26 / 04 / 2024

Ev sahibi kiracıyı zorla evden çıkarabilir mi?

Ev sahibi kiracıyı zorla evden çıkarabilir mi?

Son zamanlarda ev fiyatlarının ve kiraların yükselmesi ile ev sahipleri çeşitli nedenler öne sürerek kiracıları evden çıkarmaya zorluyor. 



Son dönemde artan mülk fiyatları, mülk sahiplerini çeşitli bahanelerle mevcut kiracılarını evden çıkarmaya yöneltti. Yeni Haber Gazetesi'nde Sümeyra Kenesarı'nın haberine göre; kiracıların sahip oldukları haklar konusunda bilgi aktaran Selman Çifci, “Kiracının çok sayıda yasal hakkı var. Eğer ev sahibinin evde kendisi ya da oğlu oturmayacaksa kiracıyı çıkardıktan sonra evi tekrar başka bir kiracıya yüksek fiyattan kiralamışsa, çıkan kiracı bunu tespit ettiği an dava açma hakkına sahiptir. Bu noktada ev sahibi, çıkan kiracının bir yıllık kira masrafını, taşınma masraflarını karşılamakla ve yeni tuttuğu evin hizmet bedelini ödemekle mükelleftir” dedi.

Ev sahibi kiracıyı zorla evden çıkarabilir mi?

‘KONUT FİYATLARI GİDEREK ARTACAK’

Ev fiyatlarının giderek yükseldiğini ve yatırım yapmak isteyen insanların bir an önce harekete geçmesi gerektiğini dile getiren Selman Çifci, “Dövizin fahiş artmasıyla birlikte sadece konuta değil akaryakıta, gıdaya, giyime, elektroniğe, ithal ettiğimiz ürünlerin tamamına zam geldi. Bu durum inşaat sektöründeki ürün gamını da etkiledi. Birçok ürünün fiyatının artması maliyetlere yansıdı. Hal böyle olunca müteahhitlerin konut imalatı inşa etmeleri çok daha zor hale geldi.  Şu anda yeni inşaat alanları ve mevcut inşaatlar çok yavaş ilerliyor. Çünkü müteahhitler maliyet hesabı yapamıyor. Proje satışları gerçekleşmiyor. Fiyatlar belirgin olmayan bir hal aldı. Üretim olmayınca mevcut satılık veya kiralık konutların fiyatlarının her geçen gün artmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Konut fiyatları arttıkça beraberinde kiralar da artmaya da devam ediyor. Eğer bu şekilde devam ederse konut fiyatlarının giderek artacağını ön görüyoruz.” ifadelerine yer verdi.

 Ev sahibi kiracıyı zorla evden çıkarabilir mi?

‘YATIRIM AMAÇLI KONUT ALIMLARI DURDU’

Ev fiyatlarının yükselmesi ile beraber yatırım amaçlı konut alımlarının durduğunu söyleyen Çifci, şunları söyledi: “Şu anda gayrimenkul sektöründe sadece ihtiyaçlara cevap veriyoruz. Bir ticari dükkan sattığımızda sattığımız kişi artık kiraya vermiyor, kendisi kullanıyor. Konut sattığımızda kendisi oturuyor. İnsanlar dövizin artışıyla birlikte yatırım amaçlı gayrimenkul almaktan biraz uzaklaştılar. Mevcutlar da ihtiyaca cevap verdiği için rakamların artması gerçek ihtiyaç sahibi için fiyatına bakmaksızın satın alma gerçekleşiyor. Satın alma olayı çoğaldığı zaman da emsal teşkil eder ve fiyatları yüksekte kalır. Bazen konut fiyatları düşecek diye haberler çıkıyor ancak Cumhuriyet tarihinde hiçbir zaman gayrimenkulün fiyatı kesinlikle hiç geri düşmemiştir. Konut fiyatlarının artmaya devam edebileceğini söyleyebiliriz ama belli bir süre insanlar fiyatları benimseyip normal ticaretine devam edecektir. Bir an evvel üretim maliyetlerine gelen zamların durmasıyla birlikte normal üretimlerin yapılıp fiyatların da normale dönmesini temenni ediyoruz.”

Ev sahibi kiracıyı zorla evden çıkarabilir mi?

‘EV SAHİBİ KİRACIYI EVDEN ÇIKARAMAZ!’

Kira fiyat artışlarını fırsata çeviren ev sahiplerinin kiracıları çeşitli bahanelerde evden çıkardığını vurgulayan Çifci, “Ev sahipleri ‘kiracıyı çıkarsam bu evi 2 bin liraya kiraya veririm düşüncesiyle klasik bir mantıkla, ‘oğlum Almanya’dan gelecek’ ya da ‘kendimiz oturacağız’ bahanesiyle kiracıları çıkarıyorlar. Fakat burada kiracının birçoğunun bilmediği yasal hakları var. Eğer ev sahibinin evde kendisi ya da oğlu oturmayacaksa kiracıyı çıkardıktan sonra evi tekrar başka bir kiracıya yüksek fiyatta kiralamışsa, çıkan kiracı bunu tespit ettiği an dava açma hakkına sahiptir. Bu noktada ev sahibi kiracının bir yıllık kira masrafını taşınma masraflarını karşılamakla ve yeni tuttuğu evin hizmet bedelini ödemekle mükelleftir. Kiracıların borçlar kanunu okuyup mutlaka bilgi edinmeleri gerekir. Kiracılar kendi haklarını bilmedikleri için kiralık ev arayışına gidiyorlar.  Buldukları ev yüksek fiyata oluyor. Bu anlamda mülk sahibinin art niyeti kiracıya da ciddi anlamda bir külfetle zarar ziyana uğratıyor” şeklinde uyardı.

Kira artışları tahliye nedeni olabilir mi?


Geri Dön