18 / 04 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Emlak vergisi ödemeleri ertelendi mi?

Ev sahipleri dikkat! Emlak vergisi ödemeleri ertelendi mi?

Koronavirüs sonrası vatandaşlar emlak vergisi ödemelerinde erteleme bekliyor. Peki emlak vergisi ödemeleri ne zaman yapılacak? Ödemeler ertelendi mi? İşte emlak vergisiyle ilgili detaylar...



Yeni tip koronavirüs salgınının tüm dünyaya yayılmasıyla birlikte birçok kişi yaşamını yitirdi. Koronavirüsün Türkiye'ye de etki etmesinden sonra salgına karşı devlet tarafından sağlık tedbirleri ve ekonomik önlemler alındı.

Türkiye'de bulunan milyonlarca ev sahibi son ödeme tarihi 31 Mayıs olan emlak vergisi ödemelerinin ertelenip ertelenmeyeceğini araştırıyor. Kira ile geçinen vatandaşlar emlak vergisinin ertelenip ertelenmeyeceğini merak etmeye başladı. 

İlk taksit ödemeleri 1 Mart'ta başlayan emlak vergisinin son ödeme tarihi 31 Mayıs olarak açıklanmıştı. Koronavirüs salgınından sonra kira ödemeleri aksayan taşınmaz malikleri ise ödemelerin ertelenmesini talep ediyor. Peki emlak vergisi ödemeleri ertelendi mi?

Emlak vergisi borç sorgulama 2020!

Emlak vergisi borç sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden yapılıyor. 

EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİ NE KADAR?

Normal Yörelerde Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 2 Binde 4
Meskenlerde Binde 1 Binde 2
Arazilerde Binde 1 Binde 2
Arsalarda Binde 3 Binde 6 şeklinde ödeme yapılıyor.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ HESAPLAMA 2020!

Emlak vergisi hesaplanırken 2 temel değişken bulunuyor. 

Bunlardan birincisi Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca müştereken belirlenen bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri; İkincisi ise belediyelerde kurulacak taktir komisyonları tarafından belirlenecek asgari ölçüde arsa metre kare birim değeri ve binanın yüz ölçümü.

Asgari ölçüde arsa metre kare birim değeri ise belediye taktir komisyonlarınca belirleneceğinden; belediyeden belediyeye değişiklik göstereceği gibi, belediye içerisinde de sokak ve caddelere göre değişiklik gösterecektir. 

4 senede bir takdir komisyonları tarafından emlak değerleri tekrar belirleniyor. Son olarak 2017'de belirlenen değerler, 2021 yılına kadar geçerli kılındı. Ara senelerde tespit edilen rakama yeniden değerleme oranı da dahil ediliyor, ekleniyor. Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 22.58 diye belirlendi. Buna göre, Emlak Vergisi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 23.73/2) yüzde 11.29 şeklinde artırılarak belirlenecek. 

Emlak vergisi ödemeleri ertelendi mi? 

Tüm dünyada hızla yayılan koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında emlak vergisi ödemelerinde 1 yıl ertelee getirecek Emlak Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'de görüşülüyor.

İşte Kanun teklifi

MADDE 1: 29/7/1970 tarih ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa Geçici Madde 24’ten sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir:

“Geçici Madde 25 – Covid-19 pandemisiyle mücadele kapsamında 2020 yılına ait emlak vergisi ödemelerinin birinci ve ikinci taksiti 2021 yılı Ocak ayında alınmak üzere faizsiz olarak ertelenmiştir.”

MADDE 2: Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİNİ KİMLER YAPACAK?

Bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler emlak vergisi ödemelerini yapmakla yükümlü. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükellef olarak sayılıyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu.

EMLAK VERGİLERİ ÖDEME TARİHLERİ 2020!

Emlak vergisi 2020 ilk taksit ödemeleri Mart ve Nisan aylarında yapılacak. 1 Mart'ta başlayan ödemeler 31 Mayıs tarihinde sona erecek. İkinci taksit ödemesi ise Kasım ayında gerçekleştirilecek. 

EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLANLAR!

- Hiçbir geliri olmayan,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- Dul ve yetimler.
- Engelliler,
- İşsizler
- Şehitler,
- Gaziler.

ÖRNEK EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ HESAPLAMA! 

Değerin binde 2'si

Rakam üzerinden, gayrimenkulün türüne (mesken, işyeri, arsa, arazi) göre hesaplanan oranlar belirlenerek, vergi bedeli hesaplanıyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor.

İşyerleri için ise; büyükşehirlerde binde 4, diğer şehirlerde binde 2, arsalar için büyükşehirlerde binde 6, diğer illerde binde 3, araziler için büyükşehirlerde binde 2, diğer şehirlerde binde 1 şeklinde belirleniyor.

Meskenin 2019 yılına ait emlak vergi değeri: 130.000.00 TL

2019 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı: Yüzde 11,29

Meskenin 2020 yılı emlak vergi değeri: 144.677.00 TL

Bin TL'ye kadar olan kesirler dikkate alınmadığı için verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 144.000.00 TL şeklinde olacaktır. 

Emlak vergisi ve  TOKİ  ödemelerinin ertelenmesi talebi mecliste!

Vatandaşın emlak vergisi yükü hafifletilecek!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön