25 / 04 / 2024

Fahrettin Koca: AOÇ arazisi kanunla tahsis edilebilir!

Fahrettin Koca: AOÇ arazisi kanunla tahsis edilebilir!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Medipol Üniversitesine arazi tahsisi yapıldığı iddialarıyla ilgili "Asla, hiçbir şekilde bahsedilen konularla ilgili bakanlığım sonrası dönemde tahsis ve benzeri konuların hiçbiri olmamıştır." şeklinde konuştu.



Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının bütçesi üzerinde yer alan görüşmelerde milletvekillerinin sorularına cevap verdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi hakkında çok fazla iddia ortaya atıldığını sözlerine ekleyen Koca, "Bu mevzuyu net anlatmak istiyorum. Konu, Sağlık Bakanlığının bütçesiydi. Medipol olgusunun fazla öne çıktığını görüyorum." dedi.

Bakanlık görevine atanmasıyla Medipol Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığından ve hastane yönetiminden ayrıldığını kaydeden Koca, "Asla, hiçbir şekilde bahsedilen konularla ilgili bakanlığım sonrası dönemde tahsis ve benzeri konuların hiçbiri olmamıştır." açıklamasında bulundu.

Bu kurumlarda 6 bin çalışanın, 32 bin öğrencinin ve bir o kadar mezunun hakkının korunmasını isteyen Bakan Koca, "Ben bakalığımda bulunduğum, bu koltukta oturduğum sürece bu anlamda asla bu kurumların lehine hiçbir talepte bulundurtmayacağım." dedi.

Koca, Medipol Üniversitesi hakkında birçok iddianın gündeme getirildiğini sözlerine ekleyerek bunlardan birisinin de üniversitenin 220 milyon Türk Lira teşvik alarak yatırımların yapıldığı konusu olduğunu söyleyerek, 2012 yılında çıkan yasa kapsamında yatırım yapanlara bölgesel teşvik kapsamında yapılan bir uygulama olduğunu kaydetti. 

Bu dönemde teşvik alan sayısının da 445 olduğunu sözlerine ekleyen Koca, özel hastane sayısının ise 575 olduğunu, 2012 yılından sonra teşvik alarak açılan hastane sayısının da 186 olduğunu sözlerine ekledi.

Bakanlık olarak 2012'den sonra ruhsat verdikleri hastane sayısının 175 olduğunu sözlerine ekleyen Koca, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bizim ruhsat verdiğimiz hastaneden daha fazla teşvik var. Yatırım yapan, doğal bir süreç olarak bu teşviğe müracaat ediyor.  2012'den sonra bu yasa ile birlikte teşvik almayan hastane yok. Medipol alınca suç mu oluyor? Yeminle söylüyorum, teşvik alınma durumunu ben gazeteden öğrendim. Buna da inanmazsınız. Ben siyaset yapmıyorum, nereden geldiğimi ve hangi koltukta oturduğumu çok biliyorum. Teşviğe müracaat edildiğini ve alındığını yeminle gazeteden öğrendim. Rakam dahil. Buna birçok kimse inanmayabilir ama gerçeği bu. Yatırım yapan kurum müracaat etmesin mi?" 

- "AOÇ arazisi ancak kanunla tahsis edilebilir" 

Medipol Üniversitesine AOÇ arazisinin tahsis edildiği iddialarını yanıtlayan Bakan Koca, üniversite kurulumu dahil olmak üzere Bakanlık döneminden önce olan bir işlem olduğunu söyledi. Tahsis işleminin bir Milli Emlak yazısı ile yapılamayacağının altını çizen Bakan Koca, "Özel bir kanunla izin alınmasına bağlıdır tahsis. Siz Medipol'e verilmek üzere kanun mu çıkardınız?  AOÇ arazisi ancak kanunla tahsis yapılabilir. Meclis kanun mu çıkardı? Milli Emlak yazı yazıyor, AOÇ arazisi değil diye... AOÇ arazisi kanunla olması zorunlu. Kanun çıkarmadınız nasıl AOÇ arazisi oluyor?" sorularını yöneltti.

 Sağlık Bakanı Koca, yönetmelikle Medipol'e "İleri Düzey Hastane" standartlarının getirildiği iddialarına ilişkin de çıkarılan yönetmeliğin özel sektör tarafından çok iyi bilindiğini kaydetti. 

- "Hiçbir vakıf ve üniversiteye bedelsiz tahsil yapılmadı"

3A- 3B özelliklerine Medipol Hastanesinin de sahip olmadığını belirten Koca, bu düzenlemenin de sadece kamu için çıkarıldığını söyledi.

"Medipol'e arsa verildiği" iddialarıyla ilgili de Koca, "AK Parti iktidarı döneminde hiçbir vakıf ve üniversiteye asla bedelsiz tahsis yapılmamıştır. Sadece Medipol özelinde söylemiyorum. Bahsedilen arsanın o dönemde açık ihaleye günler öncesinde çıkan, açık şeffaf yapıldığı ve sadece üniversite olması şeklinde şerhin olduğu başka hiçbir amaçla kullanılamayacağı herkesin müracaat ettiği bir arsaya bir şirket müracaat ediyor ve bedeliyle alıyor. Sonra bu şirket vakıfa kullandırtıyor." dedi.

Sağlık turizmi yetki belgesi verildiği iddialarıyle ilgili Koca, kendisinin böyle bir yetki vermediğini, herhangi bir şey imzalamadığını ifade etti.

Sağlık turizmi alan 817 kuruluş olduğunu bu belgenin teşvik amacıyla verildiğini hastanelere artı bir değere neden olmadığını ifade eden Koca, 817 kuruluşa olan kendisinden önce verilen bir belge olduğunu sözlerine ekledi.

Hava ambulansıyla hastaların çoğunun Medipol'e gittiğiyle ilgili Bakan Koca, "Son bir yıl içinde daha çok hastanın gittiği hastaneler gündem olmuyor. Medipol gündem oluyor. Hava ambulansı ile taşınan hasta sayısı 148. Bunun 48'i bir gruba, 33'ü bir başka gruba, Medipol'e 4 tane... O 4 hasta da çocuk, kalp cerrahisi için getirilen hastalar." cevabını verdi. 

Bakan Koca, sözlerine şu şekilde son verdi:

"Ankara'da 4-5 katı oranında metrekareyle tahsis edilen ama tahsisin rakamının beşte biri olduğunu biliyor musunuz? İsim vermeyim. Ankara'da benzer şekilde bir üniversiteye bedelsiz denilen şeyi söylüyorum. Ankara'da var olan Medipol'e verilen arsanın 4,5-5 katı olan ama bedeli yani kiralama, tahsis bedelinin beşte biri olduğunu biliyor musunuz? Bunu araştırırsınız. Bunu ilgililer açıklar. Böyle bir durumlar eskiden oldu. AK Parti iktidarından önce oldu. Medipol ile ilgili bu kadar söyleyenler, onu da çok iyi bulur."


Geri Dön