28 / 03 / 2024

Eti Bakır'ın Cerattepe'deki maden projesinde yer tahsis izni verildi mi?

Eti Bakır'ın Cerattepe'deki maden projesinde yer tahsis izni verildi mi?

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkisinde halkın tepkisine rağmen polis ve asker eşliğinde şantiye kurmaya başlayan, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'nin, "Yer tahsis izni" olmadan ormanda çalıştığı ortaya çıktı.



Artvin Cerattepe mevkisinde madencilik faaliyeti için polis ve asker eşliğinde şantiye kurmaya başlayan Eti Bakır A.Ş.’nin, 'Yer tahsis izni' olmadan çalıştığı ortaya çıktı. Maden şirketi, bölge halkının tepkilerinden çekindiği için 'yer tahsis izni' işlemlerini geciktirdiği iddiasıyla Artvin Orman İşletme Müdürlüğü’nü, Valiliğe şikayet etti. Artvin Valiliği de, Artvin Orman İşletme Müdürü Yusuf Soysal ile 4 görevli hakkında soruşturma açılması talimatını verdi. Bu sabahtan itibaren Cerattepe bölgesine basın mensuplarının girişine de izin verilmedi.


Cerattepe’ye önceki akşam malzemelerini ulaştıran ve dün sabahtan itibaren şantiye kurmaya başlayan Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.’nin, Artvin Orman İşletme Müdürlüğü’nden 'yer tahsis izni'ni almadığı anlaşıldı. Maden şirketi ise, bölge halkının tepkisinden çekinen Artvin Orman İşletme Müdürlüğü görevlilerinin 'Yer tahsis izni' işlemlerini geciktirdiğini ileri sürerek valiliğe şikayette bulundu. Bunun üzerine harekete geçen Valilik, aralarında Artvin Orman İşletme Müdürü Yusuf Soysal ile şef ve orman mühendislerinin de yer aldığı 4 kişi hakkında soruşturma açılmasını istedi. Artvin Valisi Kemal Cirit imzalı soruşturma talebi yazısı, gereğinin yapılması için Orman Genel Müdürlüğü ile Artvin Orman Bölge Müdürlüğü'ne gönderildi.


ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜ DOĞRULADI

Artvin Orman Bölge Müdürü Sedat Ecevit, maden şirketinin yer tahsis izninin geciktirildiği gerekçesiyle yaptığı şikayet üzerine Artvin Valiliği’nin Orman İşletme Müdürlüğü görevlileri hakkında soruşturma talimatı verdiğini doğruladı. Ecevit, soruşturma için Orman Genel Müdürlüğü’nün müfettiş görevlendireceğini belirtti.


ŞİRKETE 177 BİN METREKARE ALANDA İZİN VERİLECEK

Artvin Orman Bölge Müdürü Sedat Ecevit, bölge halkının tepkileri ve olumsuz kış şartları nedeniyle keşif yapılamayan Cerattepe mevkisinde istenen yer tahsis izninin bugüne kadar verilemediğini hatırlattı. Ecevit, şirketin bildirilen koordinatlar çerçevesinde şantiye kurma çalışmalarının başladığını belirterek, "Bölgede şirkete ilk etapta maden araması için 77 bin, sonra da maden çıkarılması için 100 bin metrekare daha alan için yer tahsis izni verilecek" dedi.


YEŞİL ARTVİN DERNEĞİ: KANUNSUZ ÇALIŞIYORLAR

Bu arada Yeşil Artvin Derneği, Orman İşletme Müdürlüğü’nce verilen 'yer tahsis izni' olmadan Kafkasör ormanlarında madencilik faaliyetine başlayan şirket hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Dernek ayrıca, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’ne başvurarak orman tahsis izni olmadan çalışma yürüten firmayı şikayet etti.


Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan Cerattepe’nin kapılarının dış dünyaya kapatıldığını belirterek, "Bunların her şeyleri sözde açıktı. Aslında her işleri karanlık, kirli ve yasadışı. İşlerini gizli, saklı ve gözlerden uzak yapmaya çalışıyorlar. Cerattepe'ye iki tane uyduruk konteyner koydular diye oraya yerleşebileceklerini düşünüyorlar ama bunu yapamayacaklar" dedi.


MAHKEME CERATTEPE KEŞFİ İÇİN GÜN VERDİ: 14 MART

Yeşil Artvin Derneği’nin, Cerattepe’deki madencilik faaliyeti için dün yaptığı ‘Acil yürütmeyi durdurma’ talebine olumsuz yanıt veren Rize İdare Mahkemesi, bölgedeki madencik faaliyeti için verilen ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 8 ay önce açılan davada bilirkişi keşfi için 14 Mart tarihine gün verdi.Yeşil Artvin Derneği Avukatı Bedrettin Kalın, 8 aydır bekledikleri keşif için mahkemeden gün aldıklarını belirterek, şimdi o keşif için hazırlanacaklarını ifade etti.


BÖLGEYE GİRİŞ YASAK

Cerattepe’de şantiye kurma çalışmalarının dün gazeteciler tarafından görüntülenmesinin ardından, Artvin Valiliği’nin aldığı karar gereği basının da bölgeye girmesi yasaklandı.Cerattepe’deki şantiye bölgesine 3 kilometre mesafede barikatlarla yolu kapatan Jandarma ekipleri güvenlik gerekçesiyle basının da içeri alınmayacağını bildirdi. Bu arada Cerattepe bölgesi ile Mersivan Atabarı Kayak Merkezine çıkan yol da Atmaca mevkisinde polis tarafından kapatıldı. Kayak merkezine çıkmak isteyen vatandaşlara da izin verilmiyor.


BERGAMALI ASTERİKS DESTEK İÇİN ARTVİN’DE

İzmir’in Bergama İlçesindeki madencilik faaliyetlerine karşı mücadele yürüten Asteriks lakaplı Oktay Konyar da destek için Artvin’e geldi. Cerattepe için mücadele edeceğini belirten Oktay Konyar şöyle dedi: "Devlet çok havalı dövüyor, öldürüyor, süründürüyor ve biber gazı sıkıyor. Ama ilk kez lastiği burada patlayacak. Evrensel insan haklarını iyi savunan, siyasi görüşü öteleyen bütün insanların ortak değerlerde birleştiği bir yapı burada var. Bu yapı devletin bütün kurumlarına meydan okuyacak bir yapı. Saldırısız ve şiddetsiz, suç işlemeden yaşam haklarını savunan bir halkla beraber olmaktan çok mutluyum."


HER AKŞAM 5 DAKİKA TENCERE TAVA VE IŞIKLI EYLEM

Artvin halkının Cerattepe’deki madencilik faaliyetlerine karşı tepkisi de devam ediyor. Artvinliler, her akşam saat 20.00’de evlerinin ışıklarını yakıp söndürüyor, pencere ve balkonlardan tencere tava çalarak protesto gerçekleştiriyor.


KAFKASÖR YAYLASI VE CERATTEPE

Artvin’in Güneybatısındaki Kafkasör Yaylası ile Cerattepe ve Genya Mevkii 1250 metre yükseklikte yer alıyor. Turizm Merkezi olan Kafkasör Yaylası Karadeniz’in doğal yaşlı ormanlarını barındırıyor. 25’i endemik 2 bin çeşit bitki türü ile vaşak, karaca, boz ayı gibi yaban hayvanlarının yaşam alanı olan bölge, Türkiye’nin önemli yırtıcı kuş göç yollarının başında geliyor. Artvin’in içme suyu kaynaklarını da barındıran Kafkasör Yaylası görülmeye değer doğal güzelliklere sahip. Kafkasör Yaylası ve bitişiğindeki Hatila Milli Parkı madencilik faaliyetleri nedeniyle uzun süredir tehdit altında bulunuyor. Artvin’de son olarak sayıları 325’i bulan maden ruhsatı ile 176 baraj ve hidroelektrik santrali projelendirildi.


Radikal



Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkiinde, ormanı korumak isteyen yöre halkına emniyet güçlerinin cop ve gaz bombalı müdahalesinin ardından maden şirketinin şantiye kurma çalışmaları devam ediyor.


Cengiz Holding'e ait Eti Bakır AŞ'nin, Artvin Orman İşletme Müdürlüğü'nden ‘yer tahsis izni' almadan ağaç kesip şantiye kurmaya başladığı ortaya çıktı. Maden şirketi, izin işlemlerini geciktirdiğini iddia ederek Artvin Orman İşletme Müdürlüğü görevlilerini valiliğe şikayet etti. Bunun üzerine harekete geçen Valilik, aralarında Artvin Orman İşletme Müdürü Yusuf Soysal ve üç kişi hakkında soruşturma açılmasını istedi. Vali Kemal Cirit imzalı soruşturma talebi yazısı, gereğinin yapılması için Orman Genel Müdürlüğü ile Artvin Orman Bölge Müdürlüğü'ne gönderildi. Artvin Orman Bölge Müdürü Sedat Ecevit, soruşturma talimatını doğruladı. Ecevit, soruşturma için Orman Genel Müdürlüğü'nün müfettiş görevlendireceğini belirtti.


Şantiye çalışmalarının görüntülenmesinin ardından Artvin Valiliği, gazetecilerin bölgeye girmesini yasakladı. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'ın da bölgeye girişine izin verilmedi. Artvin Valisi'ni istifaya davet eden Sarıbal, “Vali istifa etsin ve Artvin'i terk etsin. Bizim değil, Cengiz Holding'in valisidir.” dedi.


BİLİRKİŞİ, BÖLGEDE KEŞİF YAPACAK


Yeşil Artvin Derneği, ‘yer tahsis izni' almadan ormana şantiye kurmaya başlayan şirket hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan “Bunların her işi kirli ve yasa dışı. İşlerini gizli, saklı ve gözlerden uzak yapmaya çalışıyorlar.” diye konuştu. Bu arada derneğin dün yaptığı ‘Acil yürütmeyi durdurma' talebine olumsuz yanıt veren Rize İdare Mahkemesi, bölgedeki madencilik faaliyeti için verilen ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 8 ay önce açılan davada bilirkişi keşfi için 14 Mart tarihine gün verdi.


İzmir'de Cerattepe protestosu: 17 gözaltı


Artvin Cerattepe bölgesinde maden çıkarılmak istenmesine tepki gösteren bir grup, İzmir'de destek eylemi düzenledi. Önceki gün akşam saatlerinde Konak ilçesi Alsancak semti, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde toplanan grup, “Artvin'e dokunma” pankartları açtı, “Her yer Artvin, her yer direniş” sloganları attı. Oturma eylemi yapan gruba polis ekipleri müdahale etti, 17 kişi gözaltına alındı.



Zaman




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Artvin Cerattepe'de halkın çevre katliamına yol açacağı için karşı çıktığı bakır madeninin inşasına başlanmıştı. Firmanın, şantiye inşasına 'yer tahsis izni' almadan kanunsuz olarak başladığı ortaya çıktı.


Artvin Kafkasör Yaylası'ndaki Cerattepe'ye Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş. tarafından bakır madeni kurulmak isteniyor. Bu durumun çevre katliamına yol açacağını belirten halkın inşaata engel olma çalışmalarına PQİis ve jandarma biber gazıyla karşılık vermişti. Bu sırada firma da şantiye inşasına başlamıştı. Eti Bakır A.Ş., Artvin Orman İşletme Müdürü Yusuf Soysal ile 4 görevli hakkmda halkın tepkisinden çekindikleri için 'yer tahsis iznini geciktirdikleri' gerekçesiyle Valilik'e başvurdu. 5 kişiye soruşturma Bu başvuru firmanın 'yer tahsis izni'ni almadan inşaata başladığını da ortaya çıkarmış oldu. Bir başka deyişle firmanın bölgede yaptığı inşaat çalışmasının yasal dayanağı yok! Yeşil Artvin Derneği de aynı gerekçeyle firma hakkında suç duyurusunda bulundu. Bu arada firmanın başvurusu üzerine Artvin Valiliği, söz konusu 5 kişi hakkmda soruşturma başlattı. 



Posta



Haber Radikal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Gezi kalkışması olarak nitelendirilen Artvin Cerrattepe’de 20 yıldır bir mücadele var. 2008 yılında halkın haklı mücadelesi Danıştay’ca onandı ve süresiz burada maden ocağı açılamayacağı hukuken karara bağlandı. 2010 yılında maden yasasında değişiklik yapıldı.  Artvinlilerin yataklarında huzurla yatmaları ancak 2 yıl sürdü. Mücadele kaldığı yerden tekrar başladı.


BUYURUN SORUN!

Artvinlilerin direnişini Gezi olaylarına bağlayarak aslında iktidara karşı bir ayaklanma kurgusu düşüncesinde olanlara şunu hatırlatmak da fayda var. Gezi olaylarında iş çığırından çıkıp kontrol edilemez noktaya taşınınca siyasi iktidar ‘’mahkemenin vereceği karara saygı duyacağız. Mahkeme lehimize de karar verse plebisit yapacağız’’ demişti. O halde buyurun Cerattepe için de sandığa gidin. Artvin de ideolojik davranılıyor sorusuna da cevap olur. Bakalım Artvinli madeni istiyor mu? Şehrinin tepesinde siyanür havuzlarına razı mı? Binlerce hektar orman alanının yok olmasına göz yumacak mı? Yaşam alanının yani Artvin’in heyelan tehlikesine sessiz kalacak mı? Haydi buyurun sorun Artvinliye… 


ARTVİNLİYE SORUN

Bu sonuçlara bakıldığında Artvin’de çoğunluk iktidarın elinde. Hukuken Cerattepe’ye maden ruhsatı verilmez, mahkeme kararları bunun açık delilidir. ‘Ben yaptım oldu anlayışı’ da pek işlemeyecek,  Artvinli 20 yıldan fazla süredir direniyor. Direnme azmi de sürüyor. Haklı direnişi ideolojik diye geçiştirenler, seçim sonuçlarına da güvenerek şimdi buyursunlar ve plebisit yapsınlar. Asla bu yola tenezzül bile etmeyeceklerdir. Çünkü yaşlısı genci, esnafı memuru, partili partisiz hemen herkesin buradaki duruşu net. Maden hayata geçerse Artvin biter, yaşanmaz olur…


HERKES KARŞI 

Konuştuğum Artvinliler, ''Yaşam alanları tehdit altındaki Artvin'in haklı mücadelesi ideolojik değil hayata tutunma gayreti'' diyor. Mücadele ruhunun içinde her partiden insan görmek mümkün. Bugün mücadeleye muhalefetin destek vermesi Cerattepe direnişindeki amacı değiştirmez. İlla hukuku tanımayacağız, 2010 yılında yasa değişti bahanesinin altına sığınıyor ve buradaki insanların mücadelesini hükumete karşı bir ayaklanma, Gezi ruhunu diriltme gibi görüyorsanız, Gezi olaylarında geldiğiniz son noktaya sizi davet ediyorum, buyurun plebisit yapın.

 

ÖNCE HUKUK YOLU BEKLENMELİ! 

Plebisit Türkiye’de daha önce hiç yapılmadı. Almanya’da yapılmıştı. Alsas-Loren’in Almanya’da mı yoksa Fransa sınırları içinde mi kalacağı konusunda plebisit yapıldı. Gezi parkı için Plebisit yapılmasını Prof. Dr Erdoğan Teziç doğru bulmamıştı. Teziç şöyle diyordu; ‘’Diyelim ki Gezi Parkı için referandum talebi meclisten yasalaşarak geçti… Mahkeme kararı ne olacak? Referandum mahkeme kararından üstün değildir. Mahkeme kararları sürekli halka sorulabilir mi? Asla kabul edilebilir değil.” Mahkemenin daha önce maden ruhsatını iptal ettiğini hatırlatalım. Yeni mahkeme kararı ise her ne hikmetse bekletiliyor. Önce faaliyetler durdurulup mahkemenin vereceği karar beklenmeli, daha sonra da bu yola başvurulmalı. Teklifimiz de zati bu direnişi ideolojik bulanlara… 


Radikal/ Ömer Erbil


Geri Dön