19 / 04 / 2024

Evinde gizli ayıp olanlar dikkat!

Evinde gizli ayıp olanlar dikkat!

Posta yazarı Tamer Heper '2009’da banka kredisi ile ev almıştık. Yan daireyi alan kişi, bizim evin bir bölümünün kendi dairesine ait olduğunu söylüyor. Projeye baktım, kişi haklı. Şimdi biz ne yapmalıyız?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '2009’da banka kredisi ile ev almıştık. Banka eksperi gelip evi inceledikten sonra kredi onaylanmıştı. Şimdi oturduğumuz evin yanındaki daireyi alan kişi projeleri incelemiş, bizim evin bir bölümünün kendi dairesine ait olduğunu söylüyor. Projeye baktım, kişi haklı. Şimdi biz ne yapmalıyız? Banka bu konuda suçlu sayılmaz mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

2009’da banka kredisi ile ev almıştık. Banka eksperi gelip evi inceledikten sonra kredi onaylanmıştı. Şimdi oturduğumuz evin yanındaki daireyi alan kişi projeleri incelemiş, bizim evin bir bölümünün kendi dairesine ait olduğunu söylüyor. Projeye baktım, kişi haklı. Şimdi biz ne yapmalıyız? Banka bu konuda suçlu sayılmaz mı? l S.E.Y.

***

Okuyucumun sorunu önemli... Görüp beğendiği, ihtiyaçlarına uygun gördüğü bir yeri satın almış. Şimdi bu yerin bir kısmı komşuya gidecek. Peki eksperin veya bankanın kusuru var mı? Önce eksperin durumuna bakmak gerekecek. Eksperler krediyi verecek olan bankanın eksperidir. Yani incelemesini daireyi satın alan vatandaş adına yapmaz, banka için yapar.

Bankaya karşı hazırlayacağı rapor ile banka da bu yere kredi verilmesinin rasyonel olup olmadığına bakar. Dolayısıyla okuyucumun konumundaki birinin eksper ile hukuki bağlantısı yoktur. Bankaya gelince, banka da kredi verirken satın alandan çok kendisini düşünür. Kredi verirken bu yeri ipotek ederek kendi parasını sağlama alacak ya işte satın alınacak daire vereceği krediyi karşılar mı karşılamaz mı? Buna karşı hukuki bir engel var mı yok mu? Buna bakar.

***

ANCAK şimdi geleyim çok teknik bir konuya: ‘Bağlı Kredi.’ Bazı bankalar vatandaşa, ‘al istediğin yerde kullanırsın’ diye kredi verdiği halde bazı bankalar ‘verdiğim para ile gösterdiğim evi alacaksın’ diye kredi verir. Bunun adı bağlı kredidir. Bir kredinin bağlı kredi olup olmadığı yapılan kredi sözleşmesinden anlaşılır.

Şayet kredinin bağlı kredi olduğu anlaşılırsa konutun hiç ya da gereği gibi teslim edilmemesi nedeniyle tüketicinin seçimlik haklarından birini kullanması halinde satıcı ve konut finansmanı kuruluşu (banka) müteselsilen sorumludur.

Ancak bankanın sorumluluğu süre ile sınırlanmış olup, okuyucumun durumunun bağlı kredi olup olmadığı ve özellikle de süre yönünden bir meslektaşımın değerlendirmesi gerekecektir. Zira okuyucumun dairesinde gizli ayıp vardır ve bu hukuki sonuç doğuracak bir durumdur.


Geri Dön