26 / 04 / 2024

Evi olanlar dikkat! Son gün 31 Mart!

Evi olanlar dikkat! Son gün 31 Mart!

Gelir İdaresi Başbakanlığı, milyonları ilgilendiren kira geliri ve vergi ödeme zorunluluğunu duyurdu. Kira geliri beyan dönemi ile ilgili önemli duyuru geldi. İşte detaylar...



Gelir İdaresi Başbakanlığı, milyonları ilgilendiren kira geliri ve vergi ödeme zorunluluğunu duyurdu. Kira geliri beyan dönemi ile ilgili önemli duyuru geldi. İşte detaylar...

Evi olan ve kira alan kişilerin Mart ayı sonuna kadar vergi ödeme zorunluluğu başladı. Kira geliri 7 bin lirayı geçen konut sahipleri vergi ödeyecek. Mart ayı sonuna kadar ödenmesi zorunlu olan verginin 2022 yılı için geçerli olacak konut istisna tutarı ise 9.500 lira olacak.

Evi ve işyeri kirada olanlar için beyanname dönemi 1 Mart itibarıyla başladı ve 31 Mart’a kadar devam edecek. 7 bin lira kira geliri olmayanların beyanı gerekmeyecek.

Evi olanlar dikkat! Son gün 31 Mart!

BEYAN BAŞVURULARI NEREYE YAPILACAK?

Kira gelirine ilişkin beyanlar, hazır beyan sistemi (hazirbeyan.gib.gov.tr) üzerinden veya vergi dairelerinden yapılacak.


KİRA GELİR VERGİSİ ÖDEMEKTEN MUAF OLANLAR KİMLER?


1 Ocak-31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için Mart'ın birinci gününden son günü akşamına kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Kira geliri 7000 lira altında kalanlar muaf olacak. 


2021 yılında 7 bin liranın altında kira geliri olanların beyanname vermesi gerekmiyor. Hissedarlar için de aynı tutar geçerli. Örneğin; geçen yıl aylık 550 liradan kiraya verilen bir mülkten yılda 6 bin 600 lira gelir elde edilmiş olsun. Bu durumda hasılat 7 bin liralık istisnanın altında olacağından bu gelir beyan edilmeyecek. Konutlardan sağlanan kira geliri, süresinde beyan edilmez veya eksik beyan edilirse 7 bin liralık istisna hakkı da yanacak.


BİRDEN FAZLA KONUT VARSA VERGİ NASIL ÖDENECEK?


Bir kişinin birden fazla konuttan kira geliri varsa kira gelir toplamına göre bir defa uygulanacak. Bir konut üzerinde birden fazla hak sahibi varsa elde edilen kira gelirinin vergilemesinde her kişi ayrı ayrı yararlanacak.


İŞYERİ KİRA GELİRİNE DE İSTİSNA UYGULANIYOR MU?

İşyeri kira gelirine istisna uygulanmayacak.

GELİRİ BEYAN ETMEYEN NE KADAR CEZA ÖDER?

Kira gelirini bildirmeyen veya az kira geliri olduğunu beyan eden kişiler hakkında ceza kesilecek ve bu ceza günümüz itibariyle kira bedelinin yüzde 5'i kadar (her bir işlem için) öngörülüyor. Geçmiş yıllara ait tespit ve toplam hesaplama sonucu ödeme alınacak.


KENDİ KONUTUNU KİRAYA VERİP KİRAYA ÇIKANLAR NE YAPMALI?

Ev sahibi olup kendi evini kiraya veren ve başka eve kiraya çıkan kişiler için beyanneme gerçek gider usulunü seçmelerin halinde elde ettikleri kira gelirinden oturdukları konut için ödedikleri kirayı gider olarak indirebilecekler.

Türkiye'de yaşamayan ama kira gelirine sahip olan kişiler, (çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dâhil), yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri Türkiye'de elde ettikleri kira gelirinden gider olarak indirim konusu olmayacak.


Geri Dön