24 / 04 / 2024

Esnafın kira sorunu büyüyor!

Esnafın kira sorunu büyüyor!

Kovid-19 salgını sebebiyle işleri duran milyonlarca esnaf ya işletmesini borcu yüzünden kapattı ya da devretti. Bir anda gelirlerini kaybeden esnaf çaresizce yardım eli uzatılması için bekliyor.



Kovid-19 salgını sebebiyle ekonomik sıkıntıya giren ve dükkanını kapatmak zorunda kalan esnaf zor durumda. İş yerleri kapandığı için evlerine ekmek götüremeyen Türkiye'nin dört bir yanındaki esnaf, dertlerini SÖZCÜ'ye anlattı.

Devredemedi, kapattı

Eskişehir Tepebaşı'nda tuhafiyecilik yapan 32 yaşındaki 2 çocuk annesi Hatice Koca, dükkanını devren satamadığı için tahliye etti. Koca, “MS hastasıyım ve Bağ-Kur borcum nedeniyle ilaçlarımı alamıyorum. Dükkanın kirası 750 lira, elektriği, vergisi, stopajı vardı. Talip çıkmadığı için kapattım. Yine temizlik işi yapacağım” diye konuştu. 

Esnafın kira sorunu büyüyor!

Dükkanına icra geldi, sinir krizi geçirdi

Kayseri'de kirasını ödeyemediği için bir AVM'deki 2 dükkanı icralık olan ve eşyalarına el konulan Aysun Bıyık isimli kadın sinir krizi geçirdi. “Esnaf kan ağlıyor' diyen Bıyık, “Ödeyemiyorum arkadaş, ödeyemiyorum” dedi. 1 yıllık kirasını ödeyemediği için borcunu yapılandırdığını dile getiren Bıyık, şöyle konuştu:

“İlk taksit olan 40 bin lirayı da iş olmadığı için ödeyemedik. Daha icra kararı olmadan dükkandaki eşyalara el koymak istediler. O anda kendimi kaybedip sinir krizi geçirdim. Daha sonra icra kararı geldi. Dükkanımızı kapattık. Cumhurbaşkanımız pandemide esnafa destek verildiğini ve kapanan iş yeri olmadığını söylemişti. Kendisinden destek bekliyoruz.”

Esnafın kira sorunu büyüyor!

“Salgın işimizi elimizden aldı”

Eskişehir'de kebapçılık yapan 45 yaşındaki Ömer Kaya, yaklaşık 1 yıldır kirasını ödeyemediğini ifade etti. Kovid-19 salgını ile beraber işlerinin bozulduğunu belirten Kaya, “Dükkan kiram 3 bin 500 TL. 50 bin liraya yakın sadece kira borcum var. Evimin doğalgazını bile ödeyemediğim için şu anda kesik. Salgın bizim önce işimizi elimizden aldı” diye konuştu.

Esnafın kira sorunu büyüyor!

“Üniversiteler kapandı, iş yapamaz olduk”

Konya'da kafe işletmecisi olan 37 yaşındaki Ali Erbaş, üniversite bölgesinde olan işletmesinin, üniversitelerin kapanması sebebiyle iş yapamadıklarını dile getirdi. Erbaş, “Evliyim ve 1 çocuğum var. Üniversiteler kapanınca iş yapamaz olduk. Bu süreçte yeterince destek de göremedik. Dükkanım kiralıktı. İşler olmayınca kiramı ve faturalarımı karşılamakta zorluk yaşadım ve işletmemi kapatmak zorunda kaldım. Şu anda bir fabrikada işçi olarak çalışıyorum” diye konuştu.

Kira ve gelir kaybı desteği için başvurular bugün yeniden başlıyor!

Veli Ağbaba: 2020'de 99 bin 588 esnaf kepenk kapattı!


Geri Dön