27 / 04 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Kiracınız kirayı ödemiyorsa...

Ev sahipleri dikkat! Kiracınız kirayı ödemiyorsa...

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında kirasını ödemeyen kiracılar için neler yapılabileceğini kaleme aldı. Peki kiracısını ödemeyen kiracı için ne yapılabilir?



Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısındakirasını ödemeyen kiracılar için neler yapılabileceğini yazdı. Feride Hilal İmal'e bir okuyucusu "Kiracım kirasını ödemiyor. Neler yapabilirim?" sorusunu sordu. Peki kiracısını ödemeyen kiracı için ne yapılabilir?

İşte Feride Hilal İmal'in okuyucusunun o sorusuna verdiği cevap

Herkes tarafından bilinen Borçlar Kanunu'nun 299. Maddesi'nde kira ve kiracı arasında olan ilişki detaylı şekilde anlatılır. Kişi kullanması ve faydalanması için evine kiracının oturum hakkını tanırken, kiracı da bu oturma eyleminde üzerine düşen tutarı ödemekle yükümlü olur.

Ev sahipleri dikkat! Kiracınız kirayı ödemiyorsa...

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira sözleşmeleri hem ev sahibini hem de kiracıyı bağlar Kira bedelinin hangi zaman ve ne kadar ödeneceği sözleşmede bulunur.

Söz konucu kiracının ay sonunda veya kira süresinin bitiminde kira ücretini ödemesi gerekiyor. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi tarafından verilen karara göre, eğer aylık kira parasının peşin ödeneceği öngörülmemişse kira tutarı, kiralanan süre işledikten sonra ödenecektir yani sonuç olacak muaccel hale gelecektir. Kiraya verilen bir taşınmazın tahliyesi için izlenecek yol şu şekilde:

Kiracıya karşı aykırılık sebebiyle sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açmak mümkün. Açılan dava sonunda konut sahibi ilamı icraya koyarak gayrimenkulün tahliyesini talep edebilir. Kira tutarının ödenmemesi ya da kira zamanının bitmesi durumunda kiralayan doğrudan icra dairesi ile gayrimenkulün tahliyesini isteyebilir.

Ev sahipleri dikkat! Kiracınız kirayı ödemiyorsa...

Adi kiralara ilişkin madde 315 de şu şekilde düzenlendi:  "Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir. Kiracıya verilecek süre en az 10, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az 30 gündür'' 
 

Bu ay kiraya ne kadar zam gelecek? İşte 3 maddede Şubat 2022 kira artış oranı!

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!


Geri Dön