27 / 04 / 2024

Fabrika inşaatında 'asgari işçilik şartı' esnetiliyor

Fabrika inşaatında 'asgari işçilik şartı' esnetiliyor

Krizin etkilerini üzerinden atmaya çalışan reel sektöre müjdeli haber: İnşaat sektörünün sıkça eleştirdiği asgari işçilik tespitinde şartlar esniyor



Çalışma Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı genelge ile fabrika inşaatları diğer binalardan farklı bir kategoride sayılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) belirlediği asgari işçilik sayısı fabrika binaları için esnetilecek. Mevcut uygulamada herhangi bir fabrika inşaatı için SGK işin bitirilmesi için asgari işçilik miktarı belirliyor. İhale tamamlandıktan sonra işin kaç kişi ile yapıldığına bakılmaksızın belirlenen işçi sayısı kadar prim talep ediliyor. Örneğin SGK'nın 100 kişi ile yapılabilir denilen bir işi müteahhit 60 kişi ile yapması halinde aradaki 40 kişinin işçi ve işveren primleri isteniyor. Asgari işçilik oranı ihale yoluyla yapılan işlerde istihkak tutarı, özel bina inşaatı işyerlerinde ise maliyet bedeli içerisindeki asgari işçilik miktarının yüzdesini ifade ediyor.

Fabrika binalarının vali konağı ve alışveriş merkezi gibi değerlendirildiği ve buna göre işçilik maliyeti çıkarıldığını belirten  Ankara  Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, iller arasındaki farklı uygulamanın da sona ereceğini söyledi. Özdebir, "Ankara'da bile fabrika binaları 2a'ya alınıyordu. Böyle olunca da maliyetler çok düşük çıkıyor. Üç yıldır uğraşıyoruz. Sonunda sorun çözülme aşamasına geldi." dedi. Bayındırlık Bakanlığı ile SGK arasında terminoloji farklılığı bulunduğunu aktaran Özdebir, SGK'nın her türlü fabrikayı entegre tesis olarak kabul ettiğini söyledi. Özdebir, "Bu durumda işçilikler eksik çıkıyor. Siz gerçek maliyetlerle inşaat yapsanız bile ekstra ceza veriyorlardı. Aradaki farkı sigorta primi olarak yatırmaları isteniyordu. Oysa fabrika binası denilen bu yerlerin büyük kısmı prefabrik bina ve alüminyum panelle kaplanmış durumda. Son derece basit yapılmasına rağmen SGK bunu vali konağı ve AVM gibi değerlendiriyordu." diye konuştu.
Ercan Baysal/Zaman


Geri Dön