26 / 04 / 2024

Etiyopya'nın Ankara'daki yeni Büyükelçilik binası açıldı!

Etiyopya'nın Ankara'daki yeni Büyükelçilik binası açıldı!

Etiyopya'nın Ankara'daki yeni Büyükelçilik binasının açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı...



Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğluve Etiyopya Dışişleri Bakanı Demeke Mekonnen'in katılımıyla Etiyopya'nın Ankara'daki yeni Büyükelçilik binasının resmi açılışı yapıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, burada açıklamalar yapan Çavuşoğlu, yeni Büyükelçilik binasının açılışında olmaktan ve mevkidaşı Mekonnen'i ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Etiyopya'nın dost ve kardeş ülke olduğunu ve Türkiye'yle tarihten gelen güçlü bağlarının bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Addis Ababa'nın Türkçedeki anlamı, 'yeni çiçek' demek. Etiyopya Büyükelçiliğinin yeni binasını da Ankara'da açılmış yeni bir çiçek olarak görüyoruz." diye konuştu.

Etiyopya nın Ankara daki yeni Büyükelçilik binası açıldı!

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Sahra Altı Afrika'da ilk büyükelçiliğini 1926'da Addis Ababa'da açtıklarını fakat  diplomatik temasların Osmanlı ve Habeşistan İmparatorlukları arasında 1896'da başladığını anlatarak, bu yıl diplomatik ilişkilerin 125. yılını kutladıklarını dile getirdi.

Mevkidaşı Mekonnen'le yeni Büyükelçilik binasında düzenlenen sergiyi gezdiklerini de dile getiren Çavuşoğlu, sergide o dönemde iki ülkenin münasebetlerine ait birtakım diplomatik belgelerin de bulunduğunu söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, kendisinin de Etiyopya'yı ziyaret etmek istediğini belirterek, Türkiye'nin oradaki yeni Büyükelçilik binasının açılışını gerçekleştireceğini söyledi.

"Afrika'ya açılım politikalarımız artık Afrika'yla ortaklık politikası olarak devam ediyor"

Türkiye'nin Afrika'ya açılımıyla ilgili de konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde, Afrika'ya açılım politikalarımız artık Afrika'yla ortaklık politikası olarak devam ediyor. Bu sene pandemi izin verirse, 3. Türkiye-Afrika Birliği Ortaklık Zirvesi'ni Türkiye'de gerçekleştirmek istiyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, bugün Türkiye'nin Afrika ülkelerinde 42 büyükelçiliğinin olduğu belirterek, şunları söyledi:

"Önümüzdeki aylarda Togo ve Gine Bissau'da büyükelçilik açarak 44'e ulaşacağız. 2008'de Afrika ülkelerinin Ankara'da 10 büyükelçiliği vardı, şimdi ise 36 büyükelçilik var. Bu rakamlar bile Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki bağın ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor."

Yeni Büyükelçilik binasının iki ülke ilişkilerine katkı sağlaması dileğinde bulunan Çavuşoğlu, tören sonrasında mevkidaşı Mekonnen'le ikili görüşmeler yapacaklarını söyledi.

Etiyopya Türkiye ticaret hacmi 500 milyon dolara yaklaştı!

Geri Dön