26 / 04 / 2024

Ev sahipleri dikkat! 1 yıl daha kira ödemek zorunda kalabilirsiniz!

Ev sahipleri dikkat! 1 yıl daha kira ödemek zorunda kalabilirsiniz!

1 Ekim itibarıyla başlayan Tüketici Kanunu ile Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde teslim süresinin 3 yıldan 4 yıla çıkarılması, konut sahiplerini 1 yıl daha kira ödemek zorunda bırakabilir. İşte detaylar...



Ev sahipleri dikkat! 1 yıl daha kira ödemek zorunda kalabilirsiniz!

EV SAHİPLERİ 1 YIL DAHA KİRA ÖDEMEK ZORUNDA KALABİLİR

Türkiye’nin genelinde başlatılan kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca konut sahiplerine en yüksek bin 500 TL kira yardımı sağlandığını kaydeden Avukat Nilsu Yıldız Hazer, "Yükselen enflasyonla artışa geçen kira fiyatları, konutunu kentsel dönüşüm projesi kapsamında değerlendirenlerin bütçesini zorluyor" açıklamasında bulundu.

Düzenlemenin ardından ev sahiplerinin 1 sene fazla kira ödeyebileceğine dikkat çeken Hazer, "Tüketici Kanunu ile Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde teslim süresinin 3 yıldan 4 yıla çıkarılması, konut sahiplerini 1 yıl daha kira ödemek zorunda bırakabilir." dedi.

Kat maliklerinin olası bir gecikmede mağduriyetlerinin artmasının önlenmesi için müteahhitle yapacakları sözleşme ile bu süreyi 4 senden daha az olarak belirleyebileçegini söyleyen Hazer, aynı şekilde bu sürenin aşılması durumunda kendileri için ayrı bir kira yardımı talep edebilirler diye belirtti.

Düzenlemelerin, ön ödemeli olarak satışa çıkarılan konutların, sözleşmede belirlenen sürede tüketicilere teslim edilmesi zorunluluğunu getirdiğini söyleyen Hazer, "Kentsel dönüşüm projesi kapsamında hazırlanan kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde inşaatın başlama ve teslim tarihi açıkça belirtilmeli" diye kaydetti. Hazer, bu sürelerinin aşılması durumunda kat maliklerini koruyan yaptırımların sözleşmede yer almasının öneminin büyük olduğunu ve yükselen kiralar ve geciken teslimatlar kentsel dönüşümzedeler yaratabileçeğine dikkat çekti.

KAT MALİKLERİ ARASINDAKİ UYUŞMAZLIKLAR NASIL ÇÖZÜME ULAŞIR?

Kentsel dönüşüm projelerinin birden fazla kat malikini ilgilendirdiği için hukuki prosedürlerin tüm kat maliklerinin haklarını koruyacak biçimde yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Avukat Nilsu Yıldız Hazer, "Sözleşme aşamasında projenin arsa alanı, inşaatın gerçekleştirileceği bölüm ve kat maliklerinin haklarına düşen metrekareler detaylı olarak belirlenmeli" diye açıkladı.

Hazer, projenin bağımsız bölümlerinin konumu, kat maliklerinin bu bölümlerde sahip olduğu alanlar net olarak çizilmesi gerektiğini ve bu sayede kat malikleri arasında ileride oluşabilecek uyuşmazlıkların önüne geçilebileceğini aktardı. 

"Sözleşmede arsanın tapu devrinin müteahhite hangi zamanlarda ve miktarlarda yapılacağının yer almasının da büyük bir önemi bulunuyor" diyen Hazer bu durumu şu şekilde açıkladı: "Çünkü tapunun tamamının veya büyük bir çoğunluğunun inşaatın başlangıcında müteahhitte devredilmesi durumunda süreç daha çok müteahhitin inisiyatifine kalabiliyor. Bu durumda kat maliklerine tapu devri gecikebiliyor."

TEKNİK ŞARTNAMEYLE MAĞDURİYETLER ÖNLENEBİLİR

Tapu Müdürlüğü veya noter tarafından düzenlenmeyen kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin geçersiz sayıldığını belirten Hazer, bu hususun gözden kaçırıldığı ve müteahhitle adi sözleşme yaparak sürece başlayan çok fazla mağdur tüketicinin olduğuna dikkat çekti. Sözleşmede projenin ruhsat sürecinin kim tarafından sürdürüleceğinin de açıkça belirtilmesi gerektiğini söyleyen Hazer şunları ekledi:

“Sözleşmeye ek olarak hazırlanan teknik şartnameyle inşaatın kalitesini belirleyen hususların detaylarına yer verilmeli. Teknik şartnamede inşaatta kullanılacak malzemelerin teknik özellikleri, ortak kullanım alanlarının detayları, tüm konutların konumu ve planına ayrı ayrı yer verilmeli. Bu sayede kat malikleri açısında oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilebilir. Değişen ekonomik koşullarda mevcut projelerde fiyat artışı talep eden müteahhitlerin veya yapılacak yeni sözleşmelerde fiyat garantisi vermeyen müteahhitler çok fazla. Bu hususların da detaylıca her bir sözleşme ve taşınmaz özelinde değerlendirilmesi ve kat maliklerinin haklarını koruyan ve önlerini görebilecekleri bir sözleşme ile projeye başlamaları oldukça önemli.”

Altın alıp satacaklar için akıllara ziyan açıklama! Dünyaca ünlü milyarder nefes bile almadan açıkladı

Denizbank'tan emeklilere ilaç gibi kampanya! 55 bin TL ve 36 aya varan vade fırsatı!


Geri Dön