23 / 04 / 2024

Etiyopya'ya 1.7 milyar dolarlık demiryolu

Etiyopya'ya 1.7 milyar dolarlık demiryolu

Yapı Merkezi'nin 2012 yılında Etiyopya'da ihalesini kazandığı 391 km'lik demiryolu projesinin temelleri atıldı. 5 bin işçinin çalışacağı, 1.7 milyar dolarlık proje, 4 yılda tamamlanacak



2012'de Etiyopya Demiryolları İdaresi'nin düzenlediği 2 bin 400 km'lik demiryolu ihalesinin 391 km'lik kısmını alan Yapı Merkezi, Awash-Kombolcha- Hara Gebaya Demiryolu Projesi'nin temelini dün attı. Projenin finansmanı için Türk Eximbank ve Avrupalı finansörlerini bir araya getiren Yapı Merkezi, Avrupa, Türkiye ve Etiyopya arasında finansal bir işbirliği yapılmasının da ilk adımını attı. 4 yılda tamamlanması planlanan proje, 1.7 milyar dolara mal olacak. Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, bugüne kadar 6 ülkede 39 sistem yapımını gerçekleştirerek 2 bin 600 km'lik demiryolu yaptıklarını söyledi. Arıoğlu, "Bu projede iki şantiye kurduk. 1.500'ü Türk olmak üzere 5 bin işçi çalışacak. 36 trenin çalışacağı hattın yüzde 60'nda yük, kalanında ise yolcu taşınacak" dedi. 


TİCARİ TAŞIMAYA KATKI 

391 km uzunluğundaki Awash Waldia ile Hara Gabaya bölgesi arasındaki demiryolu, Etiyopya'nın kuzey ve doğu ekonomik bölgelerini bir araya getirmesiyle stratejik bir öneme sahip. Etiyopya ile Cibuti arasındaki ticari taşımacılığa büyük katkı sağlayacak olan hat, ülkenin kuzey kesimiyle merkezi arasındaki bağlantının sağlanmasında da önemli bir rol üstlenecek. 


Sabah




Geri Dön