19 / 05 / 2024

EYT'ye başvuru sürecinde nelere dikkat etmek gerekiyor? Başvuru yapmadan önce mutlaka bakın!

EYT'ye başvuru sürecinde nelere dikkat etmek gerekiyor? Başvuru yapmadan önce mutlaka bakın!

Yasalaşarak Resmi Gazete'de yayımlanan EYT yasasıyla gözler şimdi izlenecek sürece çevrildi. Hâlâ bir iş yerinde çalışan EYT'li çalışanın kıdem tazminatı almak konusunda sorun yaşamaması ve işverenin beş puan indiriminden faydalanması için dikkat edilmesi gereken noktalar söz konusu.



Koşulları yerine getiren olan EYT’li vatandaşlar emeklilik dilekçesini 3 Mart tarihinden itibaren vermeye başlayacaklar. Dilekçeyi martın herhangi bir gününde verenlerin emekli aylıkları, 1 Nisan tarihinden geçerli olmak üzere bağlanacak. Dilekçenin ayın hangi günü verildiğinin önemi olmayacak.

Fakat bazı hak kayıplarının söz konusu olmaması için bazı noktalara da dikkat edilmesi gerekiyor.

EYT ye başvuru sürecinde nelere dikkat etmek gerekiyor? Başvuru yapmadan önce mutlaka bakın!

'EMEKLİ OLABİLİR' YAZISINA DİKKAT

İş Kanunu’na göre, emekli olan vatandaşların, son işyerindeki çalışmaları karşılığı hak etmiş oldukları kıdem tazminatını alma hakkı bulunuyor. Mevcut uygulamaya göre, bir işte çalışmakta olan vatandaşlar emekli olarak kıdem tazminatı alabilmek amacıyla önce SGK’dan “emekli olabilir” yazısını alması gerekiyordu. Fakat, kurum tarafından bu sabah şubelere gönderilen bir yazı ile emekli olabilir yazısını istenmeyeceği, hizmet döküm belgeleriyle yapılacak başvuruların kabul edileceğini ifade etti.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle yaklaşık 2 milyon civarında EYT’linin emeklilik başvurusunda bulunması bekleniyor. Bunların önemli bir kısmı halen bir işte çalışan kişilerden oluşuyor. Yüz binlerce EYT’li vatandaşa SGK’dan aynı anda “emekli olabilir” yazısı verilmesi mümkün olmadığı için kolaylık sağlandı.

Teşkilata gönderilen yazıda, işçiler ya da işverence SGK’dan “emekli olabilir” ibareli imzalı yazı istenmemesi gerektiği ve böyle bir belge verilmeyeceği belirtildi. Uzun süren bürokratik işlemlerin önüne geçilmesi ve daha hızlı, etkin hizmet verilmesi için e-Devlet üzerinden belge oluşturulacağı belirtildi.

İşte detaylar...

 


Geri Dön