19 / 04 / 2024

Eyfel Kulesi 546 milyar dolarla en değerli anıt oldu!

Eyfel Kulesi 546 milyar dolarla en değerli anıt oldu!

Avrupa'nın en değerli anıtları belirlendi. İlk sırada 546 milyar dolar, yani Türkiye'nin yıllık milli gelirinin yüzde 75'ine ulaşan değeriyle Paris'in sembolü Eyfel Kulesi var



İkinci sırada bulunan Roma'daki Kolezyum'un değeri ise 114 milyar dolar

Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat) yaptığı bir araştırmayla Avrupa'nın en değerli anıtlarını belirledi. Listenin ilk sırasında ise açık ara Fransa'nın başkenti Paris'in en önemli sembolü olan Eyfel Kulesi yer alıyor. Araştırma, kıta çapındaki sembol yapıların yüz milyarlarca dolarlık değere ulaşarak, ülke ekonomileri açısından hayati gelir merkezlerine dönüştüğünü ortaya koydu. Eurostat dışında Avrupa'da hizmet veren istatistik kurumu Urban Audit ve İtalyan Ticaret Odaları'nın katkı verdiği araştırmaya göre kıtanın en değerli yapısı yılda 16 milyona yakın turistin gördüğü ve 7 milyon turistin de ziyaret ettiği Eyfel, 434.7 milyar euroluk (545.6 milyar dolar) değere ulaştı. Böylece Eyfel'in değeri tek başına Türkiye'nin yıllık 750 milyar dolar olan milli gelirinin yüzde 75'ine ulaşırken, Milano'nun marka değerinin bir buçuk katı ekonomik büyüklük oluşturdu. 


KOLEZYUM İKİNCİ SIRADA 

Listenin ikinci sırasında ise İtalya'nın başkenti Roma'da yer alan Roma İmparatorluğu dönemine ait Kolezyum binası buluyor. Bu tarihi yapının değeri 91 milyar euroyla (114 milyar dolar) Eyfel'in ancak beşte birine ulaşabildi. Binlerce yıllık Kolezyum binasının 19'uncu yüzyılda yapılan çelik bir kuleden çok daha düşük bir değer oluşturması şaşırtıcı olsa da araştırmanın kriterleri, sonuç hakkında önemli ipuçları veriyor. Çünkü bu araştırmada sadece yapıların tarihi ve görsel değerleri değil, çoğu ekonomik 10 ayrı kriter kullanıldı. Değerleme kriterleri arasında anıtın görsel değeri, ticari marka değeri, yarattığı istihdam, ziyaret eden turist sayısı, erişilebilirlik ve bilinirlik gibi unsurlar yer aldı. Ayrıca bu kriterler dışında anıtın sahip olduğu manevi değer de dikkate alındı. 


Eyfel Kulesi: 546 milyar dolar

546 milyar dolarlık değeriyle Avrupa'nın en değerli yapısı seçilen Eyfel Kulesi, 1887-1889 arasında yapıldı. Tamamen çelikten olan anıt, bu alandaki mimarinin de sembolü sayılıyor. Adını ünlü tasarımcı Gustave Eiffel'den alan kuleyi yılda 7 milyon turist ziyaret ediyor. Bu yıl Paris'i ziyaret edecek turist sayısındaki artışa paralel kulenin gelirinin önemli oranda artması bekleniyor.


Kolezyum Binası: 114 milyar dolar

Listede İtalya'nın Başkenti Roma'da yer alan Kolezyum 91 milyar euroluk değeriyle ikinci sırada yer aldı. Usta komutan Vespasianus tarafından Milat'tan önce 72 yılında yapımına başlanan eser, Milat'tan sonra 80 yılında Titus döneminde tamamlandı. 7 Temmuz 2007'de, Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri seçilen Kolezyum, Roma İmparatorluğu döneminden bu yana şehrin sembolü olarak görülüyor.


Londra Kulesi: 88 milyar dolar

İngiltere'nin başkenti Londra'da Thames Nehri'nin kuzey kıyısında bulunan tarihî yapı, 1078'de Kral I. William tarafından yaptırıldı. Beyaz Kule adıyla da bilinen yapı dönem içinde kale, kraliyet sarayı ve saray suçlularının kapatıldığı bir tutuk evi olarak da kullanıldı. Kule ayrıca idam ve işkence merkezi, cephanelik, devlet hazinesi, hayvanat bahçesi, darphane ve gözlemevi olarak da hizmet verdi. Bugün Londra denilince akla ilk gelen yapı olan kulenin değeri 70 milyar euro (88 milyar dolar) olarak hesaplandı.

Sabah/Hale Uysal


Geri Dön