Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Aynı takip dosyası üzerinden tahliye işlemine devam edilebilir mi?

Avukat Tarık Çakmak yaptığı paylaşımda Sulh hukuk mahkemesinden itirazın iptali ve tahliye ilamı alındıktan sonra aynı takip dosyası üzerinden tahliye işlemine devam edilemeyeceğini belirtti.
Konut sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan gerilimler hız kesmeden devam ederken, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında sona eren yüzde 25'lik zam sınırı pek çok ev sahibini de zora sokmuştu.
Sık sık gündeme gelen konut kiralarına getirilmiş olan yüzde 25’lik bu sınırlama sebebiyle mülk sahipleri ile kiracılar arasında gerilim her geçen gün daha da artış gösterirken, mülk sahipleri de kira borcu nedeniyle tahliye ile ilgili detaylar ile ilgili bazı araştırmalar yapmaya başladı.
Ev sahibi ve kiracı hakları ile ilgili paylaşımlarına devam eden Avukat Tarık Çakmak’tan bu kez de tahliye ile ilgili bir paylaşım geldi.
Avukat Tarık Çakmak resmi X hesabı https://x.com/avtarikcakmak üzerinden yaptığı paylaşımda Sulh hukuk mahkemesinden itirazın iptali ve tahliye ilamı alındıktan sonra aynı takip dosyası üzerinden tahliye işlemine devam edilemeyeceğini belirtti.
Avukat Tarık Çakmak'ın paylaşımı şu şekilde:
SULH HUKUK
TAHLİYE KARARI İNFAZI
YENİ İCRA TAKİBİ
Sulh hukuk mahkemesinden itirazın iptali ve tahliye ilamı alındıktan sonra aynı takip dosyası üzerinden tahliye işlemine devam edilemez. Alacaklı yeniden icra takibi yapmalıdır.
Yargıtay 12. HD
2008/13801 E
2008/17341 K
Tahliye taahhüdüne dayalı taşınmazların ilamsız takibinde, borçlunun örnek 14 no'lu tahliye emrine itiraz üzerine duran takibe devam edilebilmesi için kiraya verenin İİK'nun 275,I fıkrası hükmüne göre icra mahkemesinden, kiracının itirazının kaldırılmasını istemek zorundadır. Ancak kiraya veren, icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasını istemek zorunda olmayıp, sulh hukuk mahkemesinde de tahliye davası açabilir. Sulh mahkemesinden alacağı tahliye ilamını İİK'nun 26.maddesi uyarınca ilamlı icra yolu ile ayrı bir takip yapabilir. İİK'nun 269/d ve 274/son maddelerinde aynı Kanun'un 67.maddesine gönderme olmadığından sulh hukuk mahkemesinde itirazın iptali ve tahliye davası açılamaz ve bu dava sonucunda alınacak ilamla, ilamsız tahliye takibine devam edilemez.
---
Sulh hukuk mahkemelerinden verilen itirazın iptali ve tahliye ilamları, ilamlı icra yolu ile takibe konabilir ve borçluya İİK'nun 26.maddesine göre icra emri çıkarılmak sureti ile ilamın infazı istenebilir.
---
Somut olayda ise, tahliye taahhüdüne dayalı taşınmazların ilamsız tahliye yolu ile takip başlatıldığı, borçlunun örnek 14 no'lu tahliye emrine itirazı üzerine sulh hukuk mahkemesinden itirazın iptali ve tahliye ilamı alınarak takibe devam edildiği ve aynı takip dosyası üzerinden tahliye işleminin gerçekleştirildiği görülmektedir.
Yukarıda açıklanan ilkelere göre taşınmazın tahliye işlemi usul ve kanuna aykırı olduğundan şikayetin kabulü yerine reddi yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.