27 / 04 / 2024

Eskişehir Millet Bahçesi yeniden değerlendirilecek!

Eskişehir Millet Bahçesi yeniden değerlendirilecek!

Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı millet bahçesi plan notlarının yapılaşmayı artıracağını belirterek yeniden değerlendirmesine karar verdi...



Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, bakanlığın yaptığı millet bahçesi plan notlarının yapılaşmayı artıracağını belirterek yeniden değerlendirmesine karar verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yıkılan Eskişehir Atatürk Stadı’nın bulunduğu meydan alanı “millet bahçesi”ne çevirerek yaptığı plan notlarıyla yapılaşmanın önünü açtı.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre; Projede millet kıraathanesinden sanat atölyelerine kadar birçok alan yer aldı. Spor tesisler içerisinde başta okçuluğun yer alması da dikkat çekti. Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Bakanlığın yaptığı millet bahçesi plan notlarının yapılaşmayı artıracağını belirterek yeniden değerlendirmesine karar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk Caddesi’ndeki Atatürk Stadyumu’nun yerine “millet bahçesi” yapılmasını önerdi. Millet bahçesi projesi için Eskişehir Valiliği ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) arasında geçen yıl Haziran'da protokol imzalandı. Protokolün ardından Eskişehir Odunpazarı Vişnelik Mahallesi’ndeki stadın yıkımına geçen yılın ağustos ayında başlandı.

Okçuluk ilk sırada

Bakanlık imar planı değişikliği yaparak söz konusu alanı millet bahçesine dönüştürdü. Değişikliğin plan notları ise tartışma yarattı. Notlarda alan içerisinde millet kıraathanesi, sergi alanları, el sanatları merkezi, sanat atölyeleri, çay bahçesi, bisiklet yolları, meydanlar, toplanma alanları, spor alanlarının gibi tesislerin yer alabileceği ifade edildi. Spor alanlarının başında ise okçuluk yer aldı. Plan notlarında ihtiyaç duyulması halinde teknik altyapı ve özel teknik altyapı alanlarının yapılabileceği belirtildi. Notlarda “vaziyet planına göre ifraz edilebilir veya iskân almaksızın mülkiyetine göre bağımsız bölüm olarak belirlenir” denildi.

Ayrıca notlarda açık - kapalı ve zeminaltı-üstü otopark yapılabileceği belirterek bu alanların emsale dahil olmadığı kaydedildi. Yani otopark izin verilen yapılaşma alanına dahil edilmeyecek. Plan Eskişehir Külter Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gönderildi. Plan notlarını inceleyen kurul, meydan alanının millet bahçesi olarak belirlenmesinde sakınca olmadığını ancak alanın kuzeyinde ve güneyinde tescilli yapıların bulunduğunu anımsattı. Planda belirtilen yapı emsalinin plan notları ile aşılacağını tespit eden kurul plan notlarının idare tarafından yeniden değerlendirilmesine 27 Haziran’da karar verdi.

Eskişehir Millet Bahçesi Projesi'nde yapılaşma planlanmadı!
 


Geri Dön