26 / 04 / 2024

Ev sahibi kiracı anlaşmazlığına mahkemeden son nokta!

Ev sahibi kiracı anlaşmazlığına mahkemeden son nokta!

İstanbul Kadıköy'de ev sahibi kiracı anlaşmazlığı mahkemeye taşındı. Kiracı 5 yıldır oturduğu eve, aylık bin 365 lira ödüyordu. Ev sahibi evin değerinin 2 bin 500 lira olduğunu söyleyip fiyatı artırmak istedi. Olaya son noktayı mahkeme koydu. 



Ev sahibi '2 bin 500' dedi, kiracı ise 'bin 350.' Taraflar uzlaşamayınca evin kirasını mahkeme belirledi.  Habertürk'ten Arzu Kaya'nı haberine göre, söz konusu anlaşmazlık İstanbul Kadıköy'de yaşandı. Kiracı Ege B. eve 2012 yılında taşınmış ve aylık bin 100 lira kira ödüyordu. 5 yılda kirası 265 lira zamlandı. Yani 2017 yılında evin kirası bin 365 lira oldu.

Ev sahibi kiranın emsallerine göre çok düşük olduğunu belirtti. 2 bin 500 lira talep etti. Bunun için de kiracısına ihtar çekti. Ev sahibi,  kiracı ile fiyatı artırma konusunda anlaşamayınca, kiranın tespiti için mahkeme yoluna gitti.

Anadolu Sulh Hukuk Mahkemesi davayı kabul etti. Bilirkişi, apartmandaki 2 oda 1 salon olan eve gelerek inceleme yaptı. İnceleme sonucunda hazırladığı rapora göre bu evin boş olarak kiraya verilmesi halinde 2 bin 400 lira kira getirisinin olduğunu söyledi.

MAHKEME KİRAYI ARTIRDI

Mahkeme bilirkişinin raporuna itibar etti. Davayı 1 yıl sonra karara bağladı. Önce kiranın 2 bin 400 TL’ye çıkarılmasını kaydeden mahkeme, kiracının 5 yıldır aynı dairede oturduğu gerekçesiyle yüzde 10 ‘hak ve nefaset’ indirimi yaptı. Daireye 2 bin 160 lira ödenmesine hükmetti. Kararın ardından kiracı o evden çıktı. Ev sahipleri ise mahkemenin belirlediği fiyattan kiracı arıyor.
 

KARAR TARTIŞMA YARATTI

Bölgedeki emlakçılara göre, mahkemenin kararı yerinde. Kadıköy Caferağa Mahallesi’nde  2 oda 1 salon olan bir evin kirasının 2 bin TL’den başladığını, içinin düzgünlük derecesine göre de bu rakamın arttığını kaydettiler.
Bu karar emlakçıları memnun etse de vatandaşları ise ikiye böldü. Tartışma yarattı. Bin 365 TL’den 2 bin 160 TL’ye çıkan kirayı çok bulan da, bilirkişi öyle uygun gördüyse kararın doğru olduğunu da düşünenler vardı. Böyle bir artışı anormal bulan da.
 

 


Geri Dön