25 / 04 / 2024

Eylül'de ipotekli konut satışları yüzde 33.5 azaldı!

Eylül'de ipotekli konut satışları yüzde 33.5 azaldı!

Türkiye'de konut satışları eylül ayındaki faizlerdeki yükseliş beklemeyle geçen zamandan ötürü ve bir haftalık bayram tatilinde satış yapılamamasınında etkisiyle bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.1 geriledi.



Türkiye genelinde konut satışları eylül ayındaki faizlerdeki yükseliş ve seçim öncesi tedirginliklerle nedeniyle beklemeyle geçen zamandan ötürü ve bir haftalık bayram tatilinde satış yapılamamasınında etkisiyle bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.1 geriledi. Konut satışları Ocak ayından bu yana ilk kez düşüş yaşadı. Bu düşüş Temmuz 2014'ten beri konut satışındaki en sert düşüş oldu. 

TUİK Eylül ayı konut istatistiklerine göre konut satış sayısının en düşük olduğu iller 11 konut satışı ile Hakkâri, 16 konut satışı ile Şırnak ve 19 konut satışı gerçekleştiren Ardahan oldu. 


İpotekli satışlar geriledi 

TÜİK verilerine göre Eylül ayında ipotekli konut satışlarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33.5 azalarak 28 bin 684' e geriledi. İpotekli satışlarda İstanbul 5 bin 844 konut satışı ile (yüzde 20,4) ile ilk sırada yer aldı. Toplam konut satışları içerisinde içotekli satış payı en yüksek olan il ise Bilecik oldu. Eylül ayında yabancılara konut satışlarında da düşüş yaşandı. Yabancılara konut satışı Eylül ayında yıllık bazda 4.8 düşüş göstererek 1,768 adet geriledi. Yabancılara konut satışları, yılın ilk dokuz aylık döneminde ise yüzde 19.0 artışla 13 bin 611 adetten, 16 bin 192 adete yükseldi.


Cumhuriyet/Ceren KUMBASAR


Geri Dön