24 / 04 / 2024

Esenyurt'ta selde yaşanan hasarın sebebi imar planlarının yok sayılması mı?

Esenyurt'ta selde yaşanan hasarın sebebi imar planlarının yok sayılması mı?

TMMOB Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, Esenyurt'ta yaşanan sel felaketi sonucunda ortaya çıkan hasarın imar planlarının yok sayılması ve mimarlık ve şehircilik ilkelerine aykırı planlamalar sebebiyle oluştuğunu söyledi...



TMMOB Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, “Esenyurt’ta yaşanan ve yaşanması muhtemel olayların sorumlusu, 1 yıldır gerçek anlamda toplumcu ve halkçı bir belediyecilik sergileyen Sayın Kemal Deniz Bozkurt ve ekibi değil, öncesinde 15 yıl boyunca uygulanan rant politikaları ile bu kenti yaşanmaz hale getiren siyasi anlayıştır” 

İstanbul’u etkisi altına alan yağışlar sonrası en çok hasar gören ilçelerden biri olan Esenyurt’ta yaşanan sel ve su baskınıyla ilişkin açıklamalar yapan TMMOB Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, sorunun plansız, çarpık ve kaçak yapılaşma olduğunu ifade ederek, açıklama yaptı.

Yurt Haber Ajasnı'ndan Selvi Sarıtaç'ın haberine göre; Fazlıoğlu, "Esenyurt’ta yaşanan ve yaşanması muhtemel olayların sorumlusu, 1 yıldır gerçek anlamda toplumcu ve halkçı bir belediyecilik sergileyen Sayın Kemal Deniz Bozkurt ve ekibi değil, öncesinde 15 yıl boyunca uygulanan rant politikaları ile bu kenti yaşanmaz hale getiren siyasi anlayıştır" şeklinde konuştu.

Merkezi Bakırköy’de yer alan TMMOB Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, geçtiğimiz günlerde İstanbul’u etkisi altına alan şiddetli fırtına ile birlikte başlayan yağışların hayatı olumsuz etkilediğini belirterek, başta E5 Avrupa yakası otoyolu başta olmak üzere hemen hemen tüm bağlantı yolları ve caddelerde trafiğin durma noktasına geldiğini de vurguladı.

2009'da yaşanan sel felaketi ile Ayamama deresinin taşması sonucunda 31 kişinin yaşamını yitirdiğini dile getiren Başkan Mustafa Fazlıoğlu, bölgedeki sel felaketlerinin temel sebebinin dere yatakları ve su havzalarının imara açılması olduğunu, geçmişte yaşanan ölümlere ve maddi hasarlara rağmen geçen süre içersinde hiç bir iyileştirme yapılmadığı gibi rant odaklı yeni projelerin de ara verilmediğini belirtti. 

ESENYURT İMAR PLANLARI DÖRT KEZ İPTAL ETTİRİLDİ

Esenyurt’ta 2010 ve 2011 yıllarında Mimarlar Odası olarak, Esenyurt merkez, 1.-2.-3. ve 4. Etap 1/5000 nazım imar planlarına açılan davalar olduğunu ve dava konusunun da planlanan alanların önceki plan kararlarına göre yapılaşma yoğunluğunu arttıracağı ve buna bağlı olarak nüfus yoğunluğunu da arttırıldığı öngörüldüğü için olduğuna dikkat çeken Fazlıoğlu, “Planlanan nüfusa göre yeterli sosyal, kültürel ve teknik altyapı alanlarının planlanmadığı, bu anlamı ile planların şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırılığından ve ayrıca korunması gereken dereler ve su havzalarının korunmadığı gerekçesiyle açılan davalar kazanılmıştır. Ne yazık ki dönemin yerel yöneticileri bu davaları ve gerekçeleri yok sayarak bölgede plansız ve kaçak yapılaşmaya göz yumarak bugün ki Esenyurt yaratılmıştır” şeklinde konuştu.

Fazlıoğlu, “Bir kez daha söylüyorum bu sürecin sorumluları 15 yıl boyunca hukuk kararlarını tanımayan, imar planlarını yok sayan, plansız yapılaşmaya izin veren ve arkasında duran siyasi anlayıştır. Mimarlar Odası olarak, mimarlık ve şehircilik ilkelerine aykırı planlama süreçleri karşısında mesleki ve toplumsal sorumluluklarımızı kararlı bir şekilde yerine getirmeye devam edeceğiz" dedi. 

Esenyurt'ta konut inşası için derenin yatağı değiştirildi!


Geri Dön