19 / 03 / 2024

Fahiş kira zamları mülk sahibi ve kiracıları davalık ediyor!

Fahiş kira zamları mülk sahibi ve kiracıları davalık ediyor!

Fahiş kira fiyatları ev sahiplerini ve kiracılarını karşı karşıya getiriyor. Konut kiraları yükseldilçe mahkemelere taşınan ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları da arttı.



Maliyetlerdeki yükselişler sebebiyle inşaatların durması sonucunda oluşan konut krizi, konut sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Sözcü Gazetesi'nden Hayati Arıgan'ın haberine göre; bu konuda mahkemelere açılan davaların sayısı gittikçe fazlalaşırken, bir örneği de İkitelli Masko Mobilyacılar Sitesi'nde görüldü. 

İkitelli Masko Mobilyacılar Sitesi'nde kiracı durumunda olan Sebahattin Y., mülk sahibi Salih G.'nin ısrarlı ve sürekli kira yükselişine dayanamadı ve mahkemeye başvurdu. Yasal kira yükseliş oranından kat kat fazla kiraya zam yapan mülk sahibinin bir de tahliye davası açmasının ardından Sebahattin Y. de menfi tespit ve alacak davası açtı.

İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesine avukatı Ahmet Başçı aracılığıyla dava açan Sebahattin Y. İkitelli MASKO Mobilyacılar sitesinde 2011 yılından beri kiracı olduğuna dikkat çekti.

Fahiş kira zamları mülk sahibi ve kiracıları davalık ediyor!

MÜLK SAHİBİ YASAYA AYKIRI KİRA ARTIŞI İSTEDİ

Dilekçede Sebahattin Y., 3 sene için aylık kira tutarı olarak 6 bin Türk Lirası ödemeyi ve yenilenen her sene için de TEFE-TÜFE ortalaması oranında yükselişle kira bedeli ödemeyi kabul ettiği belirtildi. 

Taraflar yaklaşık 5 sene boyunca kira sözleşmesine ilişkin bir problemle karşılaşmadı. Fakat mülk sahibi 2016/2017 kira döneminde gerek sözleşmeye gerekse de Borçlar Kanunu madde 344’e aykırı olacak şekilde kira bedelinde artış talep etti. 

TAHLİYE TALEPLERİNE BOYUN EĞDİ

Sebahattin Y. tahliye tehdidiyle karşı karşıya kalınca 2016/2017 kira döneminde 7 bin 411 TL olması gereken kira bedelini, 9 bin 500 TL olarak ödemeye başladı.

Mülk sahibi Salih G., 2017/2018 kira döneminde de kira tutarının 12 bin 500 Türk Lirası olmasını talep ederek yine tahliye ile tehdit etti. Tahliye tehdidi nedeniyle kurulu düzeninin bozulması ve yaklaşık 200 bin Türk Lirası'na yakın yeniden imar ve inşa nedeniyle yaptığı harcamanın boşa gitmesi konusunda kaygılanan Sebahattin Y., bu dönem için 10 bin 525 Türk Lirası kira ödedi. 

Fahiş kira zamları mülk sahibi ve kiracıları davalık ediyor!

MÜLK SAHİBİ İCRA TAKİBİ BAŞLATTI

Sebahattin Y. dilekçesinde 2016/2017 kira döneminde maksimum 7 bin 411 Türk Lirası olması gereken kira tutarını 9 bin 500 Türk Lirası olarak; 2017/2018 kira döneminde de en fazla 8 bin 412 Türk Lirası olması gereken kirayı da 10 bin 525 Türk Lirası olarak öderken, mülk sahibinin bu yükselişlere karşın kiranın 600 Türk Lirası eksik ödendiği iddiasıyla icra takibi başlattığını dile getirdi. 

TAHLİYE KARARINA KARŞI DAVA AÇTI

İcra takibine itirazda bulunan ve kira borcunu fazlasıyla ödediğini belirten Sebahattin Y. hakkında kirayı 179 Türk Lirası eksik ödediği iddiasıyla icra mahkemesince tahliye kararı alındı. İtiraz üzerine dosya İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine iletildi. 

134 BİN TL FAZLA KİRA ÖDEDİ

Sebahattin Y.'nin avukatı Ahmet Başçı dava dilekçesinde, “Müvekkil davacının 1 TL bile kira borcu olmamasının yanı sıra; 179 TL gibi bir farkın ödenmediği iddiasıyla müvekkil davacının mağdur edilmesi hukuken korunabilir bir durum değildir. Müvekkilim 134 bin TL tutarında fazladan kira bedeli ödemiştir” ifadelerine yer verdi. 

Fahiş kira zamları mülk sahibi ve kiracıları davalık ediyor!

‘HAKSIZ BEDELİ GERİ ÖDE’

Dilekçede mahkemeden tahliye tehdidi nedeniyle tedbiren bütün icra işlemlerin durdurulmasına, 179 Türk Lirası tutarındaki kira borcu olmadığının tespitine ve hakların saklanarak gerek kira sözleşmesine gerekse de Borçlar Kanunu madde 344’e aykırı olarak mülk sahibi tarafından haksız oalrak kiracıdan alınan 25 bin Türk Lirası utarındaki kiranın iadesini istedi.

Fahiş kira zamları mülk sahibi ve kiracıları davalık ediyor!

AVUKAT: BOYUN EĞMEYİN, KANUN İYİ KİRACIYI KORUR

Kira hukuku uzmanı Avukat Ebru Sarıtaş, konuya ilişkin açıklamasında “Öncelikle ve önemle belirtmek isterim ki; kiraya verenlerin kötü niyetli tutumlarına boyun eğmeyin. Tahliye korkusu ile hareket etmeyin. Haklarınızın farkında olun. Mutlaka bir avukata başvurun. Zira kanun iyi kiracıyı korur” diye konuştu. Avukat Ebru Sarıtaş, şu açıklamalarda bulundu:

- Kira bedeline uygulanacak artışta sözleşme serbestisi mevcuttur ancak ne var ki TBK madde 344 hükmü gereği; tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında “tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim” oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Hüküm kamu düzenine ilişkindir ve sözleşme ile aşılamayacaktır.

- Ancak kiracının hukuki tecrübesizliğinden faydalanan ve tahliye ile onu korkutan kötü niyetli kiraya verenin; sözleşmenin devamı sırasında, taşınmazından sırf daha yüksek kazanç elde etmek için kiracıdan daha fazla bedeller talep ettiğini ve talebi karşılanmadığı takdirde çıkmasını istediğini görmekteyiz.

- Kiraya verenler istediklerinde kira bedellerini istedikleri oranda artıramayacağı gibi istedikleri zamanda kiracıları tahliye edemeyeceklerdir.

- Kira ilişkisi TBK'da özenle düzenlenmiş, usul ve esasları kanunla belirlenmiş bir ilişkidir. Kanun, sözleşmenin devamı sırasında da zayıf olanı korumaktadır. Dolayısıyla müvekkilden yıllarca fazla para tahsil eden kötü niyetli kiraya verene karşı hukuki sürecimizi başlatmış bulunmaktayız.

Kiralık sosyal konutla barınma sorunu çözülebilir mi?

Türkiye'de kira anketi: Katılımcıların yüzde 96,5'i kiralar çok yüksek dedi!

Fahiş kira zamları nasıl engellenir?

Kira zammında yasal sınır nedir? 


Geri Dön