19 / 04 / 2024

Esenler'de konut fiyatları 500 bin TL'ye yükseldi!

Esenler'de konut fiyatları 500 bin TL'ye yükseldi!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, dünyanın en büylük kentsel dönüşüm projesini başlattıklarını anlattı. Göksu, eskiden 70-80 bin lira olan ev fiyatlarının şimdi 500 bin liraya yükseldiğini kaydetti.



30 Mart 2014 seçimlerinde yüzde 62.5 oy alarak seçilen Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi başlattıklarını belirterek, ilçedeki 15-20’ini bin konutu eski askeri bölgeye taşıyacaklarını böylece Esenler’in adeta yeniden kurulacağını söyledi. Toplamda 50 bin konutu taşımayı düşündüklerini anlatan Göksu, “Üç yılda yetiştirmeyi arzu ediyoruz. Şu anda 3 mahalle var. Oralarda kentsel dönüşüme başlayıp, projeyi bitirdikten sonra 2019 seçimlerine gitmek istiyorum” dedi. 30 Mart seçimlerinden 2 yıl sonra kentsel dönüşümün kalbi Esenler’i Başkan Mehmet Tevfik Göksu’yla konuştuk.


Yerel Yönetimler Performans Anketi’nde zirvede yer alıyorsunuz...


Bizim için en büyük araştırma seçimdir. Seçimde AK Parti’nin en yüksek oyla seçilen başkanı benim. Bu Esenler halkının güzelliği. Bu araştırma sonuçlarından dolayı Esenler halkına teşekkür ediyorum. 2009’da göreve geldiğimde Esenler’de birtakım sorunlar vardı. Biz de ‘Esenler’i kültürel, sanatsal, mekânsal nasıl geliştiririz’ diye düşündükten sonra yolumuzu çizdik. İlçenin 5 temel problemi vardı. 2009’da okul dışında bir tane kamu binası olmayan devletin bütün birimlerinin kirada olduğu bir ilçeydi. Şuan ise İstanbul’daki kamu binalarında eksiği olmayan ilçelerin başında geliyor. Bana sokakta dolaşırken en çok söylenen beş talep vardı. Ortalama iki yıl içerisinde talepleri gerçekleştirdik. Her Cuma günü meydanlarda Halk Meclisi yapıyorum. Vatandaşımız 6 yıldır beni üzecek hiçbir şey söylemedi. Esenler halkına teşekkür ediyorum.


 Esenler halkının talepleri neydi?


‘Belediye binası neden kiralık, hükümet konağı, itfaiye, askerlik şubesi neden yok dediler’ ve hastane istediler. Bunların hepsi 2-3 yıl içinde yapıldı. İnsanlar memnun oldu. İlçeye sadece bina olarak bakmadık, insan olarak baktık ve gördük. Esenler’de proje üretilmeyen alan bırakmadık. Beş yılda 500’den fazla proje hayata geçirdik. Biz her alanda proje ürettik, genci yaşlısı herkesin içerisinde kendinden bir şey bulacağı projeler yaptık. 2010 yılında Esenler halkına ‘Burada yaşamaktan mutlu musunuz’ diye sorulduğunda ‘Mutluyum’ diyenlerin oranı yüzde 62’ydi. Şuanda aynı soru sorulduğunda ‘Esenler’de yaşamaktan mutluyum’ diyenlerin oranı yüzde 95’lere ulaştı. Yerel yönetimlerin kendisine sorması gereken soru ‘İlçeye hangi ekonomik ve sosyal değeri ürettik? Biz bu anlamda önemli mesafe kat ettik, Esenler’de 2009- 2010’da daire 70-80 bindi, şimdi 500 bin lira değerinde. Esenler’de kültür sanat adına hiçbir şey yoktu, şuan en fazla kültür üreten ve tüketen ilçeyiz.


 İki yılda Esenler’de en önemli eseriniz ne oldu?


Esenler, 18,5 kilometrekare yüz ölçüme sahip ve 500 bin vatandaşımızın yaşadığı bir ilçe. İstanbul’da kilometre başına en fazla insan bu ilçeye düşüyor. Belediye olarak iki yılda en önemli eserimiz ise, askeri bölgenin Esenler planlarına dahil edilmesi oldu. Burada önemli bir nüfusu askeri bölgeye dahil ederek Esenler’e nefes aldırmayı planladık. Aynı zamanda, dünyanın en büyük kentsel projesine giriyoruz. Kentsel dönüşümle oluşan en büyük parkı yapıyoruz. Yani, ilçeyi yeniden kuruyoruz. Esenler’e 100 yıl kazandıracak Mega Proje budur. 2023’te bitmesini ön görüyoruz. Bunların yanı sıra, spor ve otopark projelerini önemsiyorum.


7 bin araçlık kapalı otopark çalışmamız var. Bunda da ciddi bir yol kat ettik. ‘Mihmandarhaneler’ adında gençlik projemiz var. Gençler bu şehirde kendisini buluyor. Dünyanın en büyük kentsel dönüşümü olan proje, en önemli projemiz. En azından 15-20 bin konutu askeri bölgeye taşıyıp burada 15-20 binlik alan açarak parkları genişletmeyi amaçlıyoruz. Toplamda 50 bin konutu taşımak istiyoruz. Üç yılda yetiştirmeyi arzu ediyoruz. Şuanda planda üç mahalle var. Oralarda kentsel dönüşüme başlayıp, projeyi bitirdikten sonra 2019 seçimlerine gitmek istiyorum. Pazarlar projesi var, her otoparkın bir katını kapalı pazar olarak yapıyoruz. 2017’de projeyi bitirmeyi planlıyoruz, bir tanesi bu yıl içinde bitecek, bütün pazarları 2019’a kadar bitireceğiz. 2019’a kadar 60 tane daha projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. En önemlisi askeri bölge projesi, sonrası stadyum projesi var, nostalji tren projesi var, otopark projeleri var bunlar bitirmek istediğim projeler.


İçinizde ukde kalan yapamadığınız bir şey var mı?


İlginçtir hiç keşkelerim olmadı. Taahhütlerim üstünde şeyler yaptık. İyi bir ekiple çok iyi işler çıkardık. Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim. Bu destekler sonucunda da Esenler halkı en büyük teşekkürü seçimlerde gösterdi. Beni Esenler’de en çok mutlu eden… İlçemize bağlı Karabayır bölgesi vardı. O bölgede bazı sosyolojik sorunlar yaşanıyordu. Esenler halkının o bölgede yaşadığı ciddi sıkıntılar ve acılar vardı. Biz Milli Eğitim Bakanlığı’yla bölgede ciddi bir kamulaştırma yaptık. Orayı yıkarak problem bölgesinden eğitim vadisine geçtik. Esenler’in zihninde yer edecek en kalıcı ve en çok dua alacağım projelerden bir tanesi budur. Şuan okulları yapacak hayırseverler belli yakında inşaat başlayacağız.


İstihdam konusunda çok ciddi çalışan bir belediyeyiz. Şimdiye kadar 20 bin kişi istihdam ettik. Bunların yüzde 40’ı kadın. Kadınlar çalışabilsin diye ortamın doğru seçilmesi gerekiyordu. Acaba evinde oturan kadın çocuğuna bakıp ev işleri yaparken aynı zamanda ekonomisine nasıl katkı sağlayabilir? Bunun için çok kafa yorduk. Esenler’de kadınlar evinde otururken para kazanabilecek. Arzu eden kadınlar önce eğitimden geçecekler.


Yeni Yüzyıl


Geri Dön