayı müteahhidin yaklaşık 25 milyon lira kazancı var. İnşaat hâlâ sürüyor” dedi.

İBB, Menderes Mahallesi’ndeki Dörtyol Meydanı yanında süren inşaata yönelik AKP’li Esenler İllçe  Belediyesi’ne 2 Ekim 2020 tarihinde uyarı yazısı yolladı. Yazıda projeye ilişkin bilgi ve belgelerin incelendiği söyleyerek 2013 yılında onaylanan küçük ölçekli uygulama imar planı hatırlattı. İmar yönetmeliğine aykırı olarak bazı parsellerin birleştirildiğinin tespit edildiği bilgisinin yer aldığı yazıda, inşaat projesine yönelik 727 metrekare alanın fazladan hesaplandığını belirtti.

 Esenler de kafaları karıştıran inşaat!

Yazıda söz konusu arazide inşai faaliyete onay verilmemesi, yapı kullanma izin belgesinin düzenlemesi ve projenin imar yönetmeliği ile imar planına uygun olarak yenilenmesi ardından inşaatın devamına izin verilmesi istendi. Yazı hem ilçe belediyesine hem inşaatın müteahhidi Bordo Yapı & Efitaş İnşaat Ortaklığı’na hem de Kafes Yapı Denetim şirketine iletildi. 

 

‘GÖRMEZDEN GELİNDİ’ 

Yazın sonrasunda CHP’li meclis üyesi Kemal Şahin, İBB’ye başvurarak yazıya rağmen inşaatın devam ettiğini dile getirdi. Şahin ilçe belediyesinin, müteahhit firma ve yapı denetim firmasının İBB’nin isteklerini yerine getirmediğinevurgu yaparak söz konusu inşaatın engellenmesi istedi. Bunun üzerine Esenler İlçe Belediyesi’ne yazı yollayan İBB, İstanbul İmar Yönetmeliği ve Meri İmar Planına aykırı olarak ilçe belediye başkanlığında düzenlenen yapı ruhsatının iptal edilmesini ve inşaat izini verilmemesini talep etti. İBB, yazıda yasal işlemlerin yapılmasını da istedi. 

Tüm usulsüzlüklere rağmen inşaatın sürmesini değerlendiren CHP’li meclis üyesi Kemal Şahin, Esenler İlçe Belediyesi’ne konuya yönelik soru önergesi verdiğini ancak cevap alamadığını belirtti. Şahin, “Plan notlarına aykırı olarak ruhsat verildi. Esenler Belediyesi projeyi fazla inşaat haliyle onaylamış. Yani görmezden gelmiş, bu 727 metrekareyi hediye etmiş. Bu fazlalığın parasal karşılığı yaklaşık 25 milyon lira. 727 metrekare fazla inşaat müteaahidin cebine kalıyor. Başından yanlış iş yapıldı. Belediye yanlış ruhsat vermiş” dedi.

Esenler Belediyesi'nde ihalesiz ve bedelsiz tesis devri tartışması!


Geri Dön