29 / 03 / 2024

Fadıl Akgündüz'ün nitelikli dolandırıcılık davasında 30 şikayet!

Fadıl Akgündüz'ün nitelikli dolandırıcılık davasında 30 şikayet!

Fadıl Akgündüz ve akrabalarının yaptıkları projelerle 349 kişiyi dolandırdıkları iddiasıyla yargılanmalarına devam ediliyor. 30 kadar mağdur, Fadıl Akgündüz ve akrabalarından şikayetçi olduklarını söylediler. 



Caprice Gold ve Caprice Malpler projeleriyle 349 kişiyi dolandırdıkları iddia edilen Fadıl Akgündüz ile akrabalarının da aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılanmasına devam ediliyor. 

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın  18. duruşması görüldü. Davaya tutuksuz sanıklar Mehmet Fadıl Akgündüz ve yeğeni Mehmet Salih Obut da katıldı.  Fadıl Akgündüz ve olaya karışan akrabalarından şikayetçi olan müştekiler, taraflar  ve onların avukatları duruşmada yer aldı. Duruşmada gelen evraklar okundu ve daha sonra  müştekilerin kimlikleri tesbit edildi.

Davanın sanıklarından şikayetçi 3 ayrı müştekinin şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iki ayrı iddianamenin, bu dava ile birleştirilmesi talebiyle gönderildiği Mahkeme Başkanı Ali İhsan Horasan tarafından açıklandı. İhsan Horasan, mahkemece bu dava dosyalarının birleştirildiğini söyledi. Sanıklar Mehmet Fadıl Akgündüz ve Mehmet Salih Obut, birleşen dava yönünde savunmalarını gerçekleştirdiler. Her iki sanıkta önceki beyanlarını tekrar ettiklerini ifade ettiler. Sanıkların ifadelerinin ardından duruşmaya katılan 30 müşteki tek tek dinlendi.

Müştekiler, Mehmet Fadıl Akgündüz ve tüm sanıklardan şikayetçi olduklarını söylediler. Müştekiler, vaat edilen projelere yatırdıkları para miktarını ve ne kadar zarara uğradıklarını anlattılar. Tüm müştekiler sanıkların tutuklamasını talep ettiler.  Bununla beraber mağdurlar, Fadıl Akgündüz'ün o dönemin tanınmış isimler ile beraber gözükerek kendilerini kandırdığını açıkladılar. Müştekiler, Fadıl Akgündüz'ün dini duyguları sömürerek güvenlerini kazandığını iddia ettiler. 

Müştekilerden Recep Türker, Caprice Gold'dan 2012 yılında 22-23 tane devre mülk aldığını anlatarak bu projelere toplamda 1 milyon avro civarında para yatırdığını ifade etti. Türker açıklamalarında yaptığı yatırımlara karşılık 200 bin lira civarında kira bedeli aldığını ancak geri kalan kısmının ödenmediğini bildirdi. Sanık Akgündüz'ün Resulullah soyundan geldiğini söylediğini, kendisinin de buna güvenerek hareket ettiğini açıklayan Türker, ''Dolandırılacağımız aklımıza gelmezdi. Şikayetçiyim.'' ifadelerini kullandı.  

Duruşmada müştekilerin avukatı Yaşar Metehanoğlu da konu hakkında yaptığı araştırmalardan bahsetti. Meteoğlu, 28 bin 130 müştekinin bulunduğunu ve sanığın Ticaret Sicil Müdürlüğü'ne sahte adres bildirdiğini söyledi.  Meteoğlu açıklamalarına şu sözlerle devam etti:  ''Yine tahliye sonrası bu işin sorumlusu olarak Cumhurbaşkanını gösterip ona hakaretlerde bulunmuştur. Yine alım-satım işlemlerinde şeyhleri, dervişleri, futbolcuları reklam kampanyasında kullanmıştır. Yapmış olduğu projenin bir kısmı kamu arazisine de tecavüz etmektedir.''

Tüm müşteki ve sanıklar dinlendikten sonra mahkeme ara kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, bir sonraki celsede dinlenilecek olan müştekilerinden İstanbul'da ikamet edenler hakkında davetiye çıkarılmasına hükmetti. Bunun yanı sıra mahkeme İstanbul dışında oturanlar hakkında en yakın mahkemeye talimat yazılmasına karar verdi. 

Heyet, bu celse ifadesi alınan müştekilerin davaya katılma taleplerinin kabulüne karar verirken sanık Akgündüz'ün tutuklanması talebinin dosyada herhangi bir yeni durum ortaya çıkmadığı gerekçesiyle reddetti. Heyet, istenen evrakın dönüşünün de beklenilmesin gerektiğini karar verdi ve duruşmayı erteledi. 

İddianameden detaylar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca konu hakkında bir iddianama hazırlandı. İddianamede, Caprice Gold Bayrampaşa ön ödemeli devre mülk ve Caprice Gold Malpler ön ödemeli devre tatil projeleri kapsamında 349 kişiden para toplandığı ancak sözleşme hükümlerinin yerine getirilmediği açıklandı. 

İddianamede her iki projenin de tamamlanmadığı, müşterilerin mağdur edildiği ve paralarının geri ödenmediği ifade edildi. Olaya adı karışan sanıkların 349 müştekiye yönelik "nitelikli dolandırıcılık" suçundan 698 yıldan 2 bin 443 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. Sanıkların ye aldığı diğer davalarında bu dava ile birleştirilmesine karar verildi. 


Geri Dön