28 / 03 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Vergi dönemi sona eriyor!

Ev sahipleri dikkat! Vergi dönemi sona eriyor!

Ev sahiplerini ilgilendiren vergi dönemi sona eriyor. Vergi takvimine göre değer artış kazancı vergisi ve kira gelir vergisi için son gün 31 Mart...



Geçtiğimiz sene meskenini kiraya veren ev sahipleri ile evini satan kimselerin elde ettikleri gelir için gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. 1 Mart'ta başlayan gelir vergisi dönemi 31 Mart'ta sona eriyor. Mükelleflerin önünde son 4 günü bulunuyor. Henüz beyan vermemiş ve ödeme yapmamış kimselerin faiz ile karşılaşmamaları için bu süre içinde ödemelerini yapmaları şart.


Kira gelir vergisini, geçtiğimiz sene içinde meskenini kiraya vererek 3 bin 800 TL'den fazla gelir elde edenler ödüyor. Bu sınırın altındaki gelirler için vergi ödenmediği gibi beyanname de verilmiyor.


Vergiden muaf olmak mümkün

Vergide birtakım indirimler bulunuyor. Beyanname sürecinde gerçek gider yöntemi ya da götürü gider yöntemlerinden biri seçilerek vergi bedeli indirilebiliyor. Örneğin gerçek gider yönteminin seçilmesi halinde evini kiraya verip kendisi de kirada oturanlar ödedikleri kira bedelini düşebiliyor. Kiraya verilen ev için yapılan masraflar da indirime konu olabiliyor.


Herhangi bir masrafı olmayan ev sahipleri de götürü gider yöntemini seçerek yüzde 25 indirimden faydalanabiliyor. Söz konusu indirimlerden sonra ortaya çıkan rakamın 3 bin 800 TL'den az olması halinde mükellef vergi ödemesinden muaf oluyor.


Değer artış kazancı vergisini, geçtiğimiz sene en çok 5 yıldır sahip olduğu meskenini satarak 11 bin TL'den fazla gelir elde edenler ödüyor. Bu sınırın altındaki gelirler için de hem vergi ödemesi yapılmıyor, hem beyanname verilmesi gerekmiyor. Ayrıca 5 yıldan uzun süreli taşınmazların satılması halinde elde edilen gelir vergilendirilmiyor.


Vergiler nereye ödenecek?

İki gelir vergisi için de beyan verme ve ödeme işlemleri ilgili vergi dairesine yapılıyor. Gelir vergisi ayrıca;


● Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine,

● Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı banka şubelerine,

● www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların kredi kartıyla ödenebiliyor. 


Kira gelir vergisi ve değer artış kazancı vergisi için ikinci taksit ödemeleri 1-31 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön