25 / 04 / 2024

Estetik bir görüntü oluşturması için binalara mimari kurallar geliyor!

Estetik bir görüntü oluşturması için binalara mimari kurallar geliyor!

Yapıların estetiği, rengi, çatı ve cephe kaplaması ile ilgili kurallar getirmeye, yapıların inşasında yöresel malzeme kullanılmasına ve yöresel mimarinin dikkate alınmasına ilişkin zorunluluk getirmeye belediyeler yetkili olacak...



Yalnızca büyükşehir belediyelerinde bulunan estetik komisyonlar, artık ilçelerde de kurulacak. Komisyonlar, binalarda dış cephe ve renklerin bütünlüğünü sağlayacak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı ve 8 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile belediyeler, dış cephelerin estetik bir görüntü oluşturması için binalara 'mimari' kurallar da koyabilecek. Yönetmelikten önce yalnızca büyükşehir belediyelerinde kurulabilen estetik komisyonlar, artık ilçe belediyelerinde de kurulabilecek. 


Böylece, belediyeler meclis kararı alarak uygun gördüğü yerlerde yapıların estetiği, rengi, çatı ve cephe kaplaması ile ilgili kurallar getirmeye, yapıların inşasında yöresel malzeme kullanılmasına ve yöresel mimarinin dikkate alınmasına ilişkin zorunluluk getirmeye yetkili olacak. Mimari estetik kurulun kararlarına uymayan binalara ruhsat da verilmeyecek. Ruhsat veren ilgili idare bünyesinde kurulan mimari estetik komisyonu, yapıların veya onaylı mimari projelerin özgün fikir ifade edip etmediğine karar vermeye de yetkili olacak. 



Genelge gönderilecek Komisyonlarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın imzasıyla 81 ilin il ve ilçe belediyelerine genelge gönderilecek. Uygulama, belediyelerin gerekli çalışmaları yapmasının hemen ardından devreye gireKent dokusuna aykırı renkler engelleniyor YÖNETMELİĞİN 5. maddesinde yer alan düzenlemeyi değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, şunları söyledi: "Bu düzenleme, estetik kaygılar nedeniyle yapıldı. Önceden sadece büyükşehir beledicek. Estetik kurul gerektiği takdirde inşaatı devam eden binalara da müdahale edebilecek. Mimari estetik komisyonlar, beş uzmandan oluşacak. Salt çoğunlukla toplanıp, oy çokluğu karar yelerine verilen yetki, büyükşehir olmayan belediyelere de verildi. ilçe belediyeleri de artık mimari estetik komisyonu kurarak, kuralları belirleyecek. Böylece binaların rengine, cephesine ve yöresel mimariye uygun alacak komisyonların gündemini ilgili idare (belediye) belirleyecek. Komisyon başkanı da ilgili idare tarafından atanacak. Estetik kurullara vatandaşın da desteği beklenecek. Estetik kuolup olmadığına karar verilecek. 


Uygulama ile kent dokusuna aykırı renkler, kent estetiğini bozan görüntüler engellenecek. 

Asıl amaç yöresel dokuyu korumak. Geçmişten geleceğe kültürel mirasımızı iletmek." rulun gözünden kaçan ve bölgenin estetiğini bozduğu düşünülen binalar, vatandaşlar tarafından ilgili belediyelere veya Bakanlığın il müdürlüklerine de aktarılabilecek. 



Yörenin kimliği korunacak UYGULAMANIN nasıl işleyeceğini de anlatan yetkililer, "Uygulama özellikle kamu binalarında geçerli olacak. Komisyonlar, her proje için bu uygulamayı yapamaz ama özellikle kamu binalarında cepheye önem verilecek. Ayrıca her şehirde yöresel kimliği korunması gereken belirli alanlar seçilebilir ve buraya yapılacak projeler komisyon kararıyla belirlenebilir" diye konuştu. 



Şehrin marka değeri korunur İSTANBUL İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, düzenlemeyi şöyle değerlendirdi: "Avrupa'da da binalar yapılıyor ancak birbiriyle uyumlu oluyor. Eğer binalar birbirleriyle uyumlu değilse şehrin marka değeri düşer. 

Kurulun zorunlu olması ve bütünlüğe göre ruhsat verilmesi binaların da güzelliğini ortaya çıkaracak." 


Meltem Kara/ Vatan Gazetesi


Geri Dön