19 / 04 / 2024

Fadıl Akgündüz'ün 226,8 milyon TL vergi borcu var!

Fadıl Akgündüz'ün 226,8 milyon TL vergi borcu var!

Listenin altıncı sırasında 226,8 milyon liralık borcu ile Jetpa Holding yer alıyor



Maliye, vergi yüzsüzlerinin peşine düştü listenin başında Uzanlar ve Jetpa var 
 
Maliye, 26 milyar liralık vergi borcunu tahsil için 850 bin liranın üzerinde borcu olan mükellefleri yakın takibe aldı. Yetkililer, İmar Bankası ve Uzanlar'ın borçları için TMSF ile görüşmeye hazırlanırken, listede ilk 10'da yer alan Jetpa Holding ile şirketin patronu Fadıl Akgündüz'ün mal varlıklarını araştırıyor.
 
Kayıt dışıyla mücadelenin yanı sıra denetim ayağını da güçlendiren Maliye, rotayı vergi borcu takan mükelleflere çevirdi. Yılın ilk çeyreğinde vergi gelir hedefini aşan Gelir İdaresi Başkanlığı, ödenmeyen 26 milyar liranın tahsilat çalışmalarını hızlandırdı. Vergi borcu 850 bin liranın üzerinde olan mükellefleri mercek altına alan idare, tahsilatı artırmak için kapı kapı dolaşacak. Elektronik haciz başta olmak üzere tüm yöntemler denenecek. Bu kapsamda borç listesinin tepesinde yer alan mükelleflere ağırlık verilerek her türlü mal edinimleri mercek altına alınacak.

Maliye'ye borç sıralamasının ilk beşinde İmar Bankası şubeleri yer alıyor. Bu kapsamda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile İmar Bankası ve Uzan ailesinin vergi borçlarının ödenmesine yönelik görüşmelerde bulunulacak. Fon süreci devam ettiği için öncelik listedeki diğer borçlulara verilecek. Listenin altıncı sırasında ise 226,8 milyon liralık borcu ile Jetpa Holding yer alıyor. Faaliyet alanı borsa ajanlığı ve borsa simsarlığı olarak belirtilen Jetpa Holding'in Güneşli Vergi Dairesi'nin yanı sıra Yenibosna Vergi Dairesi'ne de 61,6 milyon liralık borcu bulunuyor. Yine Jetpa Sınai Ürünleri ve Pazarlama'nın da motorlu taşıtların satış faaliyetinden dolayı borcu 4,9 milyon lira. Jetpa'nın patronu Fadıl Akgündüz'ün Bakırköy Vergi Dairesi'ne kitap ve kitapçık yayınları alanında 16,5 milyon liralık borcu var. Amme alacaklarının tahsiline ilişkin çalışmaların devam ettiğini aktaran Maliye kaynakları, borçlu mükellefin kendisi ve ortaklarına ilişkin mal varlıklarının araştırıldığını ifade etti. Hem şirket tüzel kişiliği hem de şahsi mal varlığının incelendiğini kaydeden aynı yetkili, "Elektronik hac zin yanı sıra banka hesapları da mercek altında. Borçlu kuruluşların tüm taşınır taşınmaz mal edinimlerine ilişkin araştırmalarımız devam ediyor." dedi.

İmar Bankası'nın başı çektiği listede Maliye'yi vergi borçları ile en çok zorlayan ise belediyeler. Devlete 850 bin liranın üzerinde vergi borcu olan belediye sayısı 213. 30 Haziran 2009 tarihi itibarıyla İETT ile birlikte 213 belediye ve bağlı işletmenin devlete 850 bin lira ile 156 milyon lira arasında vergi borcu bulunuyor. Borçlu belediyeler arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli-Gebze Belediyesi ile İstanbul'un Şişli ve Sarıyer belediyeleri başı çekiyor.

İstanbul'da devremülk otel yapacak

Bir dönem 'İmza' isimli yerli otomobil projesiyle gündemden düşmeyen işadamı Fadıl Akgündüz hakkındaki dolandırılıcık davası 2008'de zamanaşımına uğramıştı. Dava ortadan kalktığı için Akgündüz'ün İsviçre bankalarında bulunan hesaplarına konulan tedbir ve yurtdışına çıkış yasağı da kaldırıldı. Son dönemde kamuoyunda görülmeye başlayan Akgündüz geçen ayın sonunda Didim Akbük'teki otelinde İstanbul'da yapacağı devre mülk otelin pazarlamasını yaparken bir grup tarafından protesto edildi. Protestocu 20 aile jandarma zoruyla otelden çıkarılmıştı.


Ercan Baysal / Zaman


Geri Dön